• CEZ ROZPRÁVKU K ZDRAVÝM ZÚBKOM


          • Dokonale si vyčistiť chrup je pre mnohých dennodenným trápením, na ktoré sa snažíme zvyknúť si už od malička. Väčšina z nás to robí automaticky tak, ako sme sa to naučili „za mladi", preto správne si vedieť vyčistiť chrup a starať sa o hygienu svojich úst by sme sa mali učiť už od útleho detstva.

            Naši prváčikovia sa zúčastnili podujatia na tému „Zdravé zúbky“ , ktoré pre nich pripravila Mestská knižnica v Turčianskych Tepliciach.  Dňa 24.februára si naši najmenší žiaci mohli zopakovať a vylepšiť techniku správneho čistenia zúbkov a  dôsledne si to nacvičiť . Cez rozprávkový príbeh sa žiakom prihovorila a prednášku s praktickým nácvikom predviedla prvákom dentálna hygienička Janka Táboryová . Teší nás, že aj takýmto spôsobom sa  mestská knižnica prihovára detskému čitateľovi a pani knihovníčka Alenka Letrichová   pripravila nápaditú aktivitu formou zážitkového učenia. 

            Ďakujeme všetkým zúčastneným ,že  sme si užili prvú návštevu  knižnice trochu  netradične. O to viac budeme na ňu  spomínať a tešiť sa na ďalšiu jej návštevu.

            ŠZ  a MĽ

          • Digitálna bezpečnosť.

          • Mesiac február, ako sme už viackrát informovali, bol zameraný na digitálnu bezpečnosť. Práve preto boli niektoré  aktivity na vyučovaní venované téme internetu, sociálnym sieťam ale i detoxu od týchto zariadení.

            Prevencie nie je nikdy dosť. Hlavne vtedy, ak môže vplývať na osobnosti, ešte stále tvarovateľné a veľmi ovplyvniteľné. Z toho dôvodu sme privolali na „pomoc“ preventistku PZ SR pani kpt. PhDr. Ľudmilu Húskovú, PhD.,  ktorá svoje pôsobenie smerovala na žiakov piateho, siedmeho a ôsmeho ročníka. Popri otázkam šikany, kyberšikany, drogových závislostí, veľkou témou bola trestnoprávna-zodpovednosť, ktorá bola určená najmä žiakom 7. a 8. ročníkov. Žiaci zistili aké dopady na život môže mať ich konanie, na čo si majú dávať pozor, ako sa zamerať na životný cieľ a neprepadnúť neduhom spoločnosti.

            Besedy boli pútavé, miestami zneli prísne – tak ako sa očakáva od človeka v uniforme, avšak žiakov pohltili a jednoznačne zaujali.                                                                                                                                     EV

          • .... A ide sa do Šale !

          •         Bola raz jedna malebná krajina – Slovensko sa zvala. V nej malé mestečko Šaľa. A tá Šaľa Šalianskeho Maťka Jozefa Cígera Hronského mala.

            22.2.2023 sa stal šťastným pre všetkých nás, čo milujeme povesť a verili sme, že naše deťúrence svojím prednesom očaria porotu. Stalo sa.

            V 1.kategórii naša najmladšia, druháčka, Ninka Rybová, zvládla svoju premiéru na výbornú. Patrí jej veľká pochvala a ocenenie publika za výborný prednes.

            Simeon Lipovský, zo 4.A triedy si skvelým prednesom získal nielen porotu, ale aj celé obecenstvo. Odmenou mu bolo 1.miesto.

            Stal sa teda najlepším recitátorom Žilinského kraja v 2.kategórii, s postupom do celoslovenského kola, ktoré bude v mestečku Šaľa.

            Samozrejme nesmieme zabudnúť aj na osobu, ktorá našla tak pútavú a vtipnú povesť a vedela tak  kvalitne pripraviť Simeona.

             Tou je jeho triedna pani učiteľka Mgr. Janka Kovalčíková, ktorej patrí veľká  vďaka.

            Tak držíme palce, nech nám zo Šale prinesiete toho „ Šalianskeho Maťka “ .

