• Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu zimnú/vianočnú výzdobu triedy.

          • Veľmi pekne ďakujem triedam, ktoré sa zapojili do súťaže a svoje triedy si kreatívne, nápadito a pekne vyzdobili. Zo všetkých tried sme vybrali dve - 4.A trieda a 9.B trieda.

                   Pri tejto príležitosti chcem poďakovať triede 8.C za pomoc s vianočnou poštou. Dievčatá samé pripravili schránku na vianočné pozdravy, každý tretí deň pôstu vyberali a následne triedili. S rozdávaním pomohli aj chlapci. 

            Prajeme krásne vianočné sviatky v kruhu najbližších, nech sme najmä zdraví, šťastní a milovaní.

            A vidíme sa v januári. 

          • STRETNUTIE S PRÍRODOU

          •       Dňa 14.12.2023 našu školu navštívili študenti SOŠ drevárskej a lesníckej Jozefa Dekreta Matejovie v Liptovskom Hrádku.

                   V rámci svojich mimoškolských aktivít nám prišli porozprávať zaujímavosti zo svojho štúdia aj praxe. So sebou si priniesli mnoho trofejí, herbáre, preparované živočíchy, semená rastlín, ďalekohľad a samozrejme aj pušku. Predviedli trúbenie na lesný roh, vábničky, opísali spôsob života a lovenia lesnej zveri, výsadbu stromčekov... Priblížili nám aj prácu lesníkov, poľovníkov, spôsob ochrany prírody a starostlivosť o ňu aj správanie sa v lese. Z ich zanieteného rozprávania a pohotových odpovedí na rôzne žiacke otázky môžeme predpokladať, že budúcnosť našej prírody bude v dobrých rukách.

            Ďakujeme a želáme veľa úspechov v ďalšom štúdiu aj v živote.

             

            kolektív učiteliek 1.st. ZŠ

            SŠ Školská Turč.Teplice

          • Poďakovanie Mikulášovi – Števkovi Sygutovi ml.

          •       „ Mikulášku,  dobrý strýčku“opäť si chutnou pizzou obdaril našu školičku. Z tvojej dielničky „Benity“ si nám 7.decembra znovu poslal 20 veľkých pízz pre všetky deti školského klubu Spojenej školy na ulici Školská v Turčianskych Tepliciach.

                   Vyrobili sme ti darček na oplátku, sádzaciu pizzovú lopatku. Nech sa ti darí, nech sa ti s ňou dobre sádže, aby si aj ďalší rok vyrábal pre všetkých ľudí pizzové koláče.

                    Za tvoju veľkú štedrosť ti všetci zo srdca ďakujeme, prajeme krásne vianočné sviatky a veríme,
            že sa o rok znova stretneme.

            „Dobro, štedrosť a láska nech sa vnesie do sŕdc každého z nás“!                                                                                                                                                                                             J. Malatová

          • Mikuláš v ŠKD

          •           Žiarivé detské očká a radosťou naplnené srdiečka aj tento rok nedočkavo čakali na Mikuláša - červeného deduška. Dňa 6.12.2023 sme tradične oslávili jeho príchod v telocvični našej školy na ulici Školská. Žiačky z Pedagogickej školy si pre nás pripravili krátke Mikulášske pásmo, ktoré obohatili veselými hrami. Anjel, čert a Mikulášovi pomocníci si prevzali po triedach deti a sprevádzali ich pripravenými stanovišťami. Deti mali možnosť vyrobiť si vianočné srdiečko, hľadali vianočné obrázkové dvojice, triafali loptičkou čerta, vo dvojici so zaviazanými očami prechádzali kľukatou cestičkou a ďalšie iné…. Celým popoludním sa niesla dobrá nálada, príjemná mikulášska atmosféra.

                  Potom každá trieda zaspievala Mikulášovi jednu pesničku a Janka Chudobová zo IV.A triedy zatancovala hiphopový tanec. Za odmenu dostali všetky deti  adventné kalendáre. Odchádzali domov spokojné a s úsmevom na tvári.                                                                                                                                               J. Malatová

          • Farebný týždeň

          •          Každý z nás iste vie, aká nádherná a farebná vie byť jeseň. Aj my deti z ŠKD ul. Školská sme sa k farbičkám jesene pridali rôznymi aktivitami a urobili sme si farebný týždeň od 6. do 10. novembra 2023 v spolupráci so žiačkami pedagogickej školy. Každý deň sa deti obliekali do inej farby a s radosťou sa púšťali do plnenia úloh nevediac, čo ich každý nový deň čaká.

