• Gratulujeme najlepšej v celoslovenskom kole!

          • Ruské slovo 2020- Košice  - celoslovenské kolo v prednese ruskej poézie a prózy a speve

              Tohtoročná téma: Ďakujeme za mier. Saška po štvrtýkrát obhájila 1.miesto tentoraz už vo vyššej kategórii a vo veľkej konkurencii. Hrdí sú na ňu určite najbližší, spolužiaci, kamaráti a pani učiteľky. My Saške ďakujeme aj za výbornú reprezentáciu školy a prajeme veľa ďalších podobných úspechov.                                                (adm)

          • Naši bývalí a úspešní (5.) - starostka a cvičiteľka zumby

          • Aj o zdravom životnom štýle 

             

                Zaujímavé uplatnenie si v živote našla aj naša bývalá žiačka Lucia Staňová. V našej škole navštevovala tzv. matematickú triedu, stredoškolské štúdium absolvovala na Obchodnej akadémii v Martine. Po maturite sa stala certifikovanou inštruktorkou ZUMBA Fitness programu. V súčasnosti je starostkou obce Moškovec, učiteľkou v ZUŠ (tanečný odbor), inštruktorkou ZUMBY a študentkou na SOŠ pedagogickej v Turčianskych Tepliciach. Aj napriek svojej zaneprázdnenosti nám ochotne odpovedala na naše otázky.

                 Lucia, väčšina žien si Tvoje meno spája so zumbou. Z Tvojich verejne dostupných videí vidieť nadšenie, energiu, ale aj tvrdý tréning. Čo je pre Teba najťažšie na tejto práci a čo Ťa, naopak, na nej teší?

            Áno, zumba je moja vášeň a venujem sa jej už 9 rokov. Počas tohto obdobia som si spravila veľké množstvo certifikátov spojených s pohybom, tancom či stravovaním. zumba otvára srdcia, prinavracia chuť do života, zbavuje stresu, je to svetielko na konci náročného dňa mnohých žien na svete. Preto ju milujem a budem sa jej venovať pokiaľ budem môcť. Ale, samozrejme, je to aj náročná práca , fyzicky i časovo. Chcem sa posúvať ďalej, zdokonaľovať, vzdelávať, prinášať nové nápady, novú energiu na hodinu, čo so sebou prináša veľa precestovaného času hlavne počas víkendov.  

             Od zumby k zdravému životnému štýlu je len krok. Riadiš sa nejakými špeciálnymi pravidlami, ktoré odporúčaš aj svojim spolucvičiteľkám?

                 Čo sa týka môjho stravovania, som veľmi špecifický človek a mám veľa stravovacích zásad. V podstate som na sebe počas rokov odpozorovala, ktoré stravovanie je pre mňa a moje zdravie najoptimálnejšie, aj keď oblasť stravovania skôr považujem za celoživotné vzdelávanie. Veľmi rada posuniem svoje vedomosti všetkým, ktorí majú chuť žiť zdravší a hodnotnejší život. Jedno však prezradím, mňa neuvidíte jesť sladkosti. 

                Momentálne si aj starostkou obce Moškovec. Ktorá povinnosť vyplývajúca z tejto pozície Ťa baví najviac? 

                 Pozícia starostky je pre mňa obrovská výzva, pristupujem k nej s veľkým rešpektom. Nakoľko som na obci sama, je to veľmi náročné, ale postupne sa snažím stotožniť s touto pozíciou. Teší ma však, keď viem byť nápomocná, a keď  sú moje rozhodnutia správne. 

                 Lucia, zasadnúť do školských lavíc, keď už máš pracovné aj rodičovské povinnosti, je asi dosť náročné. Ako relaxuješ? 

                 Musím sa priznať, že sedieť v lavici je momentálne moja jediná relaxácia a aj to neviem obsedieť na prednáškach :-). Som veľmi rozlietaný človek a aj s mojimi deťmi dávame prednosť pohybu na čerstvom vzduchu. Som asi trošku maniak, pretože moje hodiny zumby beriem ako relax, užijem si ich naplno. Odchádzam z nich spotená ako myš, zadychčaná, ale s úsmevom a spokojnosťou. Zumba ženy sú úžasné bytosti a obdivujem každú žienku, ktorá si pri práci, deťoch, domácnosti nájde čas na seba.  

