• Ukončenie školského roka 2019/2020

          • Vážené kolegyne, kolegovia, milí hostia, rodičia, žiaci a priaznivci školy.

             

                    Začiatok je vždy iný a prostriedok je vždy zložitý. No koniec je vždy jednoduchý a rovnaký. Tak znie hodnotenie, ktoré sa mi objavilo na monitore pri hľadaní materiálov na vyučovanie. Čiastočne by sa dalo aplikovať na súčasný školský rok. Na začiatku sme plánovali mnohé akcie k výročiu školy. Ešte vo februári sme sa usilovali, aby sme všetko dotiahli do úspešného konca. A v marci bolo už všetko inak. A s poslednou časťou ostro polemizujem. Dnešný koniec školského roku je rovnaký iba zdanlivo. Je totiž úplne iný. A jednoduchý sa ukazuje až dnes, keď máme pred sebou posledné úkony. Mohol by sa zdať jednoduchým preto, že ukrýva množstvo práce., ktoré je za nami.
                    
            Počet žiakov školy je 484.Vymeškali celkom 7129 vyučovacích hodín, čo je na žiaka priemerne 14,35 vyučovacích hodín. 7 127 vyučovacích hodín je ospravedlnených, 2 vyučovacie hodiny sú neospravedlnené. Dochádzka sa hodnotila za obdobie 1.2. až 10.3. 2020 - za čas prezenčného vyučovania v škole. Prospelo 134 žiakov, prospelo veľmi dobre 110 žiakov, prospelo s vyznamenaním 234 žiakov, neklasifikovaných bolo 5 žiakov, ktorí mali povolené plniť povinnú školskú dochádzku v zahraničí. Zo všetkých žiakov školy iba v jednom prípade sa stalo, že v auguste bude preskúšanie z predmetov, v ktorých sa nepodarilo získať dostatok podkladov na hodnotenie. Prospech sa hodnotil za celé obdobie 2. polroka - za prezenčnú aj dištančnú formu. Typ hodnotenia v jednotlivých predmetoch stanovila škola prostredníctvom pedagogickej rady. Riadila sa pritom usmerneniami Ministerstva školy, výskumu, vedy a športu Slovenskej republiky. Musím povedať aj to, že sme nečakali iba na ne, no sami sme do situácie aktívne vstupovali a boli sme krok pred usmerneniami a tie často ponúkli rovnaké videnie, ako sme ho mali my. V prvom ročníku sme hodnotili slovným komentárom, v ročníkoch 2. - 9. sme hodnotili klasifikáciou. Ostali sme pri spôsobe, ktorý máme vyskúšaný. V predmetoch, ktoré vyžadujú preukázanie zručností sme hodnotenie nahradili slovom absolvoval. Správanie sme hodnotili za obdobie, v ktorom sme boli prítomní v škole. Bolo udelených 116 pochvál od riaditeľa školy za reprezentáciu.  116 žiakov dosiahlo 245 úspechov v podobe prvého, druhého či tretieho miesta v niektorej zo súťaží. Žiaci budú odmenení cenami, na ktoré prispela rada rodičov našej školy. Žiakom, ktorí sa umiestnili jedenkrát až trikrát, rozdajú ceny triedni učitelia s vysvedčením. Osemnásti najúspešnejší budú ocenení na školskom dvore. Za porušenie školských pravidiel boli udelené 4 napomenutia od triedneho učiteľa, 3 pokarhania od triedneho učiteľa a 1 pokarhanie od riaditeľa školy.
                      Dištančné bolo nielen vzdelávanie. Sociálny dištanc čiže odstup nám predpisovali nariadenia pre miesta s vyšším výskytom ľudí. Sledovali a prežili sme mnohé príbehy. Tie nás prekvapovali, dojímali aj posilnili v uvedomení si toho, čo všetko považujeme za bežné a ako rýchlo o to môžeme prísť. Mnohí sa zapojili do pomoci iným - šitím rúšok, či pomocou starším pri nákupoch. Som hrdá, že takúto pomoc poskytli aj viacerí zamestnanci našej školy.
                     No a nakoniec si pomôžem slovami Daniela Heviera. Ten sa zamýšľa nad tým, aké ťažkosti nás môžu postretnúť, no súčasne dáva aj návod, ako nepodľahnúť obavám. " Všetko nasvedčuje tomu, že v spoločenskom ovzduší budú pribúdať škodliviny v podobe strachu, frustrácie, neistoty,  obavy o existenciu... Korona, izolácia, zmeny v politike, očakávaná nezamestnanosť, prudký pokles životného štandardu, to všetko z nás robí a bude robiť hŕstku vystrašených mláďat. Niekedy sa táto hŕstka premení na stádočko, inokedy na svorku... Ale môžeme zo seba urobiť aj niečo viac a niečo lepšie - spoločenstvo, pospolitosť, zväzok, komunitu. Musíme sa zomknúť: učitelia s rodičmi, rodičia s deťmi, učitelia s deťmi...
                    V predchádzajúcich mesiacoch sme zažili, čo chcú a čo odmietajú naše deti, po čom túžia a čo im je ľahostajné. Čo je v nich zasiate dobré a čo zlé. To, čo sme prežili, by sme nemali zabudnúť.  Neútočme na seba, spojme sa.“ A ja dodávam – pozrime sa dobre na zúbky dištancom – odstupom človeka od človeka, ktoré si denne utvárame sami.
                       