            Oranžový pondelok – vyrábanie líštičiek, pexeso, tekvičkový minikvíz, balónový tanec, šow, triafanie kolkov,

            Modrý utorok -  farbenie vody, farebné bubliny, skladanie loďky, tvorba vodného kvetu, prekážková dráha s dáždnikom a pršiplášťom,

            Hnedá streda – hľadanie predmetov v hline, strom želania, zvieracie puzzle, hra s telom, zvieratko z lístia, prekážková dráha, loptička nespadni, triafanie loptičkou na cieľ, fúkanie loptičky po dráhe
            Červený štvrtok -  skladanie tangramu, dobrá pamäť( hľadanie guličky, zoraďovanie predmetov), 5 slov, prenášanie tvarov pomocou slamky,
            Zelený piatok -  neživá príroda, prenášanie listov pomocou štipca, zametanie listov, maľovanie, kreslenie, boj o prvé miesto a iné

                  Deti si pripravenými aktivitami rozšírili a preverili svoje vedomosti, vyskúšali si svoju rýchlosť, šikovnosť a obratnosť, precvičili pamäť, manuálne zručnosti jedným slovom: z každého rožku, trošku. Okrem plnenia úloh sme zažili kopec srandy a zábavy.                                                                                                   J.Malatová

          • Exkurzia v Kartografickom múzeu

          •        Dňa 14. 12. 2023 sme sa s piatakmi (V. A, V. C) zúčastnili exkurzie v Kartografickom múzeu v Banskej Bystrici (Kinceľovej).

                  Žiaci si mohli v praxi vyskúšať ako kartograf vytvára mapu a čo všetko musí zohľadniť pri prenášaní priestorových útvarov na plochu. Veríme, že táto naša návšteva rozšíri naše poznatky a pomôže nám v ďalšom skúmaní našej Zeme na hodinách Geografie.                                                                                                     VO

          • Spolupráca s OO PZ Turčianske Teplice – koordinátori z radov PZ SR

          •           Nárastu problémového a rizikového správania u žiakov základných a stredných škôl si vyžaduje realizáciu aktívneho prístupu a rozsiahlejšieho spektra prevencie v školskom prostredí.

                     Práve z tohto dôvodu sa naša škola rozhodla zintenzívniť spoluprácu s orgánmi v trestnom konaní, resp. s Obvodným oddelením Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Turčianskych Tepliciach (OO PZ TR), kde nám pre riešenie nežiadúceho správania žiakov a pomoc pri prevencii kriminality  boli pridelení koordinátori polície nppráp. Ján Frličkappráp. Kristína Karásková,  na ktorých je možné sa obrátiť v prípade potreby aj zo strany učiteľov a rodičov a prípadne i žiakov.

                  Koordinátor polície je komunikačným partnerom pre riešenie a zabezpečovania intervenčnej aktivity v prípadoch vyžadujúcich si pozornosť z hľadiska ochrany, zdravia žiakov, riešenia podozrenia zo spáchania priestupkov či trestných činov ako aj iných porušení zákona.

            KONTAKT:

             

            OBVODNÉ ODDELENIE POLICAJNÉHO ZBORU  TURČIANSKE TEPLICE:

            oomt.tr@minv.sk

             

            KOORDINÁTOR PRE GYMNÁZIUM M. GALANDU:    

             jan.frlicka@minv.sk

            0961 463 805 

             

            KOORDINÁTOR PRE ZŠ ŠKOLSKÁ, ZŠ H.RAKOVCE:  

             kristina.karaskova@minv.sk 0961 463 805

            ŠPT

          • Vitaj medzi nami,  milý Mikuláš

          • Deti zo školského klubu z 1.A a 1.B triedy zo Spojenej školy Školská Turčianske Teplice, pod vedením

             pani vychovávateliek a po dohode s pani predsedníčkou ZO JDS v Turčianskych

             Tepliciach pani Darinkou Rokošínyiovou,  zavítali dňa 4.12. 2023 do klubu ZO JDS

             s kultúrnym programom pod názvom ,,Vitaj medzi nami milý Mikulá ,,. Deti sa na vystúpenie veľmi

            tešili. Naučili sa básničky,  pesničky o Mikulášovi. Nacvičenými tancami,  rozveselili všetkých

            prítomných. Celé  popoludnie vládla ozajstná Mikulášska atmosféra. Mali sme vlastného čerta,

             anjela aj Mikuláša, ktorý rozdal všetkým prítomným mikulášsky pozdrav a sladkosť v podobe

            Mikuláša, čo vyčarilo  všetkým úsmev na tvári. Deti mali pripravené občerstvenie, ktorému sa

             potešili. Po krátkom posedení a rozhovoroch o Vianociach sme sa básňou ,,Na Vianoce ,, a vinšom

            do Nového roku rozlúčili.

