• Digi mesto z micro:bitov

          • Projekt ENTER od Telekomu II. pri Nadácii Pontis

                  Naše mesto naberá svoju podobu - malo by zobrazovať blízke okolie školy. Cesty, budovy, žeriav stavajúci blízke budovy kúpeľov. Postupne pribúdajú semafory, autá (riadené micro:bitom), okolité stromy, park ... V pozadí už stojí aj budova našej školy. Ako materiál nám okrem micro:bitov poslúžila aj stavebnica Lego z minulých projektov.

          • Projekt ENTER od Telekomu II.

          • Nadácia Pontis

            Opakovane sa našej škole - ZŠ s MŠ Školská podarilo zapojiť do grantového projektu ENTER a získali sme súbor 20 sád programovateľných mikropočítačov. Projekt ENTER od Telekomu (Nadácie Pontis) II. je zameraný na digitálnu stavebnicu Micro:bit. Naši žiaci sa zdokonalili v  programovaní a zlepšili si svoje digitálne zručnosti. 

                 Micro:bity poslúžili na hodinách informatiky, aby sa stali praktickejšími. Žiaci si môžu jednoduchým programovaním malých strojov zvýšiť sebavedomie v oblasti IT. Tento projekt dokáže rovnocenne zapojiť aj chlapcov, aj dievčatá, pretože v dnešnej dobe je už bežnou samozrejmosťou aj žena pracujúca v oblasti programovania. Zapojení žiaci si navyše vyskúšajú dostatočne aj svoju kreativitu.

            Podstata projektu je, aby chlapci a dievčatá neboli len spotrebiteľmi techniky, ale aby viac rozumeli aj tomu, čo je  za technickým produktom. Za každým novým digitálnym produktom je kus driny niekoho iného. Spomeňme si na to, keď stlačíme tlačidlo na automatickom kávovare alebo keď beháme prstom po displeji mobilu a čítame si správy od priateľov, či keď nám práčka hlási, že doprala.

                   V rámci projektu si  žiaci rozvíjali nielen základné zručnosti pri práci s Micro:bitom, ktoré nadobudli v minulom roku, ale tvorili aj jednoduché programy – podľa návodu či vlastnej tvorivosti. Vytvorili si vlastné  digi mesto - maketu časti mesta TR. Snažia sa vytvoriť blízske okolie našej školy čo najvernejšie. Následne použijú aj dron na jeho zmapovanie.  Veríme, že ich tvorivá činnosť im priniesla veľa zábavných a náučných chvíľ.

                                                                                                                                                         BH