• Učili sme sa, ako sa sadí les

          •     Na miestach, kde dochádza k masívnejšiemu výrubu lesa je oslabená jeho samoobnovovacia funkcia a je nutné, aby sa les podporil aj vysádzaním. Rovnako aj vtedy, keď nedochádza k dostatočnému prirodzenému zmladeniu. Lesníci okrem brigádnikov využívajú  pomoc dobrovoľníkov. Posledný aprílový deň venovala ďalšia päťdesiatka žiakov ZŠ Školská svoje sily výsadbe nových stromčekov v lokalite Dubové. Pred nami sadili stromčeky žiaci 1. stupňa.  Zanietený lesník Ing. Erik Hirschner ukázal žiakom hneď na začiatku, ako posadiť nový stromček, vysvetľoval, ako správne má byť prihrnutý, aby sa ujal. Počas celého dopoludnia zároveň ochotne odpovedal na všetky otázky a zaujímavo rozprával žiakom o lese a zvieratách. Prežili sme pekný deň, pretože stále platí, že spoločná práca ľudí združuje. Nakoniec sa  nám podarilo zasadiť 550 stromčekov, a to navyše, aj keď to fotografiách nie je vidieť, v mrholení a chvíľami v  jemnom daždi.

                Keďže  my navštevujeme v rámci turistických krúžkov aj priestory umelo vysádzaných hospodárskych lesov, sme radi, že sme aj svojou aktivitou prispeli k jeho obnove. Chceme sa poďakovať aj rodičom, starým rodičom a príbuzným, ktorí pripravili svoje deti  s motykami do terénu  a pomohli tak aj k výchovnému zmyslu tohto dňa,  pani asistentkám Janke Štrbovej a Monike Reichlovej, ktoré aktívne prispeli prácou a vedeniu školy za organizačné zabezpečenie tohto vyučovacieho dňa. Ďakujeme lesníkom, pánovi Hirschnerovi a jeho spolupracovníkom za to, že sa neboja spolupracovať aj so školami a budujú vzťah k práci a prírode.

                  Páči sa nám , že sa  aj tento rok rozhodli lesní pracovníci  vysadiť za každý vyrúbaný strom dva nové. Páči sa nám, že sa ľudia  organizujú, aby vyčistili prírodu a verejné priestory od odpadkov. Sú to všetko pozitívne zmeny.

                                                                                                           Mgr. Hnilová , PhDr. Hanková  

          • BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA

          •        Vo štvrtok 25.4. sa konalo okresné kolo biologickej olympiády, ktoré je  v kategórii D tým najvyšším. Zúčastnili sa ho 3 výherkyne nášho školského kola. Okrem testu si vyskúšali aj praktickú činnosť s mikroskopom. Všetky boli úspešnými riešiteľkami a poradie je nasledovné:

            1. miesto: Aďka Kevická (7.C)

            2. miesto: Emka Košútová (7.A)

            3. miesto: Janka Škorvagová (7.C)

                   Týmto sa chcem poďakovať všetkým žiakom, ktorí sa do biologickej olympiády zapojili, venovali čas príprave a úspešne reprezentovali seba a našu školu.                                                         HR

          • Vysadiť nový les?

          • V utorok 30. apríla pôjdu viacerí starší žiaci v spolupráci s lesníkmi vysadiť nové mladé stromčeky v lokalite Dubové. Potešíme sa, ak sa na tejto dopoludňajšej akcii zúčastnia aj niekoľkí dospelí. Rodičia a príbuzní, ozvite sa prostredníctvom svojich detí, ak máte záujem. Odchod autobusu 7:45 spred školy, návrat cca 13:00 V. Hnilová 

          • LUKÁŠOV FAMÓZNY ÚSPECH!

          •    V šiestom ročníku po prvýkrát otvoril učebnicu ruského jazyka a „privoňal si k azbuke“. Neviem, čo ho na tomto svetovom jazyku očarilo, ale jedno viem s istotou, že ak má človek chuť učiť sa nové veci, dennodenne na sebe pracovať  nielen v škole, môže dosiahnuť obrovský úspech. Za touto tvrdou prácou sa skrýva milý, slušný, nenápadný, skromný, vždy vďačný Lukáš Lettrich, žiak IX.B triedy.

