• Nebezpečenstvo fajčenia...

          •        Veľa mladých ľudí a to už počas školského obdobia získava prvé skúsenosti s cigaretou. Dňa 22.októbra sme my žiaci siedmeho ročníka mali prednášku o tom, aké nebezpečenstvo nám takáto „ záľuba“ dokáže napáchať na organizme. Okrem vplyvu cigaretového dymu na fajčiara existuje aj nepriame poškodenie nefajčiarov, ktorí sa zdržiavajú s fajčiarmi v jednej miestnosti. Toto nebezpečenstvo sa týka nás všetkých, ktorých rodičia sú aktívnymi fajčiarmi najmä doma. Fajčenie poznáme aktívne a pasívne fajčenie. Aktívne fajčenie je to priame nasávanie dymu z cigarety, ktorý obsahuje veľké množstvo škodlivín. Pasívne fajčenie je to dýchanie cigaretového dymu u nefajčiarov v zafajčených priestoroch.

                   Nikotín je chemická látka, ktorá spôsobuje, že je vám fajčenie príjemné. Je to aj vysoko návyková droga, ktorá sa legálne používa na celom svete, hoci sú dokázané jej alarmujúce dôsledky na fungovanie organizmu. Prijíma sa fajčením sušených tabakových listov, žuvaním tabaku alebo ich šňupaním. Je dokázané, že cigarety sú veľmi návykové a spôsobujú rakovinové ochorenia viacerých orgánov ľudského tela, môžu byť príčinou srdcových ochorení, poškodenia dýchacích ciest a mnohých ďalších ochorení. Aj predčasné starnutie je následkom fajčenia.

                 Napriek skutočnosti, že ľudia sú informovaní o škodlivosti fajčenia a zdravotných rizikách spojených s fajčením, je u nás stále vysoký počet fajčiarov a to aj medzi našimi kamarátmi. Ak chceme žiť zdravšie, zabojujme o vlastné zdravie tak, že nikdy nezačneme fajčiť. Toto všetko a mnoho ďalších dôležitých informácií sme sa dozvedeli od medičiek z Martina na prednáške, ktorú pre nás zorganizovala p. uč. Hanková.

            FAJČENIE VÁŽNE POŠKODZUJE ZDRAVIE!!!

            Mária Vríčanová 7.C

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • 15.10. 2021 sa konalo online školské kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Žiaci 8. a 9. ročníka si zmerali sily vo vedomostiach a nás teší, že napriek neľahkej dobe bola účasť v školskom kole vysoká.  

            Úspešní riešitelia: Ivana Erteľová (9.D), Viktória Rešetárová (9.A), Soňa Blihárová (9.A), Alexandra Habiňáková (9.A),  Adela Prokšová (9.A), Anna Pavlíková (9.C),       

            Miroslava Habiňáková (9.A), Terézia Petránková (8.B), Tobias Fánči (9.D), Timea Chabadová (8.A), Alžbeta Musilová (9.R, ZŠ Horné Rakovce).

            Do okresného kola však môže postúpiť iba žiak s najvyšším počtom bodov a tým bola Ivana Erteľová (9.D).

            Všetkým žiakom ďakujeme za účasť, úspešným riešiteľom gratulujeme k výbornému výsledku a Ivke budeme držať palce v okresnom kole.

             

            KL

          • Dôležitý oznam

          •      Riaditeľka Spojenej školy v Turčianskych Tepliciach v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa §150 odsek 5 a v súlade s § 3 ods. 10 vyhlášky č. 231/2009 Z.z. o podrobnostiach o organizácie školského roka  udeľuje

            z preventívnohygienických dôvodov voľno žiakom všetkých stupňov škôl a školských zariadení

            Spojenej školy Školská 447/2, Turčianske Teplice

            - ZŠ a GYM od 25.10.2021 - 27.10.2021

            - materské školy od 25.10.2021 do 29.10.2021.

          • Eko Alarm v našej škole

          •        Cieľom projektu je zavedenie systému zberu triedeného odpadu na slovenských základných a stredných školách.

                   380 škôl získa nádoby na trojzložkový triedený zber. Modrú na papier, žltú na plasty a tretiu na bioodpad alebo zmesový odpad - jej úlohu si zvolí škola samostatne.

                  Vybraných 70 z nich, okrem samotných košov na triedený zber odpadov dostanú aj pravidelný servis (lektorovanie, mentorovanie, metodické materiály a pod.).

                   Ide o pokračovanie pilotného ročníka projektu Eko Alarm, ktorý prebiehal od januára 2018 do novembra 2018. Viac o pilotnom ročníku sa dočítate tu.

          • Zber hliníkových plechoviek

          • Zber hliníkových plechoviek bude na našej škole prebiehať v týždni od 18. 10. do 22. 10. 2021

            každý deň pred začiatkom vyučovania od 7:00 do 8:00 a v stredu aj popoludní od 15:00 do 17:00

            OV

          • Triedne štafety - EURÓPSKY DEŇ ŠPORTU

          • V utorok 12. 10. 2021 sme sa v našej škole trochu viac hýbali. Tak, ako predchádzajúce roky, tak aj tento rok sme sa zapojili do celoslovenskej (alebo celoeurópskej) akcie "Európsky týždeň športu". Zvolili sme formu triednej štafety.

                        Znamená to, že každý žiak bežal jedno kolo (cca 220 m na školskom ovále) za svoju triedu a dotykom predal štafetu ďalšiemu. Keď odbehli všetci žiaci z triedy, čas sa zastavil. Žiaci 9.A nasledujúci deň na hodine matematiky vypočítali pre každú triedu priemerný výsledný čas.

