• Škola v prírode Čertov

          •        Po náročných dňoch učenia prišla na rad škola v prírode. Žiaci 1. – 4. ročníka ZŠ sa jej zúčastnili 8. 4. – 12. 4. 2024. V pondelok sa odviezli autobusmi do Hotela František v Čertove pri Lazoch pod Makytou. Tam ich čakali animátori CK Andromeda a príjemný personál hotela.

                  Doobedné učenie striedal poobedný animačný program. Tímové aktivity s animátormi prebiehali až do večerných hodín. Slnečné počasie deťom prialo, preto využívali areál hotela aj okolitú prírodu. Mali rôzne súťaže, turistickú vychádzku na Kohútku, výlet do ZOO Zlín, kúpanie v hotelovom bazéne a na záver rozlúčku spojenú s diskotékou. Mnohým sa nechcelo ísť domov. V piatok doobeda prišli autobusy, ktoré deti odviezli domov za rodičmi.

            Na príjemný pobyt v krásnej prírode budú dlho spomínať. ĽM

          • Máme doma pubertiaka

          •       V utorok 9.4.2024 prebiehala v priestoroch našej Spojenej školy  - v aule gymnázia, prvá lastovička  - vzdelávanie, ktoré bolo realizované odbornými pracovníčkami z Centra poradenstva a prevencie Martin a bolo určené pre rodičov na vybranú tému „Máme doma pubertiaka“.

                  Aj napriek tomu, že pri zisťovaní záujmu o vzdelávanie to vyzeralo nádejne, a aj keď sa prihlásilo na stanovaný termín okolo štyridsať rodičov, (preto sme zvolili aulu) sklamala skutočnosť, že na stretnutie prišla hŕstka rodičov (necelá dvadsiatka).

                  Napriek miernemu sklamaniu, ktoré pominulo začatím vzdelávania, veríme, že pre tých ktorí prišli, bolo vzdelávanie obohacujúce a ponúklo im nádej, že náročným obdobím puberty  neprechádzajú sami.  Pohľad psychologičky na pubertu,  odporúčania, informácie boli skutočne sýte a vyžadujú čas na spracovanie a rozloženie sa v hlave.

            Ďakujeme rodičom čo prišli za to, že preukázali svoj záujem pre pochopenie svoje deti.                           ŠPT

          • Okresné kolo biologickej olympiády v kategórii E

          •      Dňa 11. apríla 2024 našu školu reprezentovali naši žiaci na okresnom kole biologickej olympiády v kategórii E, ktorá tento školský rok bola zameraná na ekosystémy vôd, brehov a močiarov.

            Obsadili sme najvyššie priečky:

            Odbornosť botanika:

            1. miesto Eliška Rebidášová 8.A

            2. miesto Karolína Rendeková 8.A

            Odbornosť zoológia:

            1. miesto Branislav Zacharovský 7.A

            2. miesto Barbora Biskupská 7.A.

            Ďakujeme výhercom, srdečne blahoželáme a prajeme úspech a šťastie v krajskom kole.

                                                                                                                                                 ZZ

          • OK Pytagoriády

          •        Utorok a streda sa niesli v znamení okresného kola Pytagoriády. Súťažili žiaci tretieho až ôsmeho ročníka.

            Na popredných priečkach sa umiestnili aj žiaci našej školy.

            V kategórii P3 - 2. miesto: Tereza Rešetárová, úspešný riešiteľ: Matej Šimon Šedík.

            V kategórii P4 – bez umiestnenia

            Treba podotknúť, že naši žiaci sú v Škole v prírode.

            V kategórii P5 – 2. miesto: Amália Bugárová, 3. miesto: Teo Sásik, úspešný riešiteľ: Branislav Schlosser,

                                         Dominika Višňovská a Michal Ďanovský.