            Zaželali sme si navzájom príjemné prežitie vianočných sviatkov a šťastný

            Nový rok 2024 .

            KI

          • Spolužiaci vymieňajú

          • Knižný vianočný swap.

                Milí spolužiaci, srdečne  Vás pozývame na historicky 1. žiacky swap, ktorý sa bude konať tento týždeň od utorka 12.12.  počas prestávok v miestnosti 147. Získať môžete krásne vianočné knižné darčeky a milé vecičky.

                Nakupovať môžeš zaplatné školské peniaze (s podpisom alebo pečiatkou), ktoré ste doteraz získali alebo prines priamo do obchodíku knižku či výrobok na výmenu.   Až do vypredania zásob a podľa záujmu.

                                                                                                            Tešia sa na Vás predajcovia

             

            Poznámka:  Ak niektorú prestávku nájdete odkaz „ zavreté“ , pretože predavači nestihli prísť napr. z TSV, ospravedlňujú  sa a tešia sa na Vás aj  počas inej prestávky.

             

                 Na tejto aktivite sa tento rok podieľajú hlavne žiaci 7.A a žiačky zo 6.B.

          • KRABIČKY PLNÉ LÁSKY

          • Tento rok sme sa opäť zapojili do zbierky pod názvom – Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            Sme veľmi radi, že sme mohli pomôcť seniorom a spríjemniť im najkrajšie sviatky v roku. Za  Spojenú školu sme odovzdali 155 krabičiek, z toho 50 krabičiek bolo z Horných Rakoviec a žiaci I. stupňa vytvorili krásne aj vianočné pozdravy.

            Neboli to len krabice naplnené odporúčanými vecami, ale bol v nich predovšetkým zabalený čas, úsilie, srdečnosť, potešenie a kúsok srdca každého jedného z Vás, ktorí sa zapojili do tejto zbierky. Tento rok potešíme až 155 starkých. Úžasný počet. Toľko radosti a prejavenej lásky.

            Preto vám všetkým, milí žiaci, patrí OBROVSKÉ ĎAKUJEM. Ďakujem aj triednym kolektívom, ktoré spolu s triednymi pani učiteľkami vytvorili tiež krabičky plné lásky.

            Verím, že o rok prekonáme tohtoročné číslo a krabičiek bude ešte viac.

            Všetkým Vám prajem príjemné sviatky v kruhu vašich najbližších a pri vianočnom stromčeku si skúste spomenúť aj na starkých, ktorým ste urobili určite nesmiernu radosť.

            M. Šuhajová

          • Vianoce u nás v škole

          • Mikulášska tradícia 

                   Opäť prišiel ten deň, ktorý znamená, že Vianoce sú za dverami. Práve 6. december, kedy slávime sviatok sv. Mikuláša, je dňom, na ktorý netrpezlivo čakajú všetky deti. Každé z nich dúfa, že si opäť po roku v čižmičke nájde tie najlepšie sladkosti. 

            Viete však, ako táto mikulášska tradícia vznikla? 

                  Mikuláš z Myry, alebo sv. Mikuláš sa narodil v starogréckom meste Patara, ktoré sa dnes nachádza na juhozápade Turecka. Počas svojho života sa stal biskupom. On sám mal veľké majetky. Z vlastných peňazí dal napríklad postaviť nemocnicu. Medzi ľuďmi bol veľmi obľúbený, no našli sa aj takí, ktorí ho za jeho hrdinské činy prenasledovali a uväznili. Po prepustení z väzenia sa z neho stal arcibiskup a naďalej sa venoval pomoci chorým a chudobným. Preslávil sa najmä hrdinským činom, s ktorým sa viaže aj tradícia rozdávania darčekov. Mikuláš sa totiž dozvedel o troch chudobných sestrách. Rozhodol sa, že im pomôže a raz v noci dal každej zo sestier do mešca peniaze, ktoré potom položil na okno. Tajomstvo o tom, kto sestrám pomohol sa ale čoskoro roznieslo medzi ľudí a všetci si ho vďaka tomuto činu vážili.

                   Toto si pripomíname 6. decembra, kedy podľa legendy svätý Mikuláš zomrel. U nás sa traduje dávny zvyk. Deti veria, že vďaka tomu, že celý rok poslúchali, aj k nim Mikuláš zavíta v tradičnom čase, a niečo im do vyčistenej čižmičky prinesie. 

                   Aj my v škole si túto tradíciu pripomíname. Včera mikulášskym prekvapením - koncertom skupiny Aya a dnes bude Mikuláš so svojimi pomocníkmi chodiť po triedach a rozdávať sladké maličkosti. Zimná výzdoba tried. 

                  

            Milí učitelia, žiaci a rodičia.

                   Aj v tomto magickom období sa žiaci žiackeho parlamentu zhodli na tom, že by bolo pekné si svoje triedy vyzdobiť. A preto vyhlasujeme súťaž o najkrajšiu zimnú výzdobu triedy, ktorá môže mať aj vianočné prvky. Súťaž bude trvať od 6.12. do 20.12. Dňa 20.12. budú vybraní žiaci a niektorí učitelia chodiť triedy hodnotiť. Vyberieme jednu najkrajšiu triedu z prvého a jednu najkrajšiu triedu z druhého stupňa, ktoré budú odmenené. 

            Vianočná pošta 

                   Aké by to boli Vianoce, keby sme nemysleli na tých, ktorých máme radi? Vianoce nie sú však len o darčekoch. Sú o stretnutiach, vrúcnych objatiach a milých slovách, ktoré pohladia na duši. Peknou tradíciou na našej škole sa stala aj vianočná pošta. Ak máte niečo, čo by ste chceli zapriať svojim, kamarátom, spolužiakom, či učiteľom, môžete tak urobiť formou pekného obrázku, pohľadnice a milých slov. Stačí, keď niečo nakreslíte, či napíšete a vhodíte do vianočnej schránky, ktorá bude umiestnená na druhom poschodí. Písať môžete od 11.12. do 18.12. Na každej pohľadnici musí byť napísané meno a trieda toho, komu poštu posielate.

                   Verím, že si tento vianočný čas spoločne užijeme, že prídete s peknými a kreatívnymi nápadmi, že budete v triedach spolupracovať a vzájomne si tvoriť príjemnú vianočnú náladu.                            HT

             

             

          • Školské kolo nemeckej olympiády v kategórii 1B

          •       Dňa 1.12.2023 sa na našej škole konalo školské kolo nemeckej olympiády v kategórii 1B.

                   Žiačky ôsmeho a deviateho ročníka mali úlohy ako čítanie s porozumením, gramatický test a vizuálny podnet v podobe opisu obrázku.

            Na 1. mieste sa umiestnila Lívia Gírethová - IX.A

            Na 2. mieste sa umiestnila Sarah Simonová - VIII.A

            Na 3. mieste sa umiestnila Nina Svitačová - IX.A

            Všetkým súťažiacim patrí veľká vďaka za účasť a reprezentáciu školy a postupujúcim žiačkam prajeme veľa zdaru na okresnom kole NJ.      GR

          • Mikulášsky koncert skupiny AYA

          • Dobrý deň, milí rodičia,

            5.12. sa žiaci v čase vyučovania zúčastnia na mikulášskom koncerte skupiny AYA. Túto akciu finančne podporuje rodičovské združenie pri Spojenej škole Školská 447/2  pre VŠETKY malé aj veľké deti.

            Rodičovské združenie informuje:

                Výber členského poplatku od septembra doteraz zatiaľ mierne presahuje 60%. Ďakujeme, že svojím príspevkom podporujete fungovanie rodičovského združenia, aby sme v škole mohli organizovať zaujímavé podujatia aj v 2. polroku,  spríjemňovať prostredie a modernizovať školské pomôcky.

                 Pripomíname, že prispieť môžete pre tento školský rok  prostredníctvom poplatkov v Edupage jednoduchou platbou kartou. (potvrdenie vidíte hneď) Ak využijete iný spôsob platby, Vaše platbu identifikuje rodičovské združenie až v pravidelných výpisoch.

            Na plenárnom združení bol dohodnutý základný príspevok v školskom roku 2023/24 20€. Srdečne ďakujeme.