• Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • 5. ročník veľmi dôležitej akcie 

                Potešme i tieto Vianoce  seniorov po celom Slovensku darčekom, ktorý zahreje pri srdci Vás aj ich! Naplňte krabicu od topánok maličkosťami, ktoré potešia osamelých seniorov. Často je to jediný darček, ktorý dostanú, preto do krabice nezabudnite vložiť aj kúsok svojho srdca!

          • Okresné kolo vo florbale žiakov ZŠ a OG

          •         Žiaci našej školy sa zúčastnili Okresného kola vo florbale žiakov ZŠ a OG, turnaj sa uskutočnil 23. 11. 2022 v teleocvični gymnázia MG v Turčianskych Tepliciach.

                   Za účasti žiakov zo ZŠ Horná Štubňa, ZŠ Slovenské Pravno, SŠ, Horné Rakovce Turčianske Teplice. Po výsledkochSŠ, ul. školská TR - SŠ, Horné Rakovce TR 5:1,SŠ, ul. školská TR - ZŠ Horná Štubňa 4:3,SŠ, ul. školská TR - ZŠ Slovenské Pravno 6:0, naši žiaci postúpili na Regionálne kolo do Martina na SŠ, ul. Československej armády, po vyrovnanom boji naši žiaci podľahli ZŠ Bernoláka v Marine, kde majun zriadenú florbalová akadémiu 6:2 a obsadili 2. miesto.

                   Za vzornú reprezentáciu našej školy ďakujeme týmto žiakom: Cabuk Zdenko 8.A, Cvik Matúš 8.A, Keveš Adrián 8.C, Marček Matej 9.A, Očkaj Alexej 7.B, Očkaj Nikolas 7.B, Pinďák Matúš 9.D, Považan Lukáš 7.A, Stračina Samuel 8.A, Tonhäuser Lukáš 9.C, Vríčan Jakub 9.C, Žiak Radko 9.C;

            Mgr. Rastislav Surma

          • ADOPTUJ SI STARKÝCH ONLINE

          • Projekt DSS TR

             

                  V dnešnej uponáhľanej digitálnej dobe málokto dokáže držať krok s novými technológiami. O to ťažšie to majú seniori, ktorí zažili čierno-bielu televíziu bez diaľkového ovládania. Cez sociálne siete, ktoré sú ďalšou z možností, ako si „adoptovať“ babičku či deduška sa CSS Horný Turiec rozhodlo pomôcť svojim seniorom.  Treba len trochu kreativity,  a tá v CSS Horný Turiec rozhodne nechýba.

                  Zapojili sa do výzvy Zrelí na dobu digitálnu a boli uspešní. Túto grantovú výzvu vyhlásil Nadačný fond Telekom v spolupráci s Nadáciou Pontis a jej cieľom bolo podporiť vzťah seniorov k digitálnym technológiám. Z grantu boli zakúpené do centra počítačové zostavy, tablety a dotykové perá.

                 V spolupráci s miestnou základnou školou (žiakmi 9.A) a strednou odbornou školou pedagogickou boli vytvorené priateľstvá a deti si mohli nájsť „ adoptívnych" starých rodičov  a naopak, seniori bez vnúčat si takto nájdu mladú rodinu a nový zmysel života. Všetci pristúpili k projektu s veľkým nadšením a elánom. Na spoločných stretnutiach sa vytvorili zaujímavé priateľstvá.  Starkí získali digitálne zručnosti a dozvedeli sa, ako trávi čas súčasná mladá generácia, no a pri učení  stihli „malým učiteľom“ porozprávať  rôzne príbehy zo svojho detstva, o svojich záľubách, práci či cestovaní.

                  I keď projekt skončil, stále je možnosť adoptovať si starkého či starkú a „otestovať“ si ich nové zručnosti s tabletmi a počítačmi. 

                  Vďaka Nadácii Telekom a Nadácii Pontis sme v v našom centre „Zrelí na dobu digitálnu“ a máme väčšiu „digirodinu“.

            Ďakujeme

          •  Cosmos Discovery

          •               Začalo sa to 18.11. 2022. Ráno v Turčianskych Tepliciach sme nastúpili na rýchlik do Vrútok, kde sme prestúpili na rýchlik do Bratislavy.

            Cesta tam nám ubehla veľmi rýchlo, zabavili sme sa aj parádnym kvízom o vesmíre, ktorý nás naladil na tému výstavy.

