• Zber papiera - upratujeme a recyklujeme

          • Pomôž aj ty chrániť našu planétu!

            TERMÍN:

            30.11. - 11.12.2020

            ČAS:

            pondelok až  piatok - 7:00 - 8:00 hod.

            streda 14:00 - 16:00 hod.

            MIESTO:

            tradičné miesto za budovou školy pri ihrisku.

            Je potrebné, aby ste papier vhodne zviazali a pri odovzdávaní dodržiavali bezpečnostné pravidlá - R-O-R (Rúško - Odstup - Ruky).

             

          • Medzinárodná noc výskumníkov 2020

          • POZRITE SI PRVÚ VEDECKÚ LIVE SHOW NA SLOVENSKU!

            Už po 14. raz pripravujeme bohatý a maximálne pestrý program, ktorý osloví všetky vekové kategórie. Môžete sa tešiť na ukážky pokusov, prezentácie slovenských vedcov z rôznych oblastí a vedeckú a svetelnú šou plnú efektov a 3D vizualizácií.

            Mottom tohto roka je „Veda bez hraníc“, ktorým chceme poukázať na to, že výskum a inovácie prekračujú nielen geografické hranice, ale zachádzajú aj za hranice bežného poznania.

            Program online štúdia a program veda bez hraníc bude 27.11.2020 dostupný zdarma na online.nocvyskumnikov.sk

            Všetky informácie a novinky nájdete na www.nocvyskumnikov.sk.

          • Medzinárodný festival mládeže RUŠTINA, reč poézie

          • Hlasujte za Alexandru Šuhajovú (VI.B ZŠ Školská) a Ninu Michalíkovú (II.A Gymnázium M. Galandu)

                 Táto súťaž bola vytvorená, aby deťom a mladým ľuďom z rôznych krajín sveta bol priblížený ruský jazyk nielen ako jeden zo svetových jazykov, ale najmä ako jazyk literatúry a umenia.

                   Organizátori chcú poukázať na hĺbku a krásu ruského jazyka, inšpirovať ľudí, aby sa s nim zoznámili, ukázať aké je úžasne prečítať si diela Alexandra Puškina, Ľ. Tolstoja, či F. Dostojevského v origináli.

                    Dve žiačky Spojenej školy sa prebojovali medzi 50 najlepších recitátorov a spevákov a teraz potrebujú Vašu podporu. Stačí zahlasovať pod ich video.

            Hlasovať treba do 28.11.2020

            Hlasujte za Alexandru Šuhajovú (VI.B ZŠ Školská) a Ninu Michalíkovú (II.A Gymnázium M. Galandu)

            HLASUJEME

            za (klik na meno)

            Sašku a Ninku

             

            Obe sa určite potešia a vopred ďakujú za každý hlas.

          • Európska noc výskumníkov na Slovensku

          • Pozor, môžeš aj súťažiť o zaujímavé ceny!                                                27.novembra 2020

                   Festival vedy Európska noc výskumníkov je projekt finančne podporovaný rámcovým programom Európskej komisie na podporu výskumu, vývoja a inovácií - Horizon 2020, v časti - Marie Skłodowska-Curie actions pod číslom 954862. 

            Európska noc výskumníkov vznikla z iniciatívy Európskej komisie a je paralelne organizovaná v 30 štátoch Európy. 

            Ďakujeme za Vašu účasť na festivale vedy a tešíme sa na stretnutie v zmenenom termíne - 27. novembra 2020! - PIATOK

            ONLINE - TU

             

            SÚŤAŽE pre žiakov

          • Deň červených makov

          • Svetový deň vojnových veteránov

            11. novembra 2018 o 11. hodine a 11. minúte

            zaznela posledná salva pri podpise prímeria vo francúzskom Compiégne

            a prvá svetová vojna bola ukončená.

                  Na pamiatku obetiam tejto vojny bol 11. november vyhlásený ako Deň vojnových veteránov. Symbolom spomienky na vojnové hrôzy sa stal kvet červeného maku a Deň vojnových veteránov v niektorých krajinách nazývajú aj Deň červených makov.

