• Exhibícia stolného tenisu

          • pre  deti materských škôl a žiakov 1. a 2. ročníka základných škôl.

                   Klub stolného tenisu Turčianske Teplice organizuje dňa 5.5.2023 

            pre  deti materských škôl a žiakov 1. a 2. ročníka základných škôl Exhibíciu stolného tenisu.

            Miestom uskutočnenia tejto akcie bude Hala stolného tenisu v KaSS Turčianske Teplice.

          • ŠTUDENTSKÝ MIX MARATÓN

          •       Aj tento rok sa naša škola zapojila do súťaže ŠTUDENTSKÝ MIX MARATÓN, v ktorom sme si nielen zmerali vedomosti oproti ostatným školám, ale aj sa naučili používať kritické myslenie či prijať prehru.

                Súťaž bola rozdelená na tri kolá - vedomostné, športové a kultúrne. V prvej časti vedomostného kola boli otázky zo všeobecného prehľadu. Druhá časť sa zase podobala na známu slovenskú šou 5 proti 5. Športové kolo malo až tri časti. Prvá bola zo všeobecného športového prehľadu, druhá bola spojená s DOD vďaka ktorému sme mohli viac spoznať učiteľov a priestory školy, no a na tretej časti sme si zmerali svoje športové schopnosti napríklad v člnkovom behu alebo v preťahovaní. Posledné, kultúrne kolo, malo dve časti. Prvá bola zo všeobecného kultúrneho prehľadu, ktorý zahŕňal aj hádanie známych pesničiek alebo filmov. Počas druhej sme mali vymyslieť sonet na tému Jarný úsmev.

                  Oba tímy z našej školy sa s tým výborne popasovali, veď uznajte sami.

            Aj vďaka náročným otázkam sme sa prebojovali na 2. a 3. miesto.

            Nikola Musilová 9.B

          • Pripomenuli sme si Deň Zeme

          •      Každý z nás môže každý deň prispieť k udržateľnosti života na našej planéte, a to správnym triedením odpadu a tiež snahou o zníženie množstva vzniknutého odpadu.

                   Žiaci 9.A v pondelok koncom vyučovania navštívili všetky triedy a kontrolovali obsah smetných košov, ako sa darí jednotlivým triedam triediť odpad. Uvedomujeme si, že žiaci sa v triedach aj vymieňajú, ale našou spoločnou snahou by mal byť správne vytriedený odpad za celú školu.

            Najlepšie vytriedený odpad bol v triedach 2.B, 3.A, 3.B, 4.A, 6.A, 8.A, 9.C, 9.D

            Menšie nedostatky sa našli v triedach 1.A, 1.B, 2.A, 4.B, 5.B, 6.C, 8.B

                                Polepšiť by sa v triedení mali triedy 5.A, 5.C, 5.D, 6.B, 7.A, 7.B, 7.C, 8.C, 8.D, 9.B                         ZZ  

          • Štvrtáci na návšteve u nás

          •       Vo štvrtok 20. 4. k nám zavítala milá návšteva. Našu školu prišli pozrieť štvrtáci zo Základnej školy Žarnovická v Diviakoch. Boli zvedaví, ako sa ich starší spolužiaci učia. Mnohých poznajú, pretože k nám do piateho ročníka prišli z rovnakej školy. 

                   Štvrtáci mali možnosť zažiť vyučovaciu hodinu matematiky, slovenčiny, angličtiny a informatiky. V skupinovej práci riešili na tabletoch príklady, hádali názvy rozprávok a ich postáv, rôznymi hrami precvičovali anglické slovíčka a na vlastné oči videli, ako sa programujú roboty. Pomyselnou čerešničkou na záver boli ukážky prírodovedných pokusov, ktoré si pre nich pripravili piataci a dievčatá zo 7. A - členovia krúžku Alchymisti. Strávili sme príjemné dopoludnie. 

                  Naši piataci si vyskúšali rovesnícke učenie a niektorí skonštatovali, že by v budúcnosti chceli byť učiteľmi. Znova sa potvrdilo, že aj učenie môže byť super, ak je zážitkové a hravou formou.  IK

          • Okresné kolo Olympiády z biológie kat. D

          • Dňa 20.4.2023 sa konalo okresné kolo Olympiády z biológie kat. D, ktorého sa zúčastnili víťazky školského kola: 

            Svitáčová B., Rendeková K.

                   Po absolvovaní praktickej a teoretickej časti sa na prvom mieste umiestnila Rendeková K. a druhé miesto patrilo Svitáčovej B.

            Dievčatám ďakujeme za účasť a držíme palce v ďalších sútažiach.

          • Okresné kolo biologickej olympiády v kategórii E

          •       Dňa 13. apríla 2023 našu školu reprezentovali naši žiaci na okresnom kole biologickej olympiády v kategórii E.

                   V odbornosti botanika 2. miesto obsadila Eliška Rešetárová zo 7.A,

            v odbornosti zoológia na 1. mieste skončil Branislav Zacharovský zo 6.A

            a na 2. mieste Barbora Svitačová zo 6.A.

