• Úradné hodiny počas letných prázdnin

          • Základná škola s materskou školou, Ulica školská 447/2,     

                   Turčianske Teplice             

                                                      

            Úradné hodiny pre verejnosť počas letných prázdnin

             

            Kancelária školy:

              1. júla – 10. júla 2019        8:00 – 11:00

              1. augusta 2019                  8:00 – 11:00

              6. augusta 2019                  8:00 – 11:00

            22. – 28. augusta 2019        8:00 – 11:00

             

            Vedúca školskej jedálne:

               1. júla      –    4. júla 2019

            22.  júla      –  31. júla 2019

              1. augusta – 31. augusta 2019

             

             

            Kontakty pre dôležité prípady sú uvedené na stránke školy www.zstut.edupage.org

             

            V Turčianskych Tepliciach 1. júla 2019

                                                                                       Mgr. Ingrid Straková

                                                                                           riaditeľka školy

          • Príhovor riaditeľky školy

          • Vážené kolegyne, kolegovia, milí hostia, rodičia, žiaci a priaznivci školy!

             

                            Hneď na začiatku úprimne ďakujem za to, že môžeme dôstojne stáť na tomto mieste. Ďakujem všetkým, ktorí ste tu, ale aj tým, ktorých ukrýva vnútro školy. Dnes budem hovoriť o postojoch a hodnotách. Viedli ma k nim prísni, ale láskaví rodičia aj skvelí učitelia a vďaka tomu je môj život bohatší, aj keď niekedy ťažší.
                           
            Veľmi rada počúvam zvuky, ktoré vydávajú so začiatkom teplých dní lastovičky. Ešte radšej ich vidím lietať nad našimi hlavami. Znamená to pre mňa, že prišiel čas, keď si smieme ísť oddýchnuť. Tento školský rok túžim po oddychu omnoho intenzívnejšie ako na konci tých predchádzajúcich. Je za nami náročné obdobie. Zažili sme v ňom vzlety aj pády. Oboje patrí k životu. No náročné veci nás aj čakajú. Máme pred sebou rok, ktorý máme venovať príprave na zmenenú podobu školstva v našom meste. Novou podobou má byť spojená škola zo škôl na Ulici školskej a v Horných Rakovciach. Zmena prináša neistoty aj obavy. Je totiž potrebné za zmenu prijať zodpovednosť. A s ňou aj prácu za hranicami toho, čo je našou povinnosťou. Zmeny sú vždy preverujúce. A preverovanie nemá rád skoro nik. V tomto školskom roku nás preverila aj komplexná inšpekcia vykonaná siedmimi inšpektorkami Štátnej školskej inšpekcie. Správa z nej má bezmála 30 strán. Okrem 115 hospitácií na vyučovacích hodinách  bola skontrolovaná pedagogická a iná dokumentácia.  Ako veľmi dobré boli vyhodnotené materiálno-technické podmienky, ako dobré podmienky bezpečnosti školského prostredia, výchovného a kariérového poradenstva a riadenie školy. Odporúčané nám bolo podporovať zručnosti žiakov v oblastiach vyšších myšlienkových operácií ako je analýza, hodnotenie a tvorba. Viesť ich k hodnoteniu svojho výkonu na vyučovacích hodinách a k odôvodneniu názorov. Klíma na pracovisku by mala byť otvorenejšia v zmysle bližšej a tesnejšej spolupráce. Doba je zameraná na individualizmus, priam až na egoizmus. Je nebezpečné podľahnúť diktátu doby a vidieť iba seba, svoje ciele a svoje zámery. Tým, čo by nás mohlo spojiť a podporiť nás v spoločných zámeroch, je 60. výročie od začatia vyučovania v tejto škole. Za tie roky bola iste svedkom mnohých udalostí. Videla, ako sa riešia veci podstatné, ale videla aj to, ako veci nepodstatné uberajú ľuďom energiu, zhášajú iskru v oku a bránia spolupráci. Videla, že v nedostatkoch sa dá uviaznuť, no dá sa nájsť odvaha ich opustiť. Cítim, že tieto prázdniny bude oddych poznačený mnohými otázkami. No ak sa z prác - príspevkov našich žiakov do súťaže Hodžov novinový článok -  dá vytvoriť hotové posolstvo, obavy nemusia byť až také skľučujúce. S hrdosťou oznamujem všetkým, ktorí to ešte nevideli na stránke školy, že tri z piatich zaslaných prác boli ocenené v celoslovenskom kole, jedna z nich ako  víťazná práca. Čo je najdôležitejšie, títo žiaci konajú tak, ako píšu - čisto a skromne. Posúďte z koláže, ktorú som vytvorila z kúskov ich prác, verím, že s  láskavým dovolením autorov, pretože od každého som si ho nestačila vypýtať:
            "Spojme naše rozumové schopnosti s empatiou a ľudskosťou. Len tak nám bude  intelekt viac pomáhať ako škodiť. Intelekt je určite niečo, čo naše poznanie posúva ďalej. Prináša nám vyššiu kvalitu života, ponúka nové možnosti. To , čo nás brzdí a ničí je naša ziskuchtivosť, chamtivosť a túžba po moci. Ľudia si skúmaním a objavovaním zabezpečili napredovanie. No pritom boli toľkokrát popálení, nepoučení, sústredení na budúcnosť, zabúdajúci žiť prítomnosťou.  Kedy nám svitne, že aj tá najdlhšia a najzložitejšia cesta začína prvým krokom a že z kvapiek sa skladá každé more? A že treba začať u seba a správať sa zodpovedne? Ponúknime intelekt  do služieb dobru. Múdry je taký  človek, ktorý sa ku každému správa ako k rovnocennému partnerovi. Vie podať pomocnú ruku,  k druhému sa neobracia chrbtom, netvári sa, že problémy iných sa ho netýkajú. Nie je povrchný, má charakter. Intelektuál sa môže rozhodnúť, ako svoj dar využije. Či v prospech seba, ľudstva, sveta, či na ich zničenie. Rozhodnutie je vždy na nás. Lepšie povedané v nás. A nie je to intelekt, ktorý o tom rozhoduje. Je to charakter."
                           