                 Pamätáš si nejaký zážitok, ktorý Ti pripomína základnú školu? 

                 Pamätám si veľa vecí, branné cvičenia, spoločné výlety, stretávanie v parku každé ráno, a guľovačku cestou domov, to bol boj na život a na smrť - prejsť cez park suchá ku vlaku. 

                   Si v kontakte so svojimi bývalými spolužiakmi, prípadne učiteľmi?

                  Veľmi rada prehodím pár pekných slov s mojou bývalou pani učiteľkou Ivkou Lettrichovu, zhodou náhod sme sem-tam susedky, a občas si spolu zatancujeme aj na mojej hodine. Už ako žiačka som ju mala veľmi rada. Obdivujem jej vitalitu. Keď sa niekedy náhodne stretneme so spolužiakmi, rada sa s nimi porozprávam, boli sme skvelá partia a s niektorými sme spolu študovali aj na SŠ. Plánovali sme aj väčšie stretnutie, verím, že sa to  podarí zorganizovať. 

                 Čo by si zaželala našej jubilujúcej škole, žiakom, prípadne učiteľom?

            Želám každému, nech nájde v živote to, čo ho robí šťastným. Nech každú prekážku beriete ako výzvu a možnosť niečo nové sa naučiť. Život je hra, tak hrajme s čistými kartami. 

            Ďakujeme Ti, Lucia, za rozhovor a prajeme Ti veľa úspechov v osobnom i pracovnom živote.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          (ZM) 

          • Vajanského Martin 2020 – školské kolo

          • 20.2.2020 sa uskutočnilo školské kolo najznámejšej postupovej súťaže - Hviezdoslavov Kubín, ktorá v našom regióne nesie názov Vajanského Martin. Výborní recitátori a aktívni žiaci si v našej veľkej škole museli ustriehnuť všetky súťaže, aby sa na nich mohli zúčastniť a stihli sa aj tento rok pripraviť. Opäť sme si vypočuli mnohé vynikajúce prednesy. Porota to mala naozaj veľmi ťažké, takže rozhodoval napr. aj  výber textu a jeho porozumenie v prednese a športovou terminológiou povedané , rozhodujúce boli možno „stotiny“, a tiež platí, že nie každý „športovec“ má vždy svoj deň. Sme radi, že pravidlá súťaže umoňujú to, že je možné nominovať postupujúceho z 2. miesta.

                Všetkým ďakujeme za účasť, postupujúcim prajeme, nech sa im darí  v obvodnom kole, ktoré sa uskutoční v polovici marca. Veríme, že  Vy, ktorí ste sa tento rok zapojili, využijete nadobudnuté skúsenosti aj v praktickom živote a tešíme sa na stretnutie s Vami aj nabudúce. Gratulujeme preto všetkým!

            I. kategória – POÉZIA

            1.Ema Tarašová, 3.B

            2.Samuel Pinďák, 3.B

            3.Barbora Beňová,3.B 

            Čestné uznanie: Paulína Pinďáková, 3.B

            I. kategória – PRÓZA

            1.Lenka Šmalová. 3.B

            2.Alžbeta Zelienková ,3.B;  Sarah Simonová, 4.C

            3. Petronela Zelienková , 4.B

            Čestné uznanie: Zuzana Koraušová, 4.B

            II. kategória – POÉZIA

            1.Roman Valaštík, 5.D

            2.Alžbeta Kufová, 5.A

            3. Terézia Ondríková, 5.B

            II. kategória – PRÓZA

            1.Tatiana Hvizdáková, 5.B

            2.Alexandra Šuhajová, 5.B;  Timea Chabadová, 6.A

            3. Emma Šimová, 5.A ; Viktória Šišková, 6.A

            Čestné uznanie:  Matúš Cvik, 5.A

            III. kategória – POÉZIA

            1.Alexandra Habiňáková, 7.A

            2.Janka Kovalčíková, 7.A

            3. Viktória Mariana Černáková, 7.C

            III. kategória – PRÓZA

            1.Adrián Ondrík, 8.A

            2.Miroslava Habiňáková, 7.A

            3. Sandra Dubovcová, 7.C

            Čestné uznanie: Mária Hrušková, 8.A

             