                 Prvopočiatky tohto symbolu, ako symbolu nového života, nájdeme v básni „In Flanders Fields“ od kanadského vojenského lekára podplukovníka Johna McCrae, rodáka z mesta Guelph, v provincii Ontario v Kanade. Zložil ju v máji 1915, keď sa v oblasti západného Flámska zúčastnil na druhej veľkej krvavej bitke o belgické mestečko Ypres (22.4. – 25.5.1915). Napriek tomu, že bol vojenským chirurgom, na útrapy a bolesť ranených vojakov, ktorých ošetroval v poľnom obväzisku, si nemohol zvyknúť. Svoju bolesť tlmil písaním básní. Osobitne sa ho dotkla smrť priateľa a bývalého žiaka poručíka Alexisa Helmera z Ottawy, ktorý bol zabitý výbuchom granátu 2. mája 1915. Očitý svedok seržant Cyril Allison opísal, že toho rána, keď vial jemný východný vietor, sa červené (divé) maky medzi hrobmi akoby vlnili. John McCrae svoju bolesť vpísal do básne, ale papierik s ňou zahodil. Okoloidúci dôstojník ho však zdvihol a poslal do Anglicka. Časopis Punch publikoval báseň 8. decembra 1915. Tradície nosenia červeného maku sa John McCrae nedožil, zomrel 28. januára 1918 v Britskej vojenskej nemocnici pre dôstojníkov č. 14 vo Wimereux, neďaleko Boulogne vo Francúzsku vo veku 45 rokov. Báseň sa dostala aj do rúk americkej členky asociácie Mladí kresťania Moiny Michaelovej a inšpirovala ju k myšlienke učiniť z kvetu červeného maku poetický symbol obetí tohto dovtedy najväčšieho celosvetového vojnového konfliktu. Prvýkrát túto svoju predstavu realizovala v USA v roku 1920, keď červený mak ako symbol spomienky na vojnové hrôzy prijali americkí veteráni. V roku 1921 ju nasledovala francúzska Anne Guerin, ktorá tento symbol nového života rozšírila medzi kanadských a britských legionárov.   (wikipédia)

          • Aktuálne opatrenia v súvislosti s celoplošným testovaním „Spoločná zodpovednosť“

          •        Na základe prijatého uznesenia vlády č. 678 k návrhu na rozšírenie opatrení v rámci vyhláseného núdzového stavu podľa čl. 5 ústavného zákona č. 227/2002 Z. z. o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu v znení neskorších predpisov vyhláseného uznesením vlády Slovenskej republiky č. 587 z 30. septembra 2020. 

                     Školy by mali v rámci možností zabezpečiť plynulú prevádzku, a to nielen v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu, ale aj školských klubov detí, v ktorých je možné využiť voľné personálne kapacity (pedagogickí či odborní zamestnanci, prípadne je možné využiť personálne kapacity pedagógov, ktorí nevykonávajú dištančné vzdelávaie prostredníctvom digitálnych technológií. 

            PODROBNEJŠIE INFORMÁCIE NÁJDETE V PRILOŽENOM ODKAZE - TESTOVANÉ OKRESY.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry 2020

          • 13.ročník súťaže  - školské kolo 

               5.11.2020 sme  pred jesennými prázdninami č.2 prežili naozaj veľmi pekné popoludnie spolu s aktívnymi žiakmi, ktorí si zmerali svoje sily v školskom kole OSJL. Medzi sebou súťažili ôsmaci i deviataci v jednej spoločnej kategórii. Online podujatie moderovala a celou súťažou sprevádzala p. uč. Mgr.Kolenová. Odborným hodnotením sa žiakom prihovárala p. uč. Mgr.Zelienková. Po náročnom teste nasledovala práca s textom (tzv. transformácia). Siedmi najlepší si zmerali svoje sily v poslednej disciplíne, v ústnom prejave. Vypočuli sme si diskusné príspevky, v ktorých súťažiaci vyjadrovali svoj názor aj na to, aký dosah má  súčasné „neželané obdobie“ na oblasť cestovného ruchu. Do finálového kola postúpili všetci tí, ktorí po sčítaní bodov mali teoretickú šancu stať sa úspešnými riešiteľmi.

                Aj keď je cieľom každej súťaže získať víťaza, zvíťazili všetci zúčastnení,  ktorí v čase, keď si už spolužiaci užívali voľné chvíle mimoriadnych prázdnin, venovali ďalšie hodiny svojmu rozvoju.  