            V posledný deň tohto školského roka sa rozídeme s takouto bilanciou. Počet žiakov školy je 480.Vymeškali 20 724  vyučovacích hodín, čo je na žiaka priemerne 44 vyučovacích hodín. 20 498 vyučovacích hodín je ospravedlnených, 226 vyučovacích hodín  neospravedlnených. S vyznamenaním prospelo 252 žiakov, prospelo veľmi dobre  118 žiakov, prospelo 101 žiakov, neklasifikovaný bol 1 žiak, neprospelo 6 žiakov, z ktorých 2 budú opakovať ročník a 4 majú povolenú opravnú skúšku, 3 žiačky vykonajú v auguste komisionálnu skúšku zo slovenského jazyka a literatúry, nakoľko majú povolené plniť povinnú školskú dochádzku v zahraničí. Od februára bolo triednymi učiteľmi napomínaných 27 žiakov, pokarhaných 24 žiakov, riaditeľkou školy 18 žiakov, 4 žiaci majú správanie hodnotené zníženou známkou zo správania druhého stupňa a jeden žiak štvrtého stupňa. Pri vyhodnotení v triedach dostane pochvaly od triedneho učiteľa 160 žiakov a od riaditeľa školy 217 žiakov. Ceny za reprezentáciu školy venovala žiakom Rada rodičov.
                            Milí deviataci! To, že sa rozlúčime s niekým, s kým sme prežili určitú časť života, ešte neznamená koniec vzťahu. Vzťahy sú večné. "Oddelenie" je len ich ďalšou kapitolou. Ak chcete skutočné spojenie a úprimné odpovede, skontrolujte si srdce viac, než si kontrolujete technológie. Srdce  pozná odpovede. Čaká na naše otázky.
                            My všetci, ktorí sa dočasne lúčime, vychutnajme si krásu ciest,  uličky miest a mestečiek, zeleň stromoradí, pramene vôd aj vlasov vyblednutých od slnka, stráne klesajúce do údolí, cestu k moru. A cestu domov.  A 2. septembra 2019 cestu do školy - prvú v novom školskom roku.

            /SI - 28. júna 2019/

          • Príhovor predsedníčky Rady rodičov

          • Milí pedagógovia, žiaci a rodičia, hostia!