            V kategórii P6 – 1. miesto: Barbora Kostúrová, 2. miesto: Aneta Frzonová (úspešné riešiteľky),

            3.-4. miesto: Peter Vojtko, Michal Balko (nepostupové miesta) 

            V kategórii P7 – 2. miesto: Nina Štancľová, 3. miesto: Eliška Rešetárová (nepostupové miesta)

             

            V kategórii P8 – 1. miesto: Eliška Rebidášová, 3. miesto: Oliver Velocha

            Vyučujúcim, aj súťažiacim ďakujeme za vynaložené úsilie.

            RNDr. Iveta Plavecká

          • Pred Veľkou nocou do Paríža!

          •       V sobotu 23. marca prichádzalo ku škole 42 žiakov 9. ročníka. Ťahali kufre a tašky, niesli vankúšiky a deky. Pred poludním prišiel velikánsky autobus a žiaci, dozor aj batožina sa presunuli do jeho útrob. Čakala ich dvadsaťhodinová cesta. Cieľom bol Paríž. Cestu sme si krátili aj prezentáciami žiakov – referovali o pamiatkach, osobnostiach francúzskeho umenia, kultúry, športu aj politiky.

            Prvý deň v Paríži

                 Paríž, mesto svetla a romantiky! Je to jedno z najkrajších miest na svete. Nachádza sa v srdci Francúzska a je domovom slávnej Eiffelovej veže, Louvru s jeho umením a krásnych bulvárov. Žiaci,  ktorí  opustili na 5 dní svoje lavice, dostali úlohy, ktoré treba splniť v Paríži. Cesta bola dlhá, s miernymi kopcami. Prvý-nevyspatý deň bola na programe pešia prehliadka centra mesta  Paríža. Ako prvý sme si prezreli Panteón, potom sme sa prešli po očarujúcej Luxemburskej záhrade. Tá sa popýšila svojou krásou  uprostred mesta,  kvetinové záhony žiarili všetkými farbami a fontány  dodávali miestu pokojnú atmosféru. Boli sme ako objavitelia v malebnom parku, kde každý kútik skrýval nové prekvapenie, či už to boli sochy historických osobností alebo tiché zákutia na oddych. Pri parížskej radnici sme narazili na bežiacich čašníkov – mali súťaž. Pri behu niesli aj tácku s pohárom šampanského. Bežcov sme stretali neúrekom, ale inak bolo mesto skoro ľudoprázdne. Popri Notre Dame, Saint Chapelle, justičnom paláci, Centre umenia Pompidou sme sa presunuli k Louvru s jeho sklenenými pyramídami. Prešli sme Tuilerské záhrady. Všade bolo cítiť prípravy na olympijské hry. Tento výlet nám dal nielen poznatky o francúzskej kultúre a histórii, ale aj spomienky, ktoré si budeme vážiť.

            Miška

            Druhý deň v Paríži

                        Druhý deň nášho turné po Paríži sa začal návštevou baziliky Sacré Coeur a umeleckej štvrte Montmartre. Z okien autobusu sme mohli uvidieť najznámejší kabaret Moulin Rouge. Mali sme možnosť ochutnať rôzne francúzske špeciality. Niektorí  žiaci ochutnali aj veľmi známe slimáky. Na Montmartri sme nakúpili suveníry a v obchode s cukríkmi sme minuli veľa peňazí. Ďalšia zastávka bola pri symbole Paríža -  železnej dáme. Síce nás boleli nohy zo 716 schodov, ale výhľad stál zato.
                  Z druhého poschodia vo výške  115  metrov sme videli známe stavby Paríža - Notre Dame, Champs Elysée, Víťazný oblúk, Obelisk, Louvre, Invalidovňu, Panteón ... Pri dobrej viditeľnosti vidno do vzdialenosti 70 km.   V krásnom parku pod Eiffelkou sme nafotili dychberúce fotografie. Po náročnom dni sme si konečne mohli užiť plavbu po Seine. Triasli sme sa od zimy, ale užili sme si to náramne. Aparáty cvakali nielen kvôli spomienkovým fotografiám, ale aj pri plnení fotoúlohy. Každá dvojica sa mala odfotiť s nejakou zaujímavosťou podľa zadania od pani učiteliek.  Ďakujeme našim pani učiteľkám, že práve my sme mohli zavítať do Paríža.

            Saška a Terezka

            Tretí deň v Paríži

                       Disneyland je čarovné rozprávkové miesto. Presne tam sme zavítali na 3. deň počas našej návštevy Paríža. Čakalo nás tam množstvo úžasných atrakcií  a  stálo za to vyskúšať ich a ani jednu sme neobišli. Bolo tam veľa rozprávkových bytostí a domčekov, v ktorých nás čakalo množstvo prekvapení . Stretli sme tam rozprávkové postavičky  -  Mickey Mousa, Minnie mouse, Rapunzel, Snehulienku, Aladina . Videli sme toho neskutočne veľa, ale čo nás ako tínedžerov najviac zaujalo, boli samozrejme atrakcie. Bolo ich tam neskutočne veľa, ale určite nás všetkých zaujímala raketa, ktorá  nás vystrelila do takého malého vesmíru alebo nás zaujali Avengers  - najrýchlejšia a najkrajšia atrakcia,  už len z toho dôvodu že sa cítite ako keby ste boli vážne vo vesmíre a zažívali  vesmírne vojny z filmov. Bolo tam ešte veľa iných atrakcií,  ktoré sme si veľmi užili. Večer nás čakala laserová šou s ohňostrojom, ktorú sme si vychutnali  všetci. Na múroch zámku sa premietali rozprávky a ku každej bol vlastný ohňostroj a malo to svoje čaro. Myslím, že mnohým z nás sa splnil detský sen a užili sme si to.

            Livka a Sarka


                 V utorok o dvadsiatej tretej sa autobus pohol smerom domov. Čakala nás znova dvadsať hodinová jazda. V prvých hodinách sme sa snažili spať – v pózach hada, hvezdára, hodinára, dieťaťa aj v rôznych neopísateľných polohách. Tešili sme sa, že nasledujúci večer si už užijeme domáce pohodlie a starostlivosť našich rodín. Boli vyhodnotené všetky tri úlohy – prezentácie, fotografie a kvíz. Víťazi boli odmenení spomienkovými predmetmi z Paríža. Okrem krásnych zážitkov sme získali aj zručnosť postarať sa o seba za každého počasia, popasovať sa s trávením, ktoré bolo skúšané inou stravou, na akú sme zvyknutí. Snažili sme sa aj o to, aby svojimi boľavými nohami, chrbtami, hlavami sme nezaťažovali všetkých účastníkov. Snažili sme sa radšej sa zamerať na to, čo už možno viackrát neuvidíme ako na to, čo celkom nevyšlo podľa našich predstáv.

            Pani učiteľky Šuhajová, Džúrová, Košútová a Straková ďakujú žiakom za to, že boli presní,

            nikde sa nestratili a všetko zvládli.

            ŠH, DZ, KŠ, SI

          • Pripomenieme si oslobodenie mesta 

          • Mesto Turčianske Teplice pozýva občanov pri príležitosti 79. výročia oslobodenia mesta počas 2. svetovej vojny na pietny akt, ktorý sa bude konať vo štvrtok 

            4. apríla 2024 o 15.00 hodine pri pamätníku pod Bôrom.

             

          • Každá kvapka pomôže!

          • Iba osoby staršie ako 18 rokov.

            PRÁVE SA DEJE ... KTO BY SA CHCEL ZÚČASTNIŤ.

            PRED ODBEROM KRVI

            TEKUTINY
            24 hodín pred odberom vypite min. 2 litre (vodu, minerálky, čaje, ovocné
            šťavy). Ráno pred odberom vypite 500 ml tekutín. Čierna káva je tiež povolená.
            STRAVA
            Nehladujte! Na odber nechoďte nalačno! 12 hodín pred odberom najedzte tučné
            jedlá (syry, maslo, smotanu, údeniny...). Vhodné sú sacharidové jedlá: ovocie,
            zelenina, sucháre, netukové pečivo, džem, med...
            ODDYCHUJTE
            Dbajte na to, aby ste boli oddýchnutí, čerství, po výdatnom spánku, pretože váš
            fyzický stav sa odzrkadlí kvalite vašej krvi.
            NEFAJČITE
            Minimálne 6 hodín pred odberom nefajčite.
            BEZ ALKOHOLU
            Minimálne 12 hodín pred odberom nepite alkohol.
            BEZ NÁMAHY
            24 hodín pred odberom sa nevystavujte priveľkej psychickej a fyzickej námahe,
            nechajte tréningy

            Zdroj: NTS SR

          • DEŇ UČITEĽOV

          • 28.marec

            „Ak sa človek má stať človekom, musí sa vzdelávať.“

            Všetko najlepšie!

            "Za to všetko, čo už vieme, s láskou Vám dnes ĎAKUJEME!"

          • Krajské kolo v prednese povesti Šaliansky Maťko

          • V Žiline sa nám darí !

                                      -  krajské kolo v prednese povesti Šaliansky Maťko –

             

            Aj tento rok si naša skvelá recitátorská  dvojica v prednese povesti vybojovala postup do krajského kola. Ninka a Simeon sa opäť výborne popasovali so silnou konkurenciou . Lucka Tadlánková z Horných Rakoviec sa v 3.kategórii taktiež nedala zahanbiť a oslovila publikum pekným prednesom.

            Ninka Rybová z 3.B získala v 1.kategórii čestné uznanie a Simeon Lipovský z 5.A si vybojoval v 2.kategórii 3.miesto.

            Výsledky , ktoré sme dosiahli naznačujú , že proces prípravy a výberu , teda práca pedagógov a porôt je na vysokej odbornej úrovni. Ďakujeme a samozrejme gratulujeme .

             

                                                                                                                                 MM

             

          • VŠETCI SME NA JEDNEJ LODI

          • Deň 21.3. sa v našej škole niesol v duchu tolerancie a rešpektu. Okrem toho, že mnohé deti mali farebné nôžky a tak prejavovali súhlas s inakosťou, so žiakmi 9.D. bol odborník zo Slovenského národného strediska pre ľudské práva rozdebatovať tému rodovej rovnosti  - spravodlivému zaobchádzaniu s ľudskými bytosťami. Ten istý špecialista  sa so žiakmi 7.C  triedy venoval oblasti šikany, kyberšikany a otázkam rasizmu a nenávisti.

            Z rozhovoru so žiakmi vyplynulo, že tí na veci majú vlastný názor, svoj pohľad a záleží im na tom, aby sa vo svojom okolí cítili dobre a to nielen oni, ale aj ľudia okolo nich.

                                                                                                                                        ŠPT

          • Európsky kvíz o peniazoch 2024 - národné kolo

          •     Vo štvrtok 21.marca v týždni finančnej gramotnosti sa uskutočnil ďalší ročník národného finále EQM 2024 (Európskeho kvízu o peniazoch). Primárne je táto kvízová súťaž určená deviatakom, ktorí sa náročnejším finančným témam venujú na občianskej výchove. Termín sa deviatakom tentokrát nevyhovoval, a tak žiaci zo 7.A využili príležitosť a premierovo sa zapojili. Aj keď nakoniec  nepôjdu na finálový výlet do Bruselu 😊, pri riešení otázok si počínali dobre, výborne sa zabavili,  veľmi rozumne riešili aj zložitejšie ekonomické úlohy a praktické matematické operácie. Veď pri niektorých otázkach sa ocitli  spomedzi 460 tímov ôsmakov a deviatakov z celého Slovenska  aj na 120. - 160. mieste. Treba dodať, že v súťaži ide aj o rýchlosť reakcie, a samozrejme,  aj o správne riešenie. Eliška  Rešetárová, Julka Šafárová, Branko Zacharovský,  Barborka Biskupská, Nina Štancľová a Tomáš Piško sa prejavili ako skvelý spolupracujúci tím. Ostatní spolužiaci sa tiež zodpovedne pripravili ako poradcovia. Medzi fotografiami z akcie nájdete aj prístupové piny k platforme kahoot.it, do 6. apríla sme ich nechali pre Vás ešte aktívne. Vyskúšajte si svoje znalosti z finančnej gramotnosti!

             

                                                                                                                                Mgr. V. Hnilová

          • Vyhodnotenie týždňa hlasného čítania

          • Kto sa chce stať vzdelaným, musí nad zlato vážiť si knihy.

            (Ján  Ámos Komenský)

             

            V týždni od 11.3.2024 do 15.3.2024 za zapojilo

             

            do hlasného čítania 140 žiakov 1. stupňa čo je 97 percenta.

             

            Potešila nás vysoká účasť žiakov na projekte a ich

             

            záujem o knihy.

             

            Rodičom ďakujeme za spoluprácu.

             

            Metodické združenie 1. stupňa

             

          • 22. marec - Svetový deň vody 2024

          •        Aj tento rok si pripomíname Svetový deň vody, ktorý určila  Organizácia spojených národov v roku 1992 za sviatok tejto vzácnej tekutiny. Každý rok udáva agentúra OSN UN-WATER, ktorá koordinuje činnosť OSN súvisiacu s problematikou vody, tému Svetového dňa vody. Tá zodpovedá súčasnej alebo budúcej výzve.

                Mottom tohtoročného Svetového dňa vody je „WATER FOR PEACE“, teda „Využitie vody pre mier“. Zameriava sa na zásadnú úlohu, ktorú voda zohráva v stabilite a prosperite sveta.


                Nedostatok vody alebo jej znečistenie, nedostatočný prístup všetkých ľudí k pitnej vode, to všetko môže spôsobiť nárast napätia medzi komunitami a krajinami.
                Svetový deň vody 2024 je o spolupráci na vyvážení potrieb každého, s odhodlaním zabezpečiť, aby nikto nezostal pozadu, aby sa voda stala katalyzátorom pre mierovejší svet. S rastúcimi vplyvmi zmeny klímy a rastúcim počtom obyvateľov existuje naliehavá potreba v rámci krajín i medzi nimi zjednotiť sa na ochrane a zachovaní nášho najcennejšieho zdroja.                                                                                                               ZZ

          • Noc s Andersenom

          • Noc s Andersenom

                sa začala vo štvrtok 7.marca o 18:00 hodine bábkovým predstavením        „O neposlušnej mame.“ Po ňom nasledovali aktivity so žiakmi ôsmeho ročníka. Najviac sa mi páčilo zbieranie šušiek do koša so zaviazanými očami, či vystrihovanie písmen z časopisov a následné lepenie názvov rozprávok H.CH.Andersena. Keď sa už poriadne zotmelo, poprechádzali sme sa po meste a pri fontáne v parku sme sa hrali na schovávačky. Táto hra bola takmer pre všetkých najväčším zážitkom. Do školy sme sa vrátili potichu ani myšky, aby sme nepobudili prváčikov. Urobili sme si hygienu, ešte sa chvíľku rozprávali a potom sme už spali až do rána.

                Túto akciu hodnotím veľmi pozitívne. Len škoda, že patrí medzi moje posledné.

             

                                                                                                                     Rebeka Pittnerová, IV.B

             

            Noc s Andersenom

            Každý rok sa na túto akciu veľmi teším. Škoda len, že pre nás štvrtákov už bola posledná a tak som si ju užil naplno. Najviac sa mi páčilo, keď sme sa hrali schovávačky vonku a bola tma. Zaujala ma aj teta bábkoherečka a jej schopnosť perfektne meniť hlas.            

            Tieto noci v škole majú svoje čaro a budem na ne v dobrom spomínať.

             

                                                                                                                            Noel Karvay, IV.B