            Členovia jednotlivých porôt: Mgr. M.Zelienková, Mgr. I. Kolenová, Mgr. V. Hnilová, Mgr. M. Michalíková,  Mgr.Z.Hanusová, Mgr. J. Kovalčíková

             

             

          • Krajské kolo OSJL s naším zastúpením

          • Vo štvrtok 13. februára 2020 v priestoroch Gymnázia na Varšavskej ceste v Žiline  ôsmačka Aďka Kevická (8.C)   statočne zabojovala v konkurencii deviatakov.V krajskom kole olympiády zo slovenského jazyka a literatúry sa stala úspešnou riešiteľkou. Ďakujeme sa výbornú reprezentáciu školy. Veľa podobných úspechov jej prajeme.      V. Hnilová

          • Prvé tohtoročné umiestnenie v krajskom kole

          • Dňa 12.2.2020 sa konalo krajské kolo 14. ročníka celoštátnej súťaže Ruské slovo. Súťaž prebiehala  v troch súťažných disciplínach: prednes poézie, prednes prózy a spev na zadanú tému – Ďakujeme za mier! Téma bola venovaná 75. výročiu víťazstva nad fašizmom.

              Našu školu po štvrtýkrát reprezentovala Saška Šuhajová (5. B), ktorá v disciplíne prednes poézie získala 1. miesto a postup do celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční  28.2.2020 v Košiciach.

            Saške gratulujeme k výbornému umiestneniu a prajeme veľa šťastia v celoslovenskom kole!

             

                                                                                                                      MŠ :-)

          • Naši bývalí a úspešní (4.) - reportér

          •      Medzi ďalších úspešných žiakov našej školy patrí aj Tomáš Velecký. S Tomášom sa poznáme od jasličiek, cez materskú školu, základnú školu až po gymnázium. Možno povedať, že sme prvé školské roky strávili v jednej triede. Spájajú nás spoločne detské, žiacke a študentské roky.

                Teraz Tomáša každý deň stretávam v našej obývačke a prihovára sa nielen mne, ale celému Slovensku z televíznej obrazovky. Tomáša poznáme z Televíznych novín, ale nebol vždy len televízakom, skôr viac písal ako hovoril na mikrofón. Ako novinár pôsobil v denníkoch Národná obroda, Sme a Hospodárske noviny. Zisťovali sme, ako si spomína na základnú školu a aké má ďalšie plány a ciele do budúcnosti. 

               Čo sa Ti, Tomáš, vynorí v pamäti, keď niekto spomenie časy základnej školy, roky, keď Tvoje kroky smerovali denne do  ZŠ Školská Turčianske Teplice? 

                Prvá spomienka patrí mojej prvej pani učiteľke Boďovej, ktorú som dostal v prvom ročníku. A spolužiakom. Vtedy sa do základnej školy chodilo osem rokov, takže sme spolu strávili naozaj dlhý čas. Počas tých rokov sa svet okolo nás poriadne zmenil. Patrím už ku generácii, ktorá si mohla vybrať, ktorý cudzí jazyk sa ešte na základnej škole naučí. A spätne s úsmevom spomínam, že keď som nastúpil do školy, učili ma, že mojou vlasťou je Československo, a keď som ju opúšťal, bolo to už Slovensko.

                 Vedel  si už v základnej škole, aké povolanie chceš vykonávať v budúcnosti? Aký odbor si nakoniec vyštudoval a kedy si sa preň rozhodol?

                 Ako úplne malý som chcel byť kozmonaut. Dnes sa na tom už len smejem. Potom som o sebe hovoril, že chcem byť lekár ako môj otec. Keď ale do rozvrhu pribudla chémia a biológia, opustilo ma to. Odvtedy som sa svojím budúcim povolaním veľmi nezaoberal. Zo základnej školy som akosi automaticky pokračoval na gymnázium, ktoré bolo v tom čase v tej istej budove ako ZŠ, na úplne vrchnom poschodí.

                 Čo by si poradil terajším ôsmakom a deviatakom, ktorí stoja pred výberom školy? Rozhodovať sa srdcom či rozumom?