          • Školské kolo biologickej olympiády v kategórii E

          •  

                17. februára 2023 sa naši šiestaci, siedmaci a ôsmaci zúčastnili na biologickej olympiáde v kategórii E. Táto kategória olympiády má 3 odbornosti, z ktorých si žiaci môžu vybrať – v odbornosti botanika sa učia spoznať predpísaných 50 druhov rastlín, v odbornosti zoológia 50 druhov živočíchov a v odbornosti geológia minerály a horniny. Zoznamy živočíchov a rastlín sa menia každý rok, tento rok to boli druhy z lesného ekosystému. Všetci žiaci, ktorí sa na to dali, si zaslúžia náš obdiv. Dopadlo to takto:

            Odbornosť botanika:

            1.miesto Eliška Rebidášová 7.A

            2. miesto Carolina Chylová 7.A

            3. miesto Eliška Rešetárová 6.A

            Ďalší úspešní riešitelia: Zuzana Koraušová 7.A, Karolína Rendeková 7.A a Sarah Simonová 7.A.

            Odbornosť zoológia:

            1.miesto Branislav Zacharovský 6.A

            2. miesto Barbora Svitačová 6.A

            3. miesto Gabriela Liptáková 8.D

            Medzi ďalších úspešných riešiteľov patria: Michaela Mrozeková 8.D, Eva Vallová 7.A a Mária Vričanová 8.C.

             

            Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa zúčastnili, ceníme si ich záujem pracovať navyše a zaujímať sa o prírodu. Výhercom srdečne blahoželáme a prvým dvom postupujúcim z každej kategórie prajeme úspech aj šťastie v  okresnom kole.                                                                                                                                                    ZZ

          • Máme celoslovenskú víťazku!

          • Aj tento rok sa našej žiačke, Saške Šuhajovej z VIII.B, podaril fantastický výsledok. Po výhre v krajskom kole sa prebojovala do celoslovenského kola súťaže Ruské slovo, ktoré sa uskutočnilo po 17. krát v Košiciach. Je to súťaž v recitácii poézie, prózy ruských autorov a speve ruských piesní.

            Je veľmi náročné uspieť v kategórii s rodenými Rusmi, ktorý žijú na Slovensku len niekoľko rokov. Saška to opäť dokázala a v kategórii poézia rusko hovoriaci  sa postavila na stupeň víťazov.

            Zároveň som veľmi pyšná aj na Terezku Ondríkovú, ktorá sa učí ruštinu rok a pol a v kategórii poézia sa umiestnila na fantastickom 3. mieste.

            Dievčatám gratulujem a prajem im veľa síl a radosti pri učení sa ruského jazyka.                                   MŠ

          • EXKURZIA  V ŠPECIÁLNEJ TRIEDE

          •  

                 Špeciálna pedagogika  zaujíma popredné miesto v pedagogike žiakov so zdravotným postihnutím. Náročnosť tejto práce je daná aj tým, že len jedno klasické postihnutie alebo narušenie u postihnutých jedincov je čoraz zriedkavejšie. Súčasťou našej Spojenej školy je aj Špeciálna trieda v Dolnej Štubni, v ktorej sa takýmto deťom celým srdcom venujú pedagogičky  Mgr. Iveta Vrabcová a Mgr. Jaroslava Stoláriková.  Počas vyučovacích hodín ETV sa žiaci 9.ročníka oboznámili s fungovaním, organizáciou a vzdelávaním v danej triede.  Vyskúšali si výchovno – vzdelávacie aj kompenzačné pomôcky, ktoré sa pri vzdelávaní detí so zdravotným postihnutím používajú. S obdivom  počúvali, akými náročnými  metódami  a formami  musia  pristupovať k vyučovaciemu procesu.  Pri odchode s tejto triedy si každý z nich uvedomil, aké šťastie má. To šťastie spočíva práve v jeho zdraví, ktoré je veľmi vzácne, ale aj krehké.

             

                                                                                                                                                PhDr.Dana Hanková

          • Olympiáda z biológie – okresné kolo v kategórii C

          • V pondelok na Valentína sa v CVČ konalo okresné kolo olympiády z biológie v kategórii C – TP.

            Našu školu reprezentovali dvaja naši ôsmaci. Popasovali sa s ozaj ťažkými úlohami, v praktickej časti izolovali DNA banánu a teoretická časť bola tiež náročná.

            1. miesto si obhájila naša Martina Rakytová z 8.A, ktorej budeme držať palce na krajskom kole.

            Srdečne blahoželáme!

            ZZ

          • Okresné kolo recitačnej súťaže Šaliansky Maťko

          • Naši víťazi okresného kola recitačnej súťaže Šaliansky Maťko

                 Dňa 31. januára 2023 sa uskutočnilo v CVČ Úsmev Turčianske Teplice OK súťaže v prednese povestí Šaliansky Maťko. Prednes regionálnych povestí už tradične spája recitátorov nášho okresu, aby ožili dávne príbehy našich predkov, v ktorých sa prelína realita s fantáziou. Tie dávajú recitátorom kreatívny priestor pre ich interpretáciu.

