• Aktuálne informácie k 1.2.2021

          • ŠKOLY POKRAČUJÚ AKO DOTERAZ

            Vážení rodičia,

                 dnes 29.1.2021 sa končí 1. polrok školského roka 2020/2021. Bude Vám doručený VÝPIS klasifikácie prospechu, správania a dochádzky za prvý polrok školského roka 2020/2021. Tento výpis Vám bude doručený cez EDUPAGE ako správa. Je potrebné ho po prečítaní PODPÍSAŤ. Škola tak bude výpis považovať za doručený.

            Návrat do škôl 2021 aktualizovaný k 1. 2. 2021

                  Na základe rozhodnutia konzília epidemiológov budú od 1. februára 2021 základné školy, materské školy a školské kluby detí pokračovať tak ako v súčasnosti.

            To znamená:

                  Materské školy a ŠKD budú naďalej OTVORENÉ pre deti zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre, ako aj pre rodičov, ktorým povaha práce neumožňuje vykonávať svoje povolanie formou homeoffice.

            ZATVORENÉ pre žiakov ZŠ - prvý a druhý stupeň základných škôl.

             

            ĎALŠIE DÔLEŽITÉ INFORMÁCIE

             

            Termín jarných prázdnin sa meniť nebude - 13.02.2021 – 21.02.2021

             

             

                 Po úspešnom projekte letných škôl rezort školstva pripravuje aj jarné školy. Budú dobrovoľné. Cieľom je doplniť potrebné učivo. Ak sa ich školy pre záujem rodičov a žiakov rozhodnú zorganizovať, zvýšené náklady im budú preplatené.

            Rozhodnutie ministra z 26. 1. 2021

                   Minister školstva, vedy, výskumu a športu podľa § 150 ods. 8 a § 161k zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov rozhoduje takto:

            1. Termín na zverejnenie podmienok prijatia na štúdium v strednej škole na štúdium v odboroch vzdelávania stredných škôl, ktoré vyžadujú overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania a v ostatných odboroch vzdelávania stredných škôl, je do 26. februára 2021.

            2. Termín na doručenie prihlášky na vzdelávanie v strednej škole (ďalej len „prihláška“) zákonným zástupcom žiaka alebo plnoletým žiakom riaditeľovi základnej školy je pre všetky odbory vzdelávania do 8. apríla 2021.

            3. K prihláške sa vyžaduje potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti žiaka, len ak ide o študijný odbor alebo o učebný odbor uvedený v prílohe č. 1. Vzor potvrdenia o zdravotnej spôsobilosti žiaka je uvedený v prílohe č. 2.

            4. Termín na odoslanie prihlášok riaditeľom základnej školy na strednú školu je pre všetky odbory vzdelávania do 16. apríla 2021.

            5. Ak sa na základe rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu neuskutoční niektorá časť prijímacieho konania na školský rok 2021/2022, príslušné kritérium sa nebude hodnotiť žiakom, ktorí príslušnú časť prijímacieho konania neabsolvujú.

            6. Termín na rozhodnutie riaditeľa strednej školy o prijatí alebo o neprijatí žiaka na základe výsledkov prijímacieho konania a zverejnenie zoznamu uchádzačov podľa výsledkov prijímacieho konania na webovom sídle strednej školy alebo na výveske školy je do 20. mája 2021.

            7. Termín na doručenie rozhodnutia riaditeľa strednej školy o prijatí alebo o neprijatí žiaka na základe výsledkov prijímacieho konania zákonnému zástupcovi žiaka alebo plnoletému žiakovi cez informačný systém základnej školy napr. EduPage, odoslaním naskenovaného tlačiva prostredníctvom e-mailu, poštou alebo do elektronickej schránky je do 20. mája 2021.

            8. Termín na doručenie potvrdenia o nastúpení žiaka na štúdium alebo potvrdenia o nenastúpení žiaka na štúdium strednej škole je do 25. mája 2021; potvrdenie sa doručuje cez informačný systém základnej školy (napr. EduPage), odoslaním naskenovaného tlačiva prostredníctvom emailu,poštou na adresu strednej školy alebo do elektronickej schránky strednej školy. Rozhodujúci je dátum doručenia strednej škole. Vzor potvrdenia o nastúpení žiaka na štúdium alebo potvrdenia o nenastúpení žiaka na štúdium je uvedený v prílohe č. 3.

            CELÉ znenie

          • Okresné kolo olympiády z anglického jazyka

          • Výsledky

                   Dňa 13.1.2021 sa uskutočnilo okresné kolo olympiády z anglického jazyka, na ktorom sme mali našich dvoch reprezentantov (kategória 1A a 1B).

                   S potešením môžeme oznámiť, že obidvaja žiaci boli úspešní riešitelia, a navyše sa umiestnili na prvých priečkach v oboch kategóriách.

            V kategórii 1A to bol Peter Tomahogh a v kategórii 1B vyhral Samuel Zelienka.

            Gratulujeme víťazom a želáme veľa úspechu na krajskom kole.

          • RUSKÉ SLOVO -  opäť s víťazkou

          •      Už 15. ročník súťaže RUSKÉ SLOVO prebieha v tomto školskom roku na celom Slovensku. Súťaž v prednese pôvodnej a vlastnej umeleckej tvorby v ruskom sa už  po tretíkrát uskutočnila v našom krajskom meste Žilina.