             

                            Už je to tu!
                            Čas neuveriteľne rýchlo plynie. Ani sme sa nenazdali, pomaly prichádza leto a s ním aj koniec školského roka. S blížiacim sa letom našim deťom začnú očakávané a vytúžené prázdniny. No ešte predtým, milé deti, ako vykročíte v ústrety letným dňom, čaká na vás rozlúčka s kamarátmi, s učiteľmi, no a prevzatie si dlho očakávaného vysvedčenia.
                            Radosti z dnešného dňa však predchádzala tvrdá práca v škole počas celého školského roka. Vynaložili ste veľké úsilie na to, aby ste nazbierali čo najviac vedomostí, aby ste boli úspešní, ale aj aby ste mali dobré známky,  ktoré tieto vedomosti symbolizujú.
                            Teraz sú pred vami prázdniny, ktoré vám poskytnú oddych a načerpanie nových síl do ďalšieho školského roka.
                            Vážení pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci, vám v mene všetkých rodičov ďakujem. Vďaka vám sú školy skutočne druhým domovom našich detí. Záleží vám na tom, aby bol tento domov útulný, obľúbený a hlavne ocenený. Ďakujem vám za vašu trpezlivosť a ústretovosť, za pochopenie, ktoré máte pre naše deti, ale i pre nás rodičov.
                            Na záver želám teda všetkým slnečné lúče, dni oddychu, krásnu modrú oblohu, príjemné chvíle strávené s rodinou, kamarátmi a krásne letné dni.
                            Krásne prázdniny všetkým!

            Zuzana Sprateková - 28. júna 2019

          • Príhovor primátora Mesta Turčianske Teplice

          • Vážení prítomní!

             

                            Školský rok 2018/2019 zatvára svoje brány. Prváčikovia pôjdu na svoje prvé prázdniny a deviataci zas na prázdniny, ktoré sú definitívnou rozlúčkou s ďalšou etapou ich života.
                            Všetky úsmevy, pekné aj tie horšie chvíle ostanú zatvorené v triedach. O chvíľu budete všetci držať v rukách vysvedčenie. Ukáže vám, ako ste sa učili, v čom ste boli výborní a v čom treba nabudúce pridať. Známka ostane na papieri. Oveľa dôležitejšie sú vedomosti, ktoré vám ostanú v hlave. Ony vám budú otvárať cestu k ďalšiemu vzdelaniu.
                            Opúšťate brány Základnej školy na Ulici školskej. Je to dobrá škola. Ona môže byť hrdá na vás a vy na ňu. Spolu s pani učiteľkami a pánmi učiteľmi dosahujete výborné výsledky. Za hodiny strávené s vami medzi školskými lavicami si zaslúžia uznanie a poďakovanie. Odovzdávanie vedomostí iným patrí medzi najkrajšie, ale zároveň aj najzodpovednejšie povolania. Ja im za mesto veľmi pekne ďakujem a prajem im veľa oddychu počas dovolenkových dní. A všetkým vám prajem pekné prázdniny.

             

            28.6. 2019  Mgr. Igor Hus

          • Pohyb v horách je zdravý

          • Mal by byť aj bezpečný 

                

                 Počas teoretickej prípravy na účelové cvičenie mali siedmaci možnosť stretnúť sa so záchranárom horskej služby Veľká Fatra, Jánom Bučkuliakom. Napriek veľmi horúcemu počasiu sme počúvali jeho zaujímavé rozprávanie  nielen o svojich vlastných zážitkoch v horách, ale aj o tom, ako predchádzať nebezpečným situáciám počas pobytu v horách, o tom, ako sa čo najefektívnejšie vybaviť do hôr, na čo myslieť a čo predvídať, aby pomoc záchranárov nebola nutná. Spolu so svojím synom Jankom  mladším  ukázali rôzne pomôcky, ktoré potrebujú nielen záchranári, ale aj lezci v horách, keď sa chcú pohybovať v rôznych terénoch. Janko Bučkuliak ml. je nielen fanúšikom športových výkonov svojho otca, ale svoj umelecký talent multiinštrumentalistu predviedol spolu s ďalšími žiakmi na tradičnom koncerte pre našich absolventov – deviatakov. Aj keď v tropickej atmosfére vzdali siedmaci a aj deviataci hold a rešpekt horám aj hudbe.

                No a my sa tešíme na súkromný koncert Janka v septembri pre spolužiakov, takže, Janko, trénuj a vyberaj repertoár. Tešíme sa.                                                       V.Hnilová