                Určite rozumom. Každý by sa mal pri výbere školy zamyslieť, či sa chce v dospelosti živiť hlavou alebo rukami. Ani jedna z týchto možností nie je menejcenná. Ak niekoho nebaví sedieť nad knihami, nech nepremýšľa o gymnáziu, a ten kto nevidí svoju budúcnosť napríklad v gastronómii a hotelierstve, nech sa neuberá zas týmto smerom. Dôležité je priznať si, čo žiaka naozaj baví, a vrhnúť sa práve do toho. Len tak si vyberie školu a neskôr prácu, ktorú bude vykonávať so záujmom a nasadením.

                 Čo nám prezradíš o svojej práci v TELEVÍZII MARKÍZA? 

                  Pracujem ako ekonomický reportér Televíznych novín. Všímam si problémy okolo nás a robím o nich televízne reportáže. Novinárčina sa od väčšiny iných povolaní líši tým, že reportér nedostáva zadania od nadriadených, ale náplň práce si musí vždy vyhľadať sám. Znie to super, a vlastne to aj je super, no nie je to vždy jednoduché. Novinár jednoducho musí mať prehľad, čo sa kde deje, a preto sa každý orientuje len na určitú oblasť - politiku, ekonomiku, šport, technológie, spoločenskú rubriku, počasie... atď.

                  Máš ešte nejaké ďalšie vysnívané profesijné ciele? 

            Určite by som si chcel urobiť web s vlastným blogom a vlogom. Venoval by som sa na ňom outdooru v horách a na riekach, teda svojím koníčkom. Uživiť ma to neuživí, ale bude ma to baviť. Dnes sa o zážitky z kajaku delím len na instagrame, a vidím, že je o to celkom záujem.

                 Čo by si zaprial svoje bývalej škole k jej 60. narodeninám?

            Aby mala čo najviac impulzov a priestoru rozvíjať v deťoch ich talent, schopnosti a vedomosti.

                  Prajeme Ti, Tomáš, aby sa Ti darilo na všetkých „frontoch“ tvojho pracovného aj súkromného života a veľmi pekne Ti ďakujeme za rozhovor.                                                                      (MŠ )

          • Okresné kolo olympiády z dejepisu

          •        Dňa 14. 2. 2020 sa uskutočnilo okresné kolo olympiády z dejepisu. Žiaci si porovnali svoje vedomosti v teste, ktorý pozostával z monotematickej časti, úloh z príslušného učiva v ročníku a regionálnej histórie. Naša škola mala zastúpenie v kategóriách 7.- 9. ročníka.

                   Siedmačky Miroslava Habiňáková a Alexandra Habiňáková (VII. A) síce v náročnom teste neboli úspešnými riešiteľkami, ale mali vo svojej kategórii E najviac bodov, získali 1. a 2. miesto.

            V kategórii D ôsmaci obsadili:

            2. miesto: Andrej Pinďák (VIII. A)

            3. miesto: Pavol Daniel (VIII. A)

             

            V kategórii C deviataci vybojovali:

            1. miesto: Dominik Požeský (IX. A)

            3. miesto: Emma Siekelová (IX. A)

             

            Úspešným riešiteľom testu vo svojej kategórii bol aj Jakub Piliar (IX. A).

                    Všetkým žiakom ďakujeme za účasť, víťazom gratulujeme a Dominikovi a Andrejovi držíme palce v krajskom kole, ktoré sa uskutoční 24. marca 2020.

            KL

          • DFS LÚČIK stále v hre

          • Zem spieva III.

                   Vážení rodičia a žiaci. Mnohí z Vás so záujmom sledovali sobotňajšie kolo relácie ZEM SPIEVA. Svojím vystúpením nás tu reprezentovali aj žiaci našej školy. V  konkurencii vynikajúcich súťažiacich zo stredného Slovenska nakoniec priamo nepostúpili do FINÁLE.

                        No to nevadí, ak ich chcete podporiť a dať im príležitosť ďalej rozvíjať talent, využite SMS hlasovanie a posuniete ich rovno do FINÁLE.

            Stačí poslať SMS HLAS v tvare:

             

            FINALE(medzera)Lucik na číslo 6666.