            V dňoch 16. - 17. apríla 2019 v Bratislave bojoval na celoštátnom kole olympiády v ruskom jazyku. A bojoval ako lev. Nie zúrivo, ale ako kráľ. S pokojom, šarmom, osobnou silou a odvahou. Zaslúžene si vybojoval 3. miesto a možnosť zúčastniť sa medzinárodnej olympiády, ktorá sa každoročne koná v Moskve na Inštitúte A. S. Puškina.

            Lukáš, gratulujeme k umiestnenie a ďakujeme za reprezentáciu školy!

          • Spevácka súťaž TALENT HAVÍROV

          • Talent je soutěží amatérských zpěváků populární hudby. Soutěž vznikla počátkem 80. let a bez přerušení se koná každý rok až do současnosti. Prestiž této soutěže vzrůstá a počet soutěžících se rok od roku zvyšuje. Od roku 2013 se soutěž stala mezinárodní.

            Tento rok aj s účasťou našej žiačky - Viktórie Šiškovej.

            H L A S U J  DO  10.5.2019

             

          • ZASAĎ SVOJ STROM

          •        V sobotu 13. apríla 2019 sa deti turistických  krúžkov prvého stupňa zapojili do výzvy ZASAĎ SVOJ STROM. Aktivity prebiehali v mnohých oblastiach Slovenska. Vybrali sme si  najbližšiu lokalitu – Remäta.

                   Mesto Handlová,  v spolupráci s Lesmi  SR, š.p. Odštepný závod Prievidza  a  chatou Poniklec, pripravili  podujatie pre verejnosť „Príďte pomôcť prírode a zasaďte si svoj strom!“ Lesní pracovníci doniesli so sebou asi  stovku stromčekov a prezentovali lesnícku prácu.  Všetci sme sa najskôr presunuli do prírody na rúbanisko, ktoré nieslo známky predchádzajúcej kalamity. Miestny horár zúčastneným ukázal, ako sa správne sadí stromček. Dostali sme motyky a každý náš žiak si zasadil svoj stromček – smrečok.

                 V okolí chaty Poniklec žiaci formou hry a zábavy spoznávali les a plnili rôzne úlohy. Na záver bol každý odmenený lesníckym klobúkom. Na svoje si prišli aj naše hladné žalúdky. Podával sa výborný kotlíkový guláš. Žiakom sa akcia veľmi páčila. Na jeseň sa znovu pôjdeme pozrieť, ako rastú  naše stromčeky. Prítomní lesníci veľmi ocenili vedomosti našich žiakov. Potešili sa, že sme sa ako ,,cezpoľní cudzinci“ z iného okresu  zapojili do ich výzvy. Na akcii bola prítomná aj regionálna televízia Prievidza, ktorá akciu zachytila v krátkom videu.

            https://www.youtube.com/watch?v=_cf_tSIB2HU

            L .Arvensisová

          • Exkurzia LONDÝN - PARÍŽ

          •      Dňa 24.3.2018 sa v skorých ranných hodinách  začal naša exkurzia s hlavnými lokalitami Londýn- Windsor- Paríž. Po dlhej a celkom náročnej ceste sme sa po vplávaní na britské pobrežie konečne dočkali príchodu. Hneď prvý deň nás čakal bohatý a zaujímavý program.

                 Najprv sme navštívili Greenwich a nultý poludník. Obzreli sme si tam modernú časť Londýna,  London city. Odtiaľ sme sa presunuli cez most popod Temžou a následne londýnskym metrom nazývaným aj underground ku známej pamiatke Tower of London. Na skok odtiaľ sa nachádzal jeden z najtypickejších symbolov, Tower bridge, po ktorom sme sa aj poprechádzali.  Pár minút na to sme mali možnosť ochutnať  kúsok moderného anglického umenia v známej galérii Tate modern. Ku večeru nás čakala ešte Katedrála svätého Pavla, Shakespearovo divadlo a Londýnska radnica. A tým sa náš prvý deň skončil. Čakala nás už len dlho vysnívaná posteľ.

                  Na druhý deň sme navštívili kráľovské sídlo Winsdor, či už jeho interiér, alebo exteriér. Následne sme sa presunuli späť do Londýna, kde nás čakala exkurzia v prírodovedeckom múzeu a neskôr  nás čakala večerná prehliadka autobusom.