            Želám všetkým príjemné a pokojné letné dni, stretneme sa v novom školskom roku 2. septembra 2020.

            Deviatakom!

                    Milí deviataci! Vaši rodičia vás priviedli do našej školy v rôznom veku. Niektorých ako škôlkarov. Doteraz je príjemné pozerať sa na fotky, na ktorých sú deti ešte celkom vedené pani učiteľkami, ktorým ich zverili rodičia, aby sa ich svet rozšíril o nových dôležitých ľudí a aby sa ho začali dotýkať s cieľom spoznávať ho s využitím základov vied prírodných aj spoločenských. Iní prišli do 1. ročníka, no a ostatní do piateho. Od hrania ste sa prepracovali do úloh našich partnerov aj asistentov, poradcov aj pomocníkov, keď ste navrhovali aj riešili so svojimi učiteľmi dôležité veci školského života. Teraz sa potrebujete posunúť znova ďalej. K ešte väčšej zodpovednosti, k ešte náročnejším úlohám, k ešte väčšiemu množstvu povinností. S tým všetkým je spojené aj omnoho viac slobody. No nikdy nezabudnite, že svojou slobodou nemôžete upierať slobodu iným. Pred nikým sa neponižujte a nad nikoho sa nepovyšujte.  Keď budete v rukách držať doklad, ktorý vás bude oprávňovať vykonávať niektoré z povolaní, samozrejme samostatne až po zaškolení a zapracovaní pod dohľadom zamestnanca s praxou, nezabudnite na slová Woodrova Wilsona: " Nie ste tu  /a myslí tým na svete/, aby ste si zarobili na živobytie. Ste tu preto, aby ste umožnili svetu žiť bohatšie, s lepšími víziami, so skvelým duchom nádeje a úspechov. A ste tu, aby ste obohatili svet, a ak na tento odkaz zabúdate, ochudobňujete sami seba." Je to ako keď v rozprávke je potrebné bojovať s prekážkami, úkladmi a nástrahami. Veríme, že ich budete prekonávať.

             

            Prejav viceprimátora mesta

                       Vážená pani riaditeľka, vážený pedagogický zbor, zamestnanci školy, milí žiaci!