            (Cena sms hlasu je 0,50€)

             

            Za vašu podporu aj našich žiakov Vám vopred Ď A K U J E M E.

             

          • Olympiády z prírodovedných predmetov

          • Záver minulého týždňa a začiatok tohto bol venovaný olympiádam z prírodovedných predmetov.

                   V piatok 7.2. sa uskutočnilo školské kolo olympiády z chémie žiakov 8. a 9. ročníka, pričom výsledky sú nasledovné:

            1. miesto – Šimon Pesel, 9. A

            2. miesto – Ema Košútová, 8. A

            Obidvaja postupujú do okresného kola.

             

                   Pondelok 10.2. sa konalo okresné kolo biologickej olympiáde v kategórii C (tiež žiaci 8. a 9. ročníka), v ktorom  si naši žiaci zmerali sily aj so žiakmi z Mošoviec. Podarilo sa im to výborne, nakoľko obsadili  prvé 3 miesta:

            1. miesto – Emma Siekelová, 9. A

            2. miesto – Šimon Pesel, 9. A

            3. miesto – Ema Košútová, 8. A

            Do krajského kola, ktoré sa bude konať v marci, postupujú prví dvaja.

             

            Všetkým blahoželáme a v tých vyšších kolách prajeme ďalšie vynikajúce výsledky.    

            DH

          • Naši bývalí a úspešní (3.) - študent medicíny


          •     V seriáli o rôznych povolaniach našich bývalých žiakov sme otázkami oslovili Filipa Faglica, ktorý z Turčianskych Teplíc odišiel za vzdelávaním až do Košíc.  Zvedaví sme boli, čo robí teraz, a zaujímali sme sa  aj o to, aké má ďalšie plány. Možno aj v jeho odpovediach nájdete inšpiráciu, kam po základnej škole.

             

                Filip, keď sa povie Školská Turčianske Teplice, na čo si spomínaš Ty?

                   Na základnú školu si spomínam jedine pozitívne. Bolo to nádherné obdobie, ktoré sem-tam narušila nejaká písomka či diktát, ale všetky tie krásne spomienky a zážitky stoja jednoznačne v popredí. Ešte stále si  živo pamätám, ako sme spolu s pani triednou učiteľkou zostávali dlhšie v škole, aby sme sa ako trieda zabavili, čo nám pomohlo utužiť náš kolektív.

                Vedel si už v základnej škole, čomu sa chceš venovať v budúcnosti? Aký odbor si nakoniec vyštudoval a kedy si sa preňho rozhodol?

                 Počas základnej školy som ešte nemal konkrétnu predstavu o tom, čo by som chcel robiť. Alebo presnejšie, menil som  svoje rozhodnutie zo dňa na deň (raz som chcel byť učiteľom, inokedy architektom či právnikom…). 

                 Moje rozhodovanie bolo o to ťažšie, že ma bavil takmer každý predmet. Ku koncu základnej školy som si bol však istý, že moje budúce zamestnanie sa musí týkať pomoci ľuďom. Už na základnej škole som rád pomáhal spolužiakom alebo aj žiakom z iných tried s učivom, ktorému nechápali.

                 Na základe toho som sa rozhodol študovať na gymnáziu, a keďže ma bavili jazyky, tak na bilingválnom. Dlho som si myslel, že sa budem uberať pedagogickým smerom, vo voľnom čase som vyučoval aj v jazykovej škole (kurzy pre dospelých v rôznych firmách).

                 Zlom prišiel približne pred dvomi rokmi, kedy som bol často chorý a viac času som trávil v nemocnici než doma. Veľmi sa mi páčil zanietený a priateľský prístup niektorých pediatrov, s ktorými som sa stretol, a preto som sa začal naklánať k rozhodnutiu študovať medicínu. K tomuto mi pomohol aj fakt, že som mal vždy veľmi rád prírodné vedy a aktívne som sa zúčastňoval na viacerých súťažiach.