            Ďakujeme výhercom, srdečne blahoželáme a prajeme úspech a šťastie v krajskom kole.   ZZ

          • Beseda Alkohol a mladiství

          •       Dňa 13.4.2023 sa u nás v škole konala prednáška zameraná na tému alkohol a mladistvý, čo je teraz dosť často spomínaná téma. Na začiatku prednášky sme si pozreli prezentáciu, ku ktorej nám pani prednášateľka z RÚVZ Martin niečo povedala a porozprávali sme sa o tom.

                  Neskôr nám pustila zaujímavý film, ktorý upútal pozornosť nás všetkých. Dúfam, že si mladí ľudia uvedomia, že alkoholizmus je život ohrozujúca závislosť, a často konči smrťou.

            Za deviatakov napísala Nelly Lučanová, IX.A

          • Vajanského Martin 2023 – obvodné kolo v Martine 27.-29.3. 2023

          •  

             

            Deň 1. 

                 Opäť sme dokázali, že recitovať na 1.stupni  vieme.

            Všetci 4 zúčastnení recitátori podali skvelý výkon a traja dokonca výnimoční. Svedčia o tom ich umiestnenia. Ninka Rybová z II.B získala v próze 3.miesto. Terezka Rešetárová takisto z II.B si vyrecitovala 2.miesto v próze, s návrhom na postup do krajského kola. A Simeon Lipovský zo IV.A bol vo svojej kategórii bezkonkurenčne najlepší a získal 1.miesto s postupom do krajského kola. Veľmi sa z toho tešíme! 😊

            Deň 2.

               Povzbudení úspechom v 1. kategórii sme na druhý deň ráno cestovali odhodlaní zabojovať, aj keď dvoch našich favoritov sme nechali doma.  Rebeku Cvengrošovú z 5.B  s chrípkou a Ninku Štancľovú  zo 6.A na dlhodobou liečebnom pobyte.  Prechladnutie však neodradilo Timku Kmeťovú z 5.B, ktorá získala pekné 2. miesto. Práve vyliečená  Emmka Zimmermannová z 5.B predniesla svoju kvetinovú báseň a do Martina pocestuje o mesiac ešte raz a predstaví sa v krajskom kole. Príjemní porotcovia po súťaži veľmi dobre poradili súťažiacim, ako ešte zlepšiť svoj výkon. Gratulujeme Emmke k postupu a tešíme sa po druhýkrát!

            Deň 3.

                V stredu 29. marca sme ráno vyhľadávali miesta, kde svietilo slniečko. Bez neho bolo chladno. Zaregistrovali sme sa v Turčianskej knižnici a obišli sme námestie. Hovorili sme si, čo sa v ktorej budove nachádza, ktorá je zrekonštruovaná a ktorá rekonštrukciu potrebuje.
                Popoludní nás už hrial dobrý pocit z vydareného dňa. Všetky tri súťažiace si odnášali diplom za zaslúžené umiestnenie v III. kategórii. V prednese prózy získala 3. miesto Petronela Zelienková zo VII.A. V kategórii poézia na 3. mieste skončila Terézia Ondríková z 8.B. 2. miesto získala Nikola Musilová, ktorá od poroty dostala aj veľkú pochvalu, pretože si úplne sama dokázala zostaviť svoj text na prednes – krásnym výberom z knihy ľúbostnej poézie.
                            Sympatickí porotcovia profesionálne poradili našim dievčatám, ako ešte pracovať.

             O príjemnej atmosfére svedčia aj naše fotografie. 

            Postupujúcim prajeme veľa šťastia v krajskom kole a na Vás ostatných sa opäť tešíme v ďalšej sezóne 😊 !

                                                                                                                   M.Michalíková, V.Hnilová, I.Straková

             

          • Školské kolo olympiády z biológie v kategórii D-TP

          •      Dňa 24.3.2023 si na našej škole zasúťažili žiaci 6. a 7. ročníka. Riešili online test, v ktorom boli úlohy z oblasti biológie rastlín, živočíchov aj človeka. Teší nás, že o súťaž prejavilo záujem mnoho našich žiakov a úctyhodný počet z nich boli úspešní riešitelia. Dopadlo to takto:

            1.miesto Karolína Rendeková 7.A

            2.miesto Barbora Svitačová 6.A

            3.miesto Petronela Zelienková 7.A

            Ďalší úspešní riešitelia: Liliana Cibulová 7.A, Alžbeta Jurigová 6.A, Eliška Rešetárová 6.A, Etela Sásiková 7.A, Branislav Zacharovský 6.A, Vanesa Chalupová 6.C, Júlia Šafárová 6.A, Sarah Simonová 7.A, Daniela Lackovičová 7.A, Carolina Chylová 7.A, Oliver Velocha 7.A, Barbora Biskupská 6.A, Barbora Beňová 6.B, Michaela Patrícia Rechtoríková 7.A, Eliška Rebidášová 7.A, Richard Lašák 6.B

            Blahoželáme! ZZ