                Všetky tri členky poroty sme hrdé na to, akých máme vynikajúcich žiakov. Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľajú na príprave žiakov a pozývame ostatných, aby sa zapojili nielen do súťaží, ale aj do rôznych tvorivých a rozvíjajúcich projektov.  

            Tu je konečné poradie:

            1. Natália Šišková, 9.C
            2. Boris Pesel, 8.B
            3. Vivienne Cipárová, 8.D;  Andrea Kevická, 9.C

            Úspešní riešitelia: Silvia Ďanovská, 8.A;  Michelle Petrovičová, 9.A;  Katarína Nociarová, 8.C

               Srdečne gratulujeme umiestneným, ale aj všetkým úspešným riešiteľom OSJL 2020! Víťazke, ktorá postupuje do vyššieho kola, držíme palce naďalej.

                                                                                                                                          Mgr. Hnilová

          • ŠKOLY A VÝSLEDKY TESTOVANIA

          • (informácia ministra školstva 1.11.2020)

            Pozor, tu: NOVÉ VYHLÁSENIE O BEZINFEKČNOSTI ŽIAKA

            (predkladá pri nástupe do školy)    

             

                  Na základe novej vyhlášky ÚVZ a uznesenia vlády tu dávam niekoľko odpovedí na otázky ohľadom výsledkov testov učiteľov či rodičov.

               ! Najprv jedna informácia: Ministerstvo školstva nerealizuje testovanie, neurčuje jeho podmienky, jeho organizáciu, podmienky domácej izolácie či povinnosti pri pozitívnom či negatívnom výsledku. Testovanie realizuje rezort obrany a jednotlivé špecifiká upravuje s rezortom zdravotníctva a s ÚVZ. Pri jednotlivých detailoch odporúčam obrátiť sa na nich a na ich dokumenty.

            Tu sú hlavné dokumenty, z ktorých vychádzame:

            Základné princípy:

            • Pozitívny človek: Celá domácnosť ostáva v domácej izolácii 10 dní (rodič, dieťa, všetci bez výnimky, určuje to Vyhláška č. 15 ÚVZ)
            • Negatívny človek: Nosí pri sebe potvrdenie, ktoré sa požaduje pri vstupe do prevádzky (či už vstupuje ako zamestnanec alebo cudzí človek, Vyhláška č. 16 ÚVZ)
            • Netestovaný človek: Podľa Vyhlášky č. 16 ÚVZ tento človek nebude bez negatívneho testu pustený do zariadenia (okrem žiaka a dospelej osoby s výnimkou). Ak ide o rodiča bez testu, odporúčame mu, aby dieťa nedával do MŠ a aby na ZŠ využil ospravedlnenie na 5 za sebou idúcich vyučovacích dní, ktorými sú 3., 4., 5., 10. a 11. november. Následne 12. novembra nastúpi do školy a tým sa zároveň dodrží lehota 10 dní

            Čiže  v ŠKOLE:

            • Ak má rodič pozitívny test, celá domácnosť musí ostať v domácej izolácii v zmysle Vyhlášky č. 15 ÚVZ
            • Ak má rodič negatívny test, môže byť vpustený do objektu školy
            • Ak rodič nebol na teste, nemôže vstúpiť do objektu školy. Rodičom vtedy odporúčame nedávať dieťa do MŠ na dobu 10 kalendárnych dní a v prípade ZŠ ospravedlniť žiaka z 5 vyučovacích dní idúcich po sebe (teda 3., 4., 5., 10. a 11. november)

                    Ak učiteľ nebol na teste, nemôže vstúpiť do školy (Vyhláška č. 16 ÚVZ). V tomto prípade možno pracovať z domu, alebo dohodnúť sa na čerpaní dovolenky, náhradnom voľne či pracovnom voľne. Ak ide o zdravotné dôvody, je tu výnimka. Bližšie informácie v sú danej vyhláške.

                  Podmienky fungovania škôl teda budú závisieť aj od výsledkov celoplošného testovania. Dúfam, že aj vďaka testovaniu sa budeme môcť čo najskôr vrátiť do škôl.

            Tieto informácie nájdete aj na webe ministerstva - celé usmernenie ministra.

                                     

            Branislav Gröhling, minister školstva, 1.11.2020