                 Krátko pred minulým letom sa na mňa obrátilo šťastie a získal som grant na stáž vo Fakultnej Nemocnici Motol, Praha. Tu som mal možnosť spolupracovať s lekármi a vidieť toto povolanie aj z ich uhla pohľadu. V nemocnici som trávil zvyčajne 12 hodín denne (dvojnásobok času, na ktorý som mal povolenie), vďaka čomu som sa stretol s nesmierne veľkým počtom prípadov, ľudských príbehov… To všetko ma priviedlo k môjmu definitívnemu rozhodnutiu: MEDICÍNA!

                    Zaujíma nás aj to, čo by si poradil súčasným ôsmakom a deviatakom, ktorí stoja pred výberom školy. Rozhodovať sa srdcom či rozumom? Počúvať rady dospelých?

                  V prvom rade musím povedať, že ich v tejto situácii chápem, ide o ich prvé veľké rozhodnutie. Pri výbere školy by malo určite prevládnuť srdce, a preto by si mali vybrať niečo, čo ich bude baviť. Podľa môjho názoru môže byť človek skutočne šťastný, len ak robí to, čo má skutočne rád. Niekedy však, nanešťastie, trvá trochu dlhšie, kým na to človek príde. Z toho dôvodu je vhodné poradiť sa napr. s rodinou alebo učiteľmi, prípadne predstaviť si seba samého v rôznych profesiách. Ak by ani to nefungovalo, odporučil by som im vybrať si odbor so širším zameraním a časom sa už určite na niečo konkrétnejšie zamerajú.

            Aké sú tvoje ďalšie vysnívané profesijné ciele?

                 Ako lekár by som sa chcel pravdepodobne zamerať na pediatriu alebo neurológiu, prípadne kompromis: pediatrická neurológia. Takisto by som chcel popri vykonávaní tejto profesie vyučovať na vysokej škole a možno sa zamerať aj na výskum.

            Čo by si na záver odkázal učiteľom a žiakom školy, ktorej brány si pred pár rokmi opustil?

                   Ďakujem všetkým bývalým učiteľom za to, čo ma naučili a že môžem iba s úsmevom na tvári spomínať na časy strávené v základnej škole.

                 Na záver by som sa chcel takisto poďakovať, že som bol takýmto spôsobom oslovený, je to pre mňa nesmierna pocta. Prajem veľa ďalších úspešných rokov a veľa šťastia celému pedagogickému zboru a  žiakom školy!        

                                                                       Aj my Ti , Filip,  ďakujeme za rozhovor a prajeme Ti veľa úspechov.  

                                                                                                                                                                            (CHG)     

          • Pracovné miesto

          • Základná škola s materskou školou, Ulica školská 447/2,   Turčianske Teplice           

             

            Turčianske Teplice, 07.02. 2020

                   Základná škola s materskou školou Ulica školská 447/2 v Turčianskych Tepliciach hľadá asistenta/asistentku učiteľa s nástupom od marca 2020.

            Kvalifikačné predpoklady:

                   Vzdelanie podľa Zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch v znení neskorších predpisov a Vyhlášky Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky č. 1 o kvalifikačných predpokladoch pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov

            Ďalšie požiadavky:

            • Žiadosť o prijatie do zamestnania s kontaktnými údajmi /adresa, mail, číslo telefónu/
            • Profesijný životopis
            • Fotokópia dokladu o vzdelaní
            • Súhlas so spracovaním osobných údajov
            • Čestné prehlásenie o bezúhonnosti
            • Zdravotná spôsobilosť
            • Osobnostné predpoklady – empatia, schopnosť pohotovo a tvorivo riešiť prekážky vyplývajúce zo špeciálnych výchovno-vzdelávacích potrieb

             

                   Žiadosť s Vaším  kontaktom a životopis doručte elektronicky zsturciansketeplice@gmail.com  alebo na horeuvedenú adresu do 12.2. 2020

                   Pohovor  sa uskutoční 18.2. 2020 o 14:00 v priestoroch Základnej školy na Ulici školskej v Turčianskych Tepliciach. Uchádzači predložia pri pohovore overenú kópiu dokladu o vzdelaní a súhlas so spracovaním osobných údajov, ostatné doklady predloží úspešný uchádzač.

            Škola nemá možnosť poskytnúť ubytovanie.