                        Dovoľte mi, aby som vás pozdravil v mene Mestského úradu v Turčianskych Tepliciach ako aj v mene svojom a odovzdal vám pozdrav od pána primátora Mgr. Igora Husa pri príležitosti slávnostného ukončenia školského roku 2019/2020 na Základnej škole na Ulici školskej.
                        Každý z vás prežil v tejto škole svoj vlastný príbeh, svoje starosti aj svoje radosti. Predsa máte niečo spoločné. A tým je táto škola, ktorá sa počas uplynulých desiatich mesiacov stala súčasťou vášho života. I keď posledné štyri mesiace boli pre všetkých iné, nezvyčajné, veľmi náročné na vyučovanie, vyžadovali si množstvo trpezlivosti a obetavej práce pedagógov. Som presvedčený, že ste to všetci zvládli na výbornú. Ako povedal slávny grécky filozof Aristoteles: „Vzdelanie má horké korienky, ale sladké ovocie.“
                        Asi najťažší rok majú za sebou prváčikovia, ktorí sa počas tohto obdobia naučili naozaj veľa. Nie je jednoduché zvyknúť si na disciplínu a školské povinnosti. Nech sa vaša usilovnosť nestratí a pretrvá v ďalších ročníkoch.
                        Milí deviataci. Vám sa dnešným dňom končí deväťročné základné vzdelávanie. Čaká vás štúdium v stredných školách alebo učilištiach, ktoré ste si vysnívali. Želám vám, aby sa všetkým i naďalej darilo a svojej škole, ktorá vám dala prvotné, dôležité základy do života, robili česť, dobré meno a v dobrom na ňu spomínali.
                        Hovorí sa, že bez dobrého učiteľa nie je škola školou, veď mnohí žiaci trávia s učiteľmi v škole viac času ako s rodičmi. Práca učiteľa je náročná, je to poslanie. Preto chcem poďakovať pani učiteľkám, pánom učiteľom, pani vychovávateľkám, ktorí vám odovzdávali počas uplynulého školského roka svoje vedomosti, osobný príklad, pochopenie a v neposlednom rade aj lásku.
                        Dovoľte mi poďakovať sa aj nepedagogickým zamestnancom, bez ktorých by chod školy nebol možný. Poďakovanie patrí aj rodičom, ktorí škole dôverovali a naďalej dôverujú.
                        Máte pred sebou dva mesiace dlhých, letných prázdnin. Želám teda všetkým veľa pekných zážitkov, oddychu, príjemných chvíľ strávených s rodinou a kamarátmi, aby ste sa plní síl, energie a zdravia stretli
            1. septembra pri otvorení nového školského roka.


               

            Prejav predsedníčky rady rodičov

                   Tento rok sme všetci prežili v situácii, na ktorú nebol nikto pripravený. Koronavírus vyhnal učiteľov spoza katedier, ich žiakov a rodičov uväznil doma a znemožnil štandardný spôsob vzdelávania na celom Slovensku.
                        Aj keď je každý iný, ale cieľ sme mali rovnaký – prežiť školský rok čo najúspešnejšie, s dobrými známkami a získať nové vedomosti.
                        Prežili sme všetci veľa nového a nepoznaného, ale aj pekného a úsmevného. Končí sa ruch na chodbách a všetci s radosťou a úsmevom vykročíme do náručia prázdnin. Namáhavá práca bola nakoniec odmenená úspechom.
                        Chcem sa poďakovať všetkým pedagogickým i nepedagogickým zamestnancom, žiakom i rodičom, pretože spoločne sme to zvládli, snažili sme sa získať mnoho poznatkov, zvládli sme cvičenia, školské úlohy i dodržiavať denný režim a spoločne nadobudnuté skúsenosti snáď využijeme vo svete, ktorý príde po pandémii.
                         Preto nastal teraz čas, aby sme si oddýchli od školských povinností. Prajem všetkým žiakom krásne prázdniny, učiteľom a ďalším zamestnancom príjemnú dovolenku a verím, že po načerpaní nových síl sa s radosťou a optimizmom stretneme v novom školskom roku.