                 V tomto roku súťaž prebiehala dištančnou formou. Súťažiaci nevystupovali priamo pred obecenstvom, nemuseli sa teda obávať trémy. 8. januára 2021 zasadla porota, aby po dôkladnom a starostlivom vypočutí všetkých ukážok ocenila účastníkov a vybrala tých najlepších, ktorí náš kraj potom budú reprezentovať na celoslovenskom kole súťaže v Košiciach.

                  Témou tohto ročníka bola RODINA. Naša žiačka, Saška Šuhajová (6.B) sa už tradične zúčastňuje tejto súťaže a aj tento rok si odniesla 1. miesto v kategórii poézia žiakov 5.-7. ročníka z ruskohovoriaceho prostredia. Predniesla báseň súčasnej autorky Ach Astachovej – Papa (Otec).

            Saške budeme držať prsty, aby sa jej darilo aj v Košiciach na celoslovenskom kole.

          • Aktuálne informácie

          • K 11.1.2021

                    Vzhľadom na okolnosti súvisiace s pandémiou a so zavedením opatrení na území  SR do 24.1.2021 upravujeme výchovno – vzdelávací proces v súlade s usmernením Ministerstva školstva SR a v zmysle pokynov ŠPU nasledovne :

            Žiaci na I. stupni

            1. Od  11. - 18.1.2021  prechádzajú aj žiaci z  I. stupňa na dištančné vzdelávanie z domu.

            2. Rodičovi, v prípade potreby, bude vyplácaná pandemická OČR.

            3. Podľa pokynov ŠPU je rozpis týždennej vzdelávacej záťaže žiakov pri dištančnom vzdelávaní nasledovný :

                     Ročník :                  Rozsah hodín výučby

                  1.  – 3.                     10h / týždenne

                    4. -  5.                     12h/   týždenne

                    6. – 9.                      15h/  týždenne

             

            • týmto odporúčaniam ŠPU  zodpovedá aj naša úprava dištančného rozvrhu pre I. stupeň

            • triedne učiteľky Vám upravený rozvrh a časový rozpis hodín doručia najneskôr 11.1.2021 

            1. Žiaci, ktorí potrebovali pomoc pri učení od pedagogických asistentov, budú mať i naďalej k dispozícii ich asistenciu pri vypracovávaní úloh a aj pri učení on–line na dennej báze, príp. podľa potreby a dohody s rodičom.
            2. Triedna učiteľka tiež uvedie pre rodičov vo svojej triede 1-2 konzultačné hodiny v týždni, počas ktorých ju môžete kontaktovať v prípade potreby. Mimo nich výnimočne - a len po dohode s ňou.
            3. ŠKD v tomto týždni nebude otvorený, resp. len pre deti zákonných zástupcov z kritickej infraštruktúry.
            4. Komunikácia rodič učiteľ môže prebiehať len počas pracovných dní v čase od 8:00h do 16:00h.
            5. Ako to bude od 18.1. 2021- do 24.1.2021  - predbežne sa v Covid automate uvádza, že by sa mohli do školy vrátiť žiaci I. stup. za odporúčania otestovania rodiča a zamestnancov školy. Závisí to však od situácie. Budeme včas informovať o ďalšom postupe, akonáhle sa o ňom právoplatne rozhodne.
            6. V prípade nejasností alebo potreby ma môžete kontaktovať na dostupných kontaktoch školy na webe.

             Žiaci na II. stupni

            1. Pokračujeme vo vzdelávaní podľa doterajšieho už nastaveného dištančného rozvrhu. Prípadné zmeny súvisiace so zmenou riadneho rozvrhu budú prostredníctvom triednych učiteľov oznámené do 11.1. 2021.

            2. Klasifikáciu žiakov za I. polrok  ukončíme na našej škole v riadnom termíne. Žiaci nech sa teda usilujú získať, či  opraviť si známky z jednotlivých predmetov.

            3. Naďalej platí, že v dopoludňajších hodinách si každý žiak plní školské povinnosti .

            4. Veľmi odporúčame žiakom dodržiavať, i pri vyučovaní z domu, základný štandard osobnej hygieny a úpravy .

            5. V popoludňajších hodinách  odporúčame žiakom prechádzku v prírode.

            6. V mesiaci január prebehnú v ročníkoch na II. stupni online rodičovské združenia, aby ste boli ako rodičia informovaní o doterajšom prospechu svojich detí.   Termín nastaví triedna učiteľka v každom ročníku individuálne, po dohode s Vami.

            7. Žiakom, ktorí sa z objektívnych príčin nemôžu zúčastňovať online vyučovania, budú zasielané vytlačené zadania na samostatnú prácu v období zákazu vychádzania prostredníctvom Slovenskej pošty. (Jedná sa o žiakov, ktorí si aj v predchádzajúcom období chodili vyzdvihovať zadania v papierovej forme do školy.)

            8. Ruší sa Testovanie 5  v piatom ročníku.

            9. Prijímacie skúšky na stredné školy pre 9. ročník prebehnú v dňoch 3. - 4. mája 2021. Kritériá si určuje každá škola individuálne. Je potrebné sledovať si ich webové stránky. Výchovná poradkyňa, p. Ing. Chvojková, Vám priebežne bude zasielať všetky nové informácie, ktoré jej budú doručené.

            10.  Testovanie 9 prebehne, a to v dňoch  9. - 10. jún 2021.

            Mgr. Miriam Hechelmann, riad. školy

             

            Rozhodnutie ministra školstva:

            Minister školstva, vedy, výskumu a športu podľa § 150 ods. 8 a § 161k zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „školský zákon“) ROZHODUJE TAKTO