            Našu školu úspešne reprezentovali a získali ocenenie žiaci:

            V 1. kategórii 1. miesto Nina Rybová, 2.B 2. miesto Tereza Rešetárová, 2.B

            V 2.kategórii 1. miesto Simeon Lipovský, 4.A

            V 3. kategórii 3. miesto Samuel Pinďák, 6.B

             

            Víťazom blahoželáme a prajeme ďalšie úspechy.                             FZ

          • Ekoalarm v našej škole

          • Dňa 3. februára sa šiestaci vzdelávali v oblasti triedenia odpadu. Pani Katka z OZ Živica im v rámci projektu Ekoalarm pripravila online školenie na tému Mýty o triedení odpadu a žiaci mali možnosť zapájať sa do kvízu s pomocou tabletov cez aplikáciu Slido. Okrem iných zaujímavostí sa dozvedeli, že:

            - sklo sa dá recyklovať donekonečna

            - každý má doma nebezpečný odpad: napr. lieky, baterky, spotrebiče

            - kartón z vajíčok patrí do kompostu – najlepšie predtým potrhať

            - papier sa vyrába z celulózy

            - na 1 smetný kôš, ktorý máme v triede, sa zrecyklovalo 50ks zubných kefiek

            - a tiež aký je rozdiel medzi recyklovaným a recyklovateľným papierom

            a mnoho iného.

            ZZ

          • Rozlúčka s ľadovou sezónou

          • Mesto Turčianske Teplice a Školský klub detí pri Spojenej škole v Turčianskych Tepliciach pozývajú detí aj rodičov na Rozlúčku s ľadovou sezónou 2022/2023 dňa 19. februára 2023 od 10.00 hodiny na umelej ľadovej ploche v Turčianskych Tepliciach.

            Pre deti sú pripravené športové súťaže a drobné sladké odmeny. 

            Vstup na ľadovú plochu bude možný len v korčuliach alebo v "kačičkách".

            Odporúčame, aby každé zúčastnené dieťa malo na hlave akúkoľvek prilbu.

            V prípde nepriaznivého počasia si organizátor vyhradzuje právo podujatie zrušiť.

          • Okresné kolo olympiády z dejepisu

          •       Dňa 8. 2. 2023 sa uskutočnilo okresné kolo olympiády z dejepisu. Žiaci si porovnali svoje vedomosti v teste, ktorý pozostával z monotematickej časti, úloh z príslušného učiva v ročníku a regionálnej histórie. Naša škola mala zastúpenie v kategóriách 8.- 9. ročníka.

            V kategórii D získal Roman Valaštík (8.D) 1. miesto Eva Hnilová (8.B) 3. miesto.

            V kategórii C súťažili Maximilián Koleno (9.A), ktorý získal 1. miestoNikola Musilová (9.B) - 2. miesto.

             

            Roman a Maximilián nás ako úspešní riešitelia budú reprezentovať v krajskom kole.           Držíme palce!

            IK

          • Biologická olympiáda

          • Školské kolo  olympiády z biológie v kategórii C – TP

            Na školskom kole  olympiády z biológie v kategórii C – TP sa zúčastnili vybraní žiaci 8. ročníka.

            Úspešní riešitelia boli Martina Rakytová (8.A, 1.miesto), Adam Kluska (8.A, 2.miesto), Michaela Mrozeková (8.D, 3. miesto) a Nina Svitačová (8.A).

            Martina a Adam nás budú vo svojej kategórii reprezentovať v okresnom kole, ktoré sa uskutoční 14.2.

            Držíme palce.

            IK

          • MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA

          •        Dňa 25.1.2023 sa uskutočnilo okresné kolo matematickej olympiády. Súťažili dve kategórie Z5 a Z9.Našu školu reprezentovali v kategórii Z5 siedmi žiaci, v kategórii Z9 jeden žiak.

                   V kategórii Z5 boli úspešní piati žiaci.V kategórii Z9 bol úspešný jeden žiak.Všetci zapojení žiaci bojovali s náročnými úlohami.

            Z5

            1. miesto - P. Frívaldský

            2.-3. miesto - A Frzonová

            2.-3. miesto - P. Vojtko

            Úspešní riešitelia - A. Kolenová, R. Juriga.