                                                                                                                         Mgr. Ingrid Straková

                                                                                                                              riaditeľka školy

          • Obvodné kolo MATEMATICKEJ OLYMPIÁDY

          •      Dňa 29.1.2020 sa v priestoroch CVČ uskutočnilo OK MO v kat. Z5 a Z9. Piatakom z našej školy sa mimoriadne darilo. Všetci traja žiaci z 5.A, ktorí sa  tejto súťaže zúčastnili, sa stali úspešnými riešiteľmi.

            Výsledky kategórie Z5:

            1. miesto: Richard Knižka  5.A

             2.miesto: Zdenko Cabuk 5.A

            úspešný riešiteľ: Alexander Gabriel  5.A

            Chlapcom želáme, aby sa im aj naďalej darilo v matematických súťažiach.

          • Naši bývalí a úspešní (2.)

          •        Medzi našich úspešných žiakov pred pár rokmi patril i Dominik Kevický. Aj súčasní pedagógovia si ho pamätajú vďaka úspechom vo viacerých olympiádach, ktorých sa zúčastňoval počas celého obdobia, kedy chodil do našej školy (napr. v predmetoch geografia, fyzika, chémia...). Po skončení štúdia na gymnáziu jeho kroky smerovali do Brna, kde je dodnes, a tak sme zisťovali, čo na Masarykovej univerzite študuje a aké plány má do budúcnosti.

            Dominik, vieme, že si stále v Brne, čomu konkrétne sa na univerzite venuješ?

                  Aktuálne som doktorandom Geografického ústavu Přírodovědecké fakulty Masarykovej univerzity v Brne. Mojou oblasťou záujmu je volebná geografia, konkrétne sa zaoberám problematikou volebnej účasti a krajnej pravice.

            To je veľmi zaujímavé. Aby aj naši mladší žiaci mali jasnejšiu predstavu o Tvojom budúcom povolaní, mohol by si nám priblížiť, kde by si sa mohol zamestnať, keď ukončíš doktorandské štúdium?

                  Mojím primárnym budúcim pracoviskom by mala byť akademická sféra - univerzita alebo akadémia vied. Tiež by som mohol nájsť uplatnenie vo verejnej správe, napríklad na štatistickom úrade.

            To je skvelé, presne na takej pozícii som si Ťa vedela predstaviť už keď si chodil na ZŠ. Pamätáš si na svoj najväčší úspech z toho obdobia?

               Neviem, či by som dokázal vybrať nejaký konkrétny. :-) Ale medzi veľké úspechy považujem svoje umiestnenie v rôznych olympiádach. Napríklad v geografickej alebo fyzikálnej olympiáde.

            Ja si Ťa pamätám aj ako zanieteného čitateľa detektívok. Nájdeš si popri štúdiu čas ešte na dobrú knihu?

                Určite. Dobrý deň si neviem predstaviť bez chvíľky relaxu pri knihe a tak to vyzerá aj v mojej izbe, kde už nemám pomaly miesto na nové knihy. :-)

            Dominik, väčšinu času tráviš v Brne. Ktoré miesto neobídeš, keď prídeš do Turca?

                Mám rád okolie Turca, tak keď môžem, tak sa chodím prejsť minimálne okolo Malého Čepčína, z ktorého pochádzam. A tiež sa snažím pozrieť, čo je nového v Martine  a v Turčianskych Tepliciach, ale to sa nie vždy podarí.


            Dominik, sme vždy veľmi hrdí na našich bývalých žiakov, ktorí si nájdu svoje miesto v živote. Ako hodnotíš svoju aktuálnu situáciu? Máš nejaký sen, ktorý by si si chcel splniť?

                So svojou súčasnou situáciou som veľmi spokojný, za čo môžem vďačiť aj skvelému prístupu učiteľov zo základnej školy, ktorí ma vedeli motivovať. A či mám nejaký sen? Rád by som zostal na univerzite a vyučoval mladších.

            Prajeme Ti, nech Ti vyjde všetko podľa Tvojich predstáv. Veľmi pekne Ti ďakujeme za rozhovor.

                Aj ja ďakujem za oslovenie. Zároveň chcem poďakovať mojim učiteľom zo ZŠ za ich vynikajúci prístup. Súčasným žiakom želám veľa úspechov!

            Ďakujeme. :-) (ZM)