            „Houstnon, máme problém!“ legendárna hláška, ktorú asi pozná každý. Nie každý však vie, odkadiaľ pochádza. Pokiaľ vám niečo hovorí Apollo 13, tak práve kapitán James A. Lovell jr. pri lete Apolla 13 na Mesiac vyriekol túto vetu kvôli poškodenému modulu v rakete. Dokonca je o Apolle 13 natočený film, kde hlavnú postavu stvárňuje Tom Hanks. Ale takýchto príbehov je veľa a my sami sme sa dozvedeli o mnohých z nich na výstave COSMOS DISCOVERY, ktorá práve prebieha v Bratislave.

               Celá výstava sa niesla v duchu objavovania a skúmania vesmíru s množstvom zaujímavých vesmírnych predmetov, plagátov, filmov, replík vesmírnych staníc, rakiet a lunárnych vozítok. Bolo tam množstvo originálnych exponátov z USA a Ruska, ktoré boli vo vesmíre, napríklad Gagarinov skafander, ktorý bol oranžovej farby, pneumatika z vesmírneho vozidla alebo kokpit rakety, tiež prvá slovenská družica, vesmírna strava aj záchod. Pri prechode orbitálnou stanicou MИР naklonenej do strany nám bolo všetkým zle a točila sa nám hlava. Všetky časti rakiet, kde sedia kozmonauti, sú veľmi malé a je tam málo miesta. Aj okienka na raketách a ich moduloch sú veľmi malé. Ovládanie rakiet je zas veľmi komplikované s množstvom tlačidiel a blikajúcich kontroliek. Videli sme skafandre, prilby amerických, ruských aj slovenských kozmonautov. Prečítali sme si množstvo informácii o vesmírnych misiách, zvieratách, ktoré leteli do vesmíru pred ľuďmi, ale aj o kozmonautoch, z ktorých sú mnohí slávni. 

            Prvý živý tvor, ktorý prekročil nebo bola sučka Lajka. Bohužiaľ Lajkin osud bol predpísaný dopredu, keďže nikdy nebol na pláne jej návrat domov. Lajka ale nebola jediné zviera, ktoré prešlo cez brány oblohy. Bol tu ešte Enos, prvý šimpanz vypustený do vesmíru.  Jeho príbeh bol iný. Enos bol určený, aby sa vrátil, aby mohli vedci skúmať, čo dokáže a aký má vesmír vplyv na živého tvora. Videli sme tiež meteorit i zábery z teleskopu. Celá výstava bola vo farbách vesmíru - modrá, čierna a biela. 

            Na záver výstavy sme si mohli vyskúšať náročný výcvik kozmonautov v  interaktívnom Cosmos-campe a najmodernejšie 3D technológie. A my, Lucka, Gabika a Roman, sme si nenechali ujsť tento zážitok, jazdu na centrifuge, kde sme sa točili ako na kolotoči. Bolo to super!

            Exkurzia sa nám naozaj vydarila. Chvíľami sme sa cítili, akoby sme vo vesmíre naozaj boli aj my. 

                                         Lucia Apfelová, Gabriela Liptáková a Roman Valaštík, 8.D

             

          • BUBNOVAČKA 2022

          •         Už deviatykrát sa v rámci Slovenska organizovala celoslovenská Bubnovačka, podujatie, ktorá má symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany deti pred násilím a podporiť v spoločnosti tému včasnej prevencie. Ani naša škola nebola výnimkou, a tejto aktivity sa zúčastnili všetky triedy prvého stupňa Spojenej školy Turčianske Teplice. Spoločne s pani učiteľkami upozornili pred pôdou školy – hlasným bubnovaním - na všetko čo sa dalo – bubny, hrnce, krabice, desiatovníky,.... a tým vyjadrili názor, že násilie netreba bagatelizovať, je potrebné byť vnímavý a načúvať vysielaným signálom svojho okolia.

                 Túto myšlienku podporili nielen silným bubnovaním, ale i ďalšími aktivitami v triedach, kde sa venovali témam základných práv detí a diskusiám k téme násilie a jeho podobám. Vypočuli a pozreli si videoklip od Jany Kirschner a Separu - POVEDZ TO NAHLAS!

                 Bubnovanie našich detí bolo veľké, so skutočným zámerom vysielanej podpory všetkým deťom  a odkazom, že „HLAS DETI JE DÔLEŽITÝ!“

                                                                                                                                      

                                                                                                                               Sociálna pedagogička

          • Okresné kolo olympiády zo slovenského jazyka

          • Máme 2. miesto...

                 Žiačka Nelly Lučanová z IX.A reprezentovala našu školu v okresnom kole olympiády zo slovenského jazyka.

                   Hravo si poradila s dlhým a náročným testom. Baladu pretvorila na rozprávku, a tak sme pocítili už v novembri vianočnú atmosféru. Predniesla prejav, ktorý bol určený spolužiakom v októbri - Mesiaci úcty k starším. Splnenie týchto rôznorodých úloh ju vynieslo na 2. miesto.

            GRATULUJEME.

            Ingrid Straková

          • Oznam

          • Riaditeľské voľno

            Riaditeľka spojenej školy, 

            v súlade so zákonom 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5 a v súlade s § 3 ods. 10 vyhlášky č. 231/2009 Z.z. o podrobnostiach o organizácii školského roka udeľuje

            riaditeľské voľno dňa  18. 11. 2022 (piatok)

            žiakom Spojenej školy  Školská 447/2, Turčianske Teplice z prevádzkových dôvodov.

            V Turčianskych Tepliciach 14.11. 2022

            Mgr. Miriam Hechelmann, riaditeľka školy

          • Dospievame...

          • Otvárať nové dvere a celkom nechápať, čo je za nimi a vôbec nechápať svoje pocity spojené s tou zmenou, ktorá ich sprevádza. Dospievanie a všetky neznáme otázky, ktoré toto obdobie sprevádzajú prebrali dievčatá 6.ročníka na besede k výchove manželstvu a rodičovstvu. Odpovede na neznáme i známe predniesla dievčatám koordinátorka VMR p.uč.Hanková.

          • Besedy na hodine biológie

          • Tento mesiac do našej triedy zavítali na hodinu biológie nevšední hostia.

                   Dvaja včelári nám porozprávali a doniesli veľa vecí potrebných na chov včiel. Ukázali nám vosk, potrebný na výrobu sviečok, plásty, malé úle. Videli sme aj prezentáciu, z ktorej sme sa o včielkach dozvedeli veľa vecí. Mnohí z nás ani netušili, ako veľmi sú včely dôležité. Pýtali sme sa veľa otázok a dostali sme darček - sladký medík.
                 Druhá prednáška bola o rybách. Pán rybár nám rozprával o rybách, ktoré sú v riekach a rybníkoch na Slovensku. Doniesol nám plagát, kde sme si ryby mohli pozrieť a odpovedal na naše otázky o rybárstve.
                   Obe prednášky nás zaujali a niečo nové naučili.

             

            Paulína Pinďáková, 6.A

          • Deň vojnových veteránov alebo Deň červených makov

          •  

                Deň vojnových veteránov alebo Deň červených makov je pamätný deň venovaný pamiatke vojnových veteránov a pripomína sa celosvetovo 11. novembra. Preto sme si tento deň spoločne pripomenuli aj na hodine dejepisu práve v piatok 11. novembra. Tiež sme si pripli červené maky, ktoré vyrobila pani učiteľka Hanková.

            Čo sa stalo 11.11. 1918?

                V tento deň  11.11. o 11. hodine a 11. minúte v roku 1918  vo vlakovom vozni v Le Francport pri severofrancúzskom meste Compiègne  podpísali prímerie Spojenci a Nemecko, čím sa na západnom fronte ukončili boje 1. svetovej vojny.  O rok neskôr americký prezident Woodrow Wilson vyhlásil 11. november za Deň prímeria, neskôr sa premenoval na Deň veteránov. 

            PREČO ČERVENÝ MAK?

                 Politici na celom svete nosia v tento deň pripnuté červené maky. Pripnutím červeného maku na hruď si ľudia pripomínajú hrdinstvo vojakov a vzdávajú im úctu.

                 Táto symbolika pochádza z básne In Flanders Fields (Na poliach Flámska), ktorú napísal vojenský lekár John McCrae po tom,  ako bol svedkom krvavej bitke o mesto Verdun. V básni prirovnal zem pokrytú telami a krvou vojakov k poliam s červenými makmi. A tak bol „červený mak“ prijatý ako symbol úcty vojnovým obetiam už v roku 1920, keď bola nájdená báseň Johna McCraea:

            Na poliach Flámska vlčie maky rastú,

             tam medzi krížmi, rad za radom.