                  Tretí deň sme začali návštevou podmorského sveta a Londýnskeho oka. Odtiaľ sme sa presunuli popri známej pamiatke Big Ben a cez Jamesov park až ku Buckinghamskému palácu. Potom sme navštívili ešte Trafalgarské námestie, China town a Oxford street. Večer nás čakala cesta do Paríža.

                   Ráno sme sa už prebudili vo Francúzsku, kde sme videli Víťazný oblúk, prešli sme sa po Champs-Élysées a následne sme navštívili Eiffelovku. Už nás čakala len vyhliadková plavba po rieke Seina a sme navštívili známu Invalidovňu.

                  Posledný deň sme strávili v Paríži navštevovaním známych pamiatok, ako napríklad galérie Louvre, kde sme videli známy obraz Mony Lisy. Navštívili sme palác Notre-Dame, Baziliku Sacré Coeur, metro.

            A týmto sa náš krásny päťdňový výlet skončil. Bola to skvelá skúsenosť a veľmi sme si to užili. Domov sme si priniesli plno krásnych zážitkov, na ktoré  budeme ešte dlho spomínať. Ďakujeme pánovi učiteľovi Šebestovi a pani učiteľke Hromadovej, že sa nám celý týždeň venovali, pomáhali nám, a hlavne vďaka nim je tento výlet taký nezabudnuteľný.

            E.S, 8.A

             

          • Vyhodnotenie týždňa hlasného čítania

          • V týždni od 25.3.2019 do 29.3.2019 za zapojilo

             

            do hlasného čítania 157 žiakov 1. stupňa čo je 98 percenta.

             

            Potešila nás vysoká účasť žiakov na projekte a ich záujem o knihy.

             

            Ďakujeme za spoluprácu rodičom.

          • Z malého semienka k veľkému stromu

          • pondelok 8. apríla 2019 sa žiaci prvého ročníka stali súčasťou kúzelnej rozprávky o malom semienku a jeho dlhej ceste k veľkému stromu, ktorou ich sprevádzal pán Erik Hirschner v parku neďaleko našej školy. Zábavnou formou im vysvetlil z čoho vznikne nový strom, ako semená a šišky zbierame, čo je ukryté v semienku, čo je to prirodzená a umelá obnova lesa a aký má pre nás  les význam. Žiaci sa s radosťou zapájali do pútavých aktivít plných pohybu a zábavy. Do školy sa vrátili s novými skúsenosťami a poznatkami o lese a jeho dôležitosti  pre celú spoločnosť.

            ĽM a ZŠ

          • Tvorivé hry v prírode

          •       Takmer všetky deti sa v súčasnosti hrajú najradšej s mobilom, tabletom či počítačom. My sme sa na etickej výchove rozhodli zahrať v parku len s tým, čo nám príroda ponúka. Dohodli sme sa, že využijeme prírodné materiály a vytvoríme nejaký obrázok alebo hru. Pracovali sme v skupinkách a potom sme si všetky výtvory spoločne prezreli. Boli sme prekvapení, čo všetko sme stihli vymyslieť. Páčilo sa nám, že sme sa hrali a aj tvorili. Všetko bolo krásne.

            Alexandra Repáňová a Alenka Pavelková, 5. B

          • Výsledky školského kola biologickej olympiády

          • Vo štvrtok 4.4.2019 sa uskutočnilo školské kolo biologickej olympiády v kategórii D.

            Žiaci siedmeho ročníka sa tak prvýkrát zapojili do tejto predmetovej súťaže s nasledovnými výsledkami:

            1. miesto:  Aďka Kevická, 7.C
            2. miesto:  Janka Škorvagová, 7.C
            3. miesto:  Emka Košútová, 7.A

            Všetkým trom blahoželáme a prajeme veľa úspechov aj v okresnom kole!

                                                                                                                                  HR

          • Malý človiečik, veľké víťazstvo!

          •    Aj takto by sa dal opísať úspech deväťročného dievčatka, žiačky našej školy, Sašky Šuhajovej zo IV.A

              Aj tento rok sa v súťaži “Ruské slovo“  z krajského kola prebojovala na celoslovenské kolo do Košíc. A tam, 5.apríla potvrdila, že patrí k najlepším slovenským recitátorom v kategórii ruskohovoriacich žiakov 1. stupňa ZŠ. S básničkou Papagáj od autorky Larisy Michejevej obsadila zaslúžené prvé miesto. Tohtoročná téma bola definovaná takto : „Priateľstvo začína úsmevom“.

              Na súťaži sa zúčastnilo 118 recitátorov zo všetkých regiónov Slovenska, ktorí súperili v nomináciách próza, poézia, spievanie ruskej piesne sólo a v zbore. Organizátormi tejto každoročnej súťaže sú Ministerstvo školstva SR, správa Košického samosprávneho kraja s podporou Veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku a Ruského centra vedy a kultúry v Bratislave. Saška vystúpila aj v záverečnom galakoncerte, kde boli vybraní najlepší súťažiaci z každej kategórie.

            Saške ďakujeme za reprezentáciu našej školy a prajeme jej ďalšie tvorivé úspechy!                                          MŠ

          • Spoznávame naše mesto

          •      Svet okolo nás by sme mali spoznávať pekne postupne. Ako začať? Určite od toho, čo máme doma a je nám najbližšie. Presne tak to chceme učiť už najmenších školákov - prváčikov. Kde sme teda začali my? Predsa v našom malom, ale vo svete známom kúpeľnom mestečku.

                 Malí prváci sa toho o svojom meste už veľa dozvedeli v škole i doma. My učitelia sa držíme hesla: „Lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť.“ A tak sme sa jedno aprílové dopoludnie vybrali na návštevu do Zlatých kúpeľov, ktoré sú svojou dávnou históriou úzko späté s Turčianskymi Teplicami. Privítali nás veľmi srdečne a s úsmevom, ako sa patrí. Pátranie po vzniku kúpeľov, využití liečivej vody a všetkom nepoznanom sa mohlo začať.

              Sprievodcu nám robil odborník na slovo vzatý - ujo fyzioterapeut Andrej. Zvedaví školáci ho zaplavili množstvom otázok. Bystrým očkám zas neuniklo nič nové a zaujímavé. Parafínové zábaly, vírivé vane, masážne stoly a hlavne Smaragdový bazén s liečivou teplou vodou. Spoznávať by sme mohli ešte aj dlhšie, ale náš čas sa pomaly končil. Odniesli sme si z tejto návštevy veľa nových poznatkov. Prváci už vedia, čo všetko  ukrýva budova, popri ktorej prechádzajú každý deň. Možno aj medzi nimi rastie budúci lekár, fyzioterapeut, masér, ktorý sa bude hrdo hlásiť k nášmu kúpeľnému mestečku aj po rokoch.

                  Veľké poďakovanie patrí ujovi Andrejovi a Zlatým kúpeľom, že nám umožnili navštíviť priestory, ktoré naši žiaci bežne vidieť nemôžu.                     

                                                                                             ŠZ a MĽ

          • Pripomienka k zápisu do 1. ročníka

          • Tešíme sa na Vás 

             Základná škola s materskou školou Školská Turčianske Teplice

            OZNAM O ZÁPISE

            DO 1. ROČNÍKA ZŠ

             

                    Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Ulica školská v Turčianskych Tepliciach oznamuje deťom a ich rodičom, že zápis do 1. ročníka pre školský rok  2019 / 2020 sa uskutoční v dňoch

             9. a 10. apríla 2019

            v čase od 14:00 do 17:00 hodiny

            v priestoroch ZŠ.

             

            K zápisu je potrebné priniesť -    rodný list dieťaťa

            • zápisný lístok (k dispozícií na webovej stránke www.zstut.edupage.org) – potrebné je vypísať ho elektronicky, následne vytlačiť a podpísať. V prípade problémov poskytneme v deň zápisu pomoc.

            -   Škola ponúka možnosť obstarať pracovné zošity a písanky s predtlačou na nasledujúci  školský rok v sume 20 €. Pri zápise sa vyberá poplatok dobrovoľne, nakoľko si rodič môže pracovné zošity obstarať sám.

            Budúci prvák potrebuje  - Matematiku pre prvákov, 1. a 2. časť (Belic – Striežovská)

                                                  - Zbierka úloh z matematiky pre prvákov (Belic – Striežovská)

                                                  - Číselko (Belic – Striežovská)

                                                  - Písanie v 1. ročníku ZŠ (Štefeková – Culková) – 2 sady

                                                  - Slovenský jazyk šaša Tomáša pre 1. roč. ZŠ (Sivoková)

             

            Naša škola prešla rozsiahlou rekonštrukciou a ponúka svojim žiakom:

                             -       veľmi dobré pedagogické zázemie

                             -       strategické zameranie školy na prírodovedné predmety a informatiku

                             -       vzdelávanie v anglickom jazyku už od 1. ročníka

            • zabezpečenie vzdelávania detí so špeciálnymi výchovnovzdeláv. potrebami

            -       odbornú pomoc školského pedagóga a asistenta učiteľa

                             -       aktivity a spoluprácu výchovného poradcu

            • zapojenie žiakov do rôznych súťaží a olympiád
            • dobré technické zázemie školy (dataprojektory  a PC v každej triede,  interaktívne tabule, ...)
            • multimediálne učebne

            -       elektronickú žiacku knižku

            -       prezentáciu školy prostredníctvom webovej stránky (www.zstut.edupage.org)

            -        školskú telocvičňu a športový areál na všestranné využitie s futbalovým miniihriskom s umelým povrchom

            • plavecký a lyžiarsky výcvik, školu v prírode
            • spolupráca so ZUŠ
            • školský klub detí otvorený od 6:00 do 16:30 hod.
            • bohatú ponuku krúžkov v čase mimo vyučovania
            • centrum voľného času
            • školskú jedáleň, školský bufet
            • veľmi dobrú spoluprácu s radou rodičov

             

             

             

             

             

          • Deň vody

          • Voda = zdroj života na Zemi.

                   Aj žiaci 5.ročníka si na hodine etickej výchovy pripomenuli Deň vody aktivitami, ktorými si zábavnou formou uvedomili dôležitosť vody v našom živote.

                   Žiaci vymýšľali značky pre skupenstvá vody, ochutnávali rôzne chute vody a vyskúšali si prienik vody do inej látky. Takto sme si uvedomili, že voda je našou neodmysliteľnou súčasťou života,

            PhDr.Dana Hanková

          • Príhovor žiakov zo žiackeho parlamentu ku Dňu učiteľov

          • „A kde raz zasejú,

            tam už niet pre burinu miesta.

            To sú naši skutoční strážcovia.

            Odháňajú od nás zlé a snažia sa

            priviesť nás do budúcnosti tam,

            kde sa stretávajú ľudia hodní toho mena.

            Hovoria nám čím sme, čomu patríme,

            učia nás rozoznávať od zlého to dobré.

            Ak to vedia robiť, učia nás to ľahučko,

            že o tom ani netušíme,

            len žijeme a potichučky sa meníme

            podľa obrazu srdca svojho.“

             

                                                                                                          Ján Amos Komenský

             

            Milé pani učiteľky, pani vychovávateľky a milí páni učitelia!

             

                   Jar a Deň učiteľov patria k sebe. Možno to nie je náhoda, že sa Ján Amos Komenský narodil práve v tento jarný deň, pretože jar znamená nový život, radosť a smiech.

                   Tak, ako sa záhradkár stará o svoje milované rastliny, tak sa aj Vy staráte o svojich žiakov tým, že do nich zasievate semienka vedomostí, ktoré zalievate dávkou životných skúseností.

                   Nechceme Vám ďakovať len v tento deň, ale každý,... každý deň. Ďakujeme Vám, že nás nielen vzdelávate, ale aj usmerňujete na našej ceste životom, lebo vzdelanosť je schopnosť porozumieť iným.

                  Prajeme Vám, milí naši učitelia, veľa trpezlivosti s nami žiakmi, prajeme Vám dobrých, slušných a usilovných žiakov.

                 Prajeme Vám, aby Vaše úsilie a námaha boli zúročené v nás žiakoch, keď sa umiestnime vo vybraných stredných školách a stanú sa z nás dobrí ľudia.

            Ešte raz:... Veľké ďakujeme!

                                                                                                          Kvetka Fabianová, IX. A