             

            Z9

            1. miesto - M. Koleno, 9.A

             

             

            K výsledku gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy.   MM

          • PETRA VLHOVÁ, do toho!

          • ​​​​​​... a povzbudzovanie našej Pete v Špindli sa môže začať aj vďaka p. uč. Chvojkovej, žiakov 8.C a vďaka Saške, Evičke, Terezke a Táničke z 8. B.

            Petra Vlhova sa dnes nachádza v Česku a pripravuje sa na víkendové preteky v Špindlerovom Mlyne.

            Pôjde sa tu 2x slalom:

             

            Sobota, 28. 1. 2023 / Slalom #1

            Slalom žien: 1. kolo – 09:30

            Slalom žien: 2. kolo – 12:30

             

            Nedeľa, 29. 1. 2023 / Slalom #2 

            Slalom žien: 1. kolo – 09:15 

            Slalom žien: 2. kolo – 12:15

             

            DRŽÍME PALCE!

          • Ypsilon - súťaž 2022/2023 

          • Ypsilon – slovina je hra je zábavná súťaž pre žiakov základných škôl v predmete slovenský jazyk a literatúra.

                    V tomto školskom roku sa z našej školy do súťaže prihlásilo spolu 10 žiakov zo 6., 7. a 8. ročníka. Všetci žiaci sa stali úspešnými riešiteľmi a tak veríme, že každého z nich poteší diplom aj malý darček. Súťažiaci s úspešnosťou 80% a viac dostanú diplom s vyobrazenou zlatou medailou.

             

            Výsledky v jednotlivých kategóriách (podľa ročníkov):

             

            6.

            Zacharovský Branislav (6. A), 84

            Rakyta Dušan (6. B), 84

            Jurigová Alžbeta (6. A), 78

             

            7.

            Cibulová Liliana (7. A), 86

            Simonová Sarah (7. A), 82

            Schniererová Jana (7. A), 73

            Lackovičová Daniela (7. A), 69

             

            8.

            Skypala Jakub (8. D), 74

            Hlobík Tadeáš (8. D), 68

            Liptáková Gabriela (8. D), 68

             

            Všetkým žiakom gratulujeme a veríme, že sa do súťaže prihlásia aj v školskom roku 2023/2024.                   MZ

          • Ruské slovo

          •        Dňa 24.1.2023 sa uskutočnil 17. ročník krajského kola súťaže Ruské slovo. Ráno nebolo ľahké vstať, ale stálo to zato. Nastúpili sme do skorého vlaku a ten nás odviezol do malebného mesta Rajec. Na stanici v Rajci nás čakali žiaci z bilingválneho ruského gymnázia, ktorí nám ukázali krásu mestečka Rajec. Postupne sme s presunuli do sály na mestskom úrade, kde sa organizovala súťaž. Očarila nás príjemná atmosféra, nechýbalo ani kráľovské občerstvenie a veľmi spravodlivá porota. Videli sme veľa zaujímavých vystúpení, či už to bol prednes prózy, poézie či speváckych vystúpení. A nesmieme zabudnúť na geniálne mažoretky, ktoré nám navodili úsmev na tvári. My, Saška a Terezka, sme sa umiestnili na 1. mieste vo svojich kategóriách. Obe sme súťažili v prednese poézie, ale Saška v kategórii ruskohovoriaci. Okrem nás dvoch súťažila v kategórii spev naša kamarátka a bývala žiačka Nina Michalíková, ktorá sa tiež umiestnila na prvom mieste. Všetky tri sme postúpili do celoslovenského kola.

            Ďakujeme pani učiteľke Šuhajovej za prípravu a čas strávený s nami.

            Tešíme sa na celoslovenské kolo, ktoré sa uskutoční  17.2. v Košiciach. Držte nám palce!

            Saška Šuhajová a Terezka Ondríková VIII.B

          • Okresné kolo olympiády z anglického jazyka

          • Dňa 19.1.2023 sa uskutočnilo okresné kolo olympiády z anglického jazyka.

                  Našu reprezentovali dvaja žiaci. Kategóriu 1A reprezentovala Alžbetka Zelienková (6.A) a v kategórii 1B nás zastupoval Peter Tomahogh (IX.D).

            Obaja bojovali zo všetkých síl!

            Alžbeta Zelienková sa umiestnila na 3. mieste

            a

            Peter Tomahogh získal 2. miesto.

             

            K výsledku gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy. 

            ŠM