             Značia miesta, kde ležíme.

            Tam hore počuť udatný spev škovránka,

            uprostred revu kanónov tu dolu.”...

             

             Tento deň by mal byť pre každého pripomenutie, že vojna nikdy nič nevyrieši a len ubližuje.  

                                                                                    Viktória Kleinová a Ján Žúbor, IX.C

          • iBobor 2022

          • Vyhodnotenie

                   Počas minulého týždňa sa aj na našej škole žiaci zúčastnili na medzinárnej súťaži iBobor 2022. Tento rok to bolo 124 574 súťažiacich z 1 591 škôl, 26 803 úspešných riešiteľov, z nich 830 malo plný počet.

                  V termíne 7. - 11. novembra 2022 do iBobra zapojilo 289 žiakov našej školy. Z nich až 73 žiakov bolo medzi úspešnými riešiteľmi - sú to všetci súťažiaci, ktorí dosiahli aspoň polovicu "kladných bodov" (okrem bonusu). V kategórii Drobec je to 45 bodov, v kategórii Bobrík je to 60 bodov a  v ostatných kategóriách je to 50 bodov.

            • Kadeti (8. a 9. ročník ZŠ, tercia, kvarta)
              • 1. miesto - Maximilián Koleno, IX.A - 100%
              • 2. miesto - Richard Knižka, VIII.A, Alexander Gabriel, VIII.A, Oliver Priščák, IX.A
              • 3. miesto - Oliver Lavrenčík, VIII.A  
            • Drobci (2. a 3. ročník ZŠ) 
              • 1. miesto - Miriam Miklušová, III.B - 100%
              • 2. miesto - Filip Mathias Piško, III.A, Matúš Maretta, III.B, Viktória Maková, II.B, Nina Rybová, II.B, Tereza Vričanová, II.B, Sebastián Krcho, II.B, Isabella Szalajová, II.B, Lea Hubinská, II.B
              • 3. miesto - Simona  Brezniaková, II.A
            • Bobríci (4. a 5. ročník ZŠ)
              • 1. miesto - Aneta Frzonová, V.A - 100%

              • 2. miesto - Leonardo Vincenti, V.A

              • 3. miesto - Amália Bugárová, IV.A

            • Benjamíni (6. a 7. ročník ZŠ, prima, sekunda) 
              • 1. miesto - Nina Štancľová, VI.A
              • 2. miesto - Lukáš Považan, VII.A
              • 3. miesto - Matúš Priškin, VII.A, Oliver Velocha, VII.A

            Všetkým zúčastneným GRATULUJEME,  prajeme veľa úspechov a zapojte sa aj budúci rok!

          • Uspeli sme v okresnom kole súťaže v učení cudzích jazykov!

          •       Začiatkom novembra nás potešila skvelá správa – naša trieda 5.C získala 3.miesto v okresnom kole súťaže Jazykový WocaBee šampionát 2022!V úvodnom kole celoslovenského šampionátu dosiahli naši žiaci skvelý výsledok – denný priemer až   30 bodov (tzv. WocaPoints) na jedného žiaka.Pre lepšiu predstavu – jedna správna odpoveď pri precvičovaní slovíčok znamená zisk približne 2 bodov.

                  3.miesto v okresnom kole je pre nás o to cennejšie, že celková účasť v štvrtom ročníku šampionátu dosiahla rekordný počet 47 735 žiakov a študentov z celého Slovenska.Spolu s počtom zapojených tried rastie aj kvalita šampionátu – na úspech bolo potrebné vynaložiť veľa úsilia.

                Súťaž Jazykový WocaBee šampionát prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.Súťaží sa v inovatívnej online v aplikácii na učenie slovíčok - WocaBee.V súťaži sa nehodnotia konkrétne vedomosti žiakov, ale usilovnosť v precvičovaní (a zároveň učení sa) novej slovnej zásoby.

                   Trieda získava diplom a žiaci aj spolu s vyučujúcim (p.uč.Hanková) získavajú darček -  mesačný online kurz angličtiny alebo nemčiny v aplikácii pre samoukov LangBee v hodnote 6 €.

                   Najväčšou odmenou pre všetkých je však radosť z učenia a zlepšenie jazykových vedomostí, ktoré im táto súťaž sprostredkovala.

            DH

          • Záložka do knihy spája školy

          • V októbri sa uskutočnil 13. ročník česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy, ktorý organizuje Slovenská pedagogická knižnica. Jeho cieľom je vzájomná výmena vyrobených záložiek medzi spárovanými školami.

            Po dvojročnej prestávke sme sa do projektu zapojili aj my, a tak sme sa zaradili medzi 1 038 prihlásených škôl, kde tvorilo záložky až 119 813 žiakov. Teší nás, že 200 krásnych záložiek od našich žiakov putovalo do školy v Holešove. V týchto dňoch sa už aj my môžeme tešiť z prijatých záložiek od rovesníkov z Českej republiky.

            Naším prianím je, aby každá záložka vyčarila úsmev na tvári tomu, komu bude slúžiť, pretože deti pri jej tvorení  nepoužívali len papier a farbičky. Vkladali do svojej práce aj energiu, cit pre umenie, posolstvo. Každá záložka má svoj príbeh a možno aj vďaka pekným záložkám deti prečítajú nejednu zaujímavú knihu.  🙂

            ZM

          • Ján Kollár, Ľudovít Štúr, Andrej Sládkovič a Janko Kráľ na Facebooku.

          •   Na hodine literatúry dostali žiaci 8.D za úlohu vytvoriť facebookove profily známych slovenských básnikov, ktorí žili v 19. storočí.

                  Okrem svojich vedomostí zo životov autorov, využili aj vlastnú nápaditosť a vtip. Posúďte sami! Podľa mňa sa im profily vydarili.

            Aj takto sa vieme na hodinách literatúry zabaviť a zopakovať si učivo, ktoré sme sa naučili.             

                                                                                                                          M.Šuhajová

          • Piataci na exkurzii v Martine

          •      Krátko po návrate z jesenných prázdnin navštívili naši piataci v piatok 4. novembra hneď dve významné inštitúcie v Martine – Turčiansku knižnicu a Múzeum Andreja Kmeťa.  Cieľom bolo oboznámenie sa s prevádzkou a pravidlami knižnice a prehliadka stálej expozície v múzeu.

                 V Turčianskej knižnici sa žiakom venovali milé pani knihovníčky. Predstavili im priestory knižnice, spôsob jej prevádzky, rozprávali o druhoch kníh, o ich rozdelení. Žiaci si prezreli oddelenia kníh a prelistovali knihy, ktoré ich zaujali.

                 V múzeu im pani sprievodkyňa vysvetlila, ako bola založená prírodopisná zbierka, kto bol Andrej Kmeť a jeho význam nielen pre náš región.  Žiaci mali možnosť aspoň na chvíľu sa stať botanikmi, zoológmi a prezrieť si úžasné exponáty.

            IK

          • Pasovanie prvákov v Zootropolis

          •        V blízkosti veľkého mesta Zootroplis, žila v malej dedinke zajačica menom Judy. Jej rodina mala farmu, v ktorej pestovali ovocie a zeleninu. Judy mala nudný život pri jej predávaní a jej veľkým snom bolo, stať sa policajtkou. Všetci ju od toho odhovárali, hovorili, že zajačica nemôže byť policajtkou. No Judy to nevzdala a išla si za svojím snom. Prihlásila sa na policajný výcvik a bola prijatá. Vydala sa do moderného mesta Zootropolis...

                  V tohtoročnom pasovaní sa prváčikovia ocitli akoby práve v tomto príbehu a pod vedením policajného tímu plnili jednotlivé úlohy s radosťou a nadšením.

                  S Judy trénovali cvičebné povely a rýchlosť v obliekaní, tanec s vytlieskaním číslic spolu s gazelou, skladanie slov na písmenkovom automate s leňochodom. Dokonca s leopardom kreslili tváre podozrivých, no taktiež pomáhali lišiakovi s tekvicou. S pani ovečkou hrali pexeso a potvrdili zvládnutie výcviku odtlačkom prsta a svojím podpisom ako správni policajti. Prváčikovia boli milí, výborne plnili úlohy, odpovedali na otázky a komunikovali s nami na jednotku. "Topka" pre všetkých bol úvodný tanček na hudbu z filmu, a samozrejme,  odmena,  leopardove obľúbené donuty a píšťalka pre každého správneho policajta. Podľa mňa to bolo skvelé. Verím, že moje pocity budete zdieľať tiež, keď si pozriete fotky  v našej galérii.

                                                                                                                                      Alžbeta Zelienková, VI.A