                        A ako to bolo s tými lenivejšími triedami? Jednoducho ... triede, kde súťažili všetci, ktorí boli v ten deň prítomní v škole, deviataci pridelili koeficient 1. Týmto koeficientom sa potom násobil výsledný priemerný čas triedy. Ak sa našli v triede ľudia, ktorí odmietli triede pomôcť svojim pohybom k najlepšiemu možnému času, koeficient bol automaticky vyšší a následne výsledný priemerný čas horší.

                        Spomedzi 363 v škole prítomných žiakov 334 žiakov sa akcie aktívne zúčastnilo. Spolu sme tak v utorok odbehli (aj odkráčali) cca 73,5 km. Všetkým účastníkom (aj tým rýchlejším, aj tým pomalším) ďakujeme za reprezentáciu svojich tried. Bola to akcia s výbornou atmosférou a už teraz sa tešíme na ďalšie podobné podujatia.

            OV

          • Vajanského Martin 2021 – krajské kolo

          •       Posúvanie je v podstate slovo označujúce pokrok , či napredovanie . V dnešných zložitých časoch však môže znamenať aj to, že sa nepohnete z miesta. V našom prípade to však  znamená oboje. Ako je to možné ?

                   Nuž, minulý školský rok boli okresné kolá presunuté z mesiaca máj na posledný júnový týždeň .Vďaka Bohu situácia deťom umožnila sa stretnúť a posunúť sa v rámci recitácie o kúsok ďalej. No krajské kolo už bolo posunuté na mesiac september aktuálneho školského roka. To prakticky znamenalo, že mnohí z víťazov už vekom nepatrili do danej kategórie, či dokonca neboli žiakmi našej školy. No všetci sa tešili, že účasť vo vyššom kole súťaže ich posunie bližšie k ich snom, ale aj covid sa dokázal posunúť na vyšší level a krajské kolo sa tým posunulo do digitálneho priestoru. A tak sme sa nahrávali a ukážky poslali porote. Takýto formát, ale vôbec nie je tým, čo deti k práci motivuje a preto mi dovoľte poďakovať všetkým, za ich ochotu, trpezlivosť a vytrvalosť, pretože táto časť súťaže ich naozaj len málo posunula.

            Výsledky však už neprejdeme len posunkom. A to preto, že porota v 1.kategórii poézie  rozhodla

             o 2.mieste pre Emu Tarašovú  (V.B )

            a v 3.kategórii prózy pridelila 3. miesto Adriánovi Ondríkovi z bývalej IX.A triedy.

            Juraj Abrman zo VI.triedy  Horné Rakovce získal 3.miesto.

                 Je teda zrejmé, že ani neustále posúvanie napokon nezabránilo našim deťom posunúť sa ďalej, čo znamená, že ako škola si držíme vysoký štandard v kvalite prípravy recitátorov. Víťazom blahoželáme!

                                                                                                                                                                                        MM

          • Dôležité oznámenie

          •     Dobrý deň, oznamujeme Vám, že na našej škole sa vyskytol pozitívny prípad na ochorenie COVID 19 u žiaka V.A. triedy. 

            Počnúc dnešným dňom - 1.10. 2021 nastupuje

            táto jedna trieda do karantény podľa rozhodnutia RÚVZ Martin.

            (Rozhodnutie č. OE 2021/02429 vydané ňa 1.10.2021)

            Zákaz prevádzky V.A. triedy je do 8.10.2021

            Nástup na riadne prezenčné vyučovanie je dňa 11.10.2021.

             

                 Na základe tejto skutočnosti Vás všetkých  - rodičov aj žiakov celej školy žiadame, aby ste dodoržiavali v maximálne možnej miere zásady R - O - R a poučili deti / žiakov o bezpečnom správaní sa počas výchovno - vzdelávacieho procesu (rovnako aj mimo neho). V prípade, že žiak pocíti nejaké príznaky, je potrebné školu informovať.

            Trieda V.A. sa bude vyučovať dištančnou formou - vyučujúci žiakov budú informovať cez Edupage. Žiadame Vás, aby ste informácie sledovali.

            Ďalšie informácie budeme postupne dopĺňať a triedny učitelia Vás budú priebežne informovať.

            "Osoby, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na COVID-19 počas obdobia 2 dní pred jej testovaním alebo objavením sa prvých klinických príznakov musia ísť do karantény na 10 dní od posledného kontaktu s pozitívnou osobou. Pokiaľ výsledok RT-PCR testu vykonaného najskôr v 5. deň karantény je negatívny a osoba nemá žiadne príznaky COVID-19, karanténa môže byť ukončená po 7 dňoch."

            Za spoluprácu vopred ďakujeme

             

          • Zmena vyhlášky

          • Zverejnené z dôvodu, aby nedochádzalo k nedorozumeniam.

            Od pondelka 4. októbra rúška nebudú povinné pre žiakov základných škôl (ZŠ) a špeciálnych ZŠ.

             Výnimka bude platiť len v triede počas vyučovania. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR - 250/2021, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest.      

                   Nosenie rúšok bude aj naďalej povinné v interiéri škôl mimo uzavretého kolektívu, teda napríklad na chodbe, v šatni či na toaletách. "V prípade účasti na hromadných podujatiach ostáva nosenie rúšok pre deti povinné," spresnil odbor komunikácie ÚVZ. 

            Prekrytie horných dýchacích ciest napriek tomu odporúčame z dôvodu vlastnej ochrany, keďže aj na našej škole sa už vyskytol pozitívny prípad ohorenia na Covid 19 u žiaka školy. Všetci jeho spolužiaci skončili v 7 dňovej karenténe a museli ísť na PCR testy.