• MIX-MARATÓN – ZÁVEREČNÉ KOLO

          • MIX-MARATÓN – ZÁVEREČNÉ KOLO

                   21. marec bol mimoriadny deň. Pripomenuli sme si ľudí s Downovým syndrómom, a ako prejav solidarity s nimi, sme si obuli dve rôzne ponožky a vykračovali sme smerom ku Gymnáziu Mikuláša Galandu. V jeho priestoroch sa konalo tretie a zároveň záverečné kolo študentského Mix-maratónu. A poviem Vám pravdu, otázky tohto vedomostného kola zameraného na oblasť kultúry, boli náročné aj pre nás učiteľov J

            Našu školu opäť reprezentovali tri silné tímy, tentoraz v zložení:

            Školská 1: Kvetka Fabianová, Nikola Pálešová, Nikola Vráblová, Tomáš Peiger a Adam Prokša.

            Školská 2: Alexandra Hullová, Katka Košová, Sabrina Gáborová, Ivan Klúčik a Andrej Hulla

            Školská 3: Diana Suchá, Andrea Školníková, Martin Kubatka, Matúš Mazan a Erik Škvaridlo

                Prvá súťažná disciplína „Bomba“ – preverila pripravenosť súťažiacich. Otázky boli rôznorodé, od jednoduchších (Kto bol Jánošík?) po tie ťažšie (Kde sa nakrúcal film Obchod na korze?).

                     Našťastie „bomba“ nevybuchla a žiaci sa v druhej disciplíne zahrali na básnikov. V časovom limite 15 minút písali básničky na vopred stanovenú tému. Môžem potvrdiť, že všetky dielka sa deckám podarili a bolo náročné spravodlivo ich ohodnotiť.

            V tretej súťažnej disciplíne žiaci odpovedali na otázky o filmoch, ktorých ukážky im premietli gymnazisti.

                    Po sčítaní bodov sa náš tím Školská 1 umiestnil na 3. mieste, čo mu  v záverečnom hodnotení stačilo na  krásne 2. miesto.  Celkové víťazstvo obhájili žiaci zo ZŠ Hurbanova v Martine a putovný pohár tak opäť skončil v ich rukách.

            Dúfame, že súťaž MIX-MARATÓN bude pod vedením tímu pani profesorky Bialekovej pokračovať aj v budúcom školskom roku a už teraz sa na to tešíme.

                                                                                                                                          Jana Majerová

          • Krajské kolo olympiády v ruskom jazyku

          • Поздравляем с большим успехом!

            Naši  žiaci Lukáš Lettrich a Nina Michalíková získali na krajskom kole olympiády v ruskom jazyku fantastické 1. а 2. miesto v kategóriách A2 a A1! 
             

                    25.3.2019 sa najlepší ruštinári nášho kraja stretli na našej škole, aby si zmerali svoje vedomosti, pohotovosť či jazykovú úroveň, a to všetko v rámci 49. ročníka súťaže ORJ. My sme držali palce našim deviatakom - Lukášovi Lettrichovi z 9.B a Nine Michalíkovej z 9.A, ktorí sa na súťaž poctivo pripravovali, učili sa nové vedomosti o Rusku i o Slovensku, venovali sa ruským zvykom a tradíciám i gramatike.

                    Na samotnej súťaži sa plne koncentrovali a podali skvelý výkon, o čom svedčí Lukášove víťazstvo v kategórii A2 a postup na celoštátne kolo, ktoré sa uskutoční 16. - 17. 4. 2019 v Bratislave a krásne druhé miesto Ninky Michalíkovej, ktorú od víťazstva v kategórii A1 delil len jeden bod.

            Lukáš a Nina, ďakujeme za Vašu vzornú reprezentáciu našej školy.

            Мы гордимся Вами!                                              Mgr. Mária Šuhajová

          • OZNAM O VOĽNOM PRACOVNOM MIESTE

          • Základná škola s materskou školou, Ulica školská 447/2,

            Turčianske Teplice

             

            Turčianske Teplice, 22.3. 2019

             

                  Základná škola s materskou školou Ulica školská 447/2 v Turčianskych Tepliciach hľadá pracovníka na pracovnú pozíciu administratívny zamestnanec školskej jedálne

             

            Náplň práce:

            • Samostatná účtovnícka práca v zariadení spoločného stravovania
            • Prijímanie prihlášok a odhlášok na stravovanie
            • Zúčtovanie finančných prostriedkov určených na stravovanie detí, žiakov a dospelých stravníkov
            • Zúčtovanie výkazov stravovaných osôb
            • Sledovanie a dodržiavanie platných hygienických a bezpečnostných predpisov
            • Ďalšie úlohy podľa pokynov priameho nadriadeného a riaditeľky školského zariadenia

             

            Kvalifikačné predpoklady:

                  Stredoškolské vzdelanie, výhodou je ekonomické

             

            Ďalšie požiadavky:

            • Žiadosť o prijatie do zamestnania s kontaktnými údajmi /adresa, mail, číslo telefónu/
            • Profesijný životopis
            • Fotokópia dokladu o vzdelaní
            • Zdravotná spôsobilosť
            • Súhlas so spracovaním osobných údajov podľa Zákona 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov účinného od 25.5. 2018 /na vyžiadanie zašleme mailom/

             

                  Žiadosť s Vaším  kontaktom a životopis doručte elektronicky zsturciansketeplice@gmail.com do 2.4. 2019, na pohovor prineste overenú kópiu dokladu o vzdelaní, ostatné doklady predloží úspešný uchádzač.

                   Pohovor  sa uskutoční 9. apríla 2019 v riaditeľni Základnej školy na Ulici školskej v Turčianskych Tepliciach o 14:00.                                                                                                                        

                                   Škola nemá možnosť poskytnúť ubytovanie.

             

                                                                                                          Mgr. Ingrid Straková

                                                                                                            riaditeľka školy

          • Príhovor rodičov ku Dňu učiteľov

          • Vážené dámy a vážení páni!

             

                 Celá naša spoločnosť 28. marca vzdáva hold jednému z najušľachtilejších povolaní, povolaniu učiteľa. Medzinárodný deň učiteľov a školských pracovníkov je dňom, kedy si všetci viac ako inokedy uvedomujeme ušľachtilosť práce pedagóga. Ušľachtilosť spojenú s náročnosťou a zodpovednosťou za výchovu a vzdelávanie mladej generácie.
                 Preto dovoľte, aby som vám i ja, v mene všetkých rodičov, srdečne poďakovala a zaželala vám všetkým spoločne veľa zdravia, pohody a pedagogického optimizmu, pracovných úspechov i osobného šťastia a tvorivých síl do ďalšieho života, pretože
            jeden deň s dobrým učiteľom je viac ako tisíc dní usilovného samoštúdia.

            Zuzana Sprateková, predsedníčka Rady rodičov

          • Príhovor riaditeľky ku Dňu učiteľov

          • Vážení prítomní!

                 Domnievam sa, že v súčasnej dobe by samotný Komenský mal problém prihovoriť sa učiteľom.  
            Iste, netreba pred žiakmi a ich rodičmi tajiť, že je mnoho toho, s čím sme nespokojní. No hlavne by mali vidieť, že svoju prácu vykonávame s láskou a zaujatím. Komenský by nechcel, aby naša nespokojnosť najviac postihla tých, ktorí sú nám zverení - deti a žiakov -  práve v deň,  kedy nám chcú poďakovať. V súvislosti s nespokojnosťou učiteľskej verejnosti najviac sa hovorí o kreditovom systéme. Hoci návrh zákona má 80 strán. Hoci nie sú v ňom všetky špecializované činnosti ani kategórie pedagogických zamestnancov. Vzniká dojem, ako keby učiteľom išlo iba o finančnú stránku. Určite nás trápi, že skončí kreditový systém a kreditom s "neobmedzenou" platnosťou platnosť predsa po niekoľkých rokoch skončí. No na druhej strane - ruku na srdce, koľko škôl a zamestnancov si počínalo tak, aby kreditový systém fungoval ako to bolo myslené - podľa potrieb školy a zriaďovateľa? Hľadať cestičky ako využiť systém a potom nariekať, keď má byť systém pozmenený - to je také "ľudské". V novom systéme by mala byť povinnosť za dva roky absolvovať aktualizačné vzdelávanie v rozsahu najmenej 20 hodín za dva školské roky a jeho poskytovateľom je škola alebo školské zariadenie. To by znamenalo, že dôjde k zúročeniu poznatkov získaných  v kreditovom systéme. Za  profesijný rozvoj by sa podľa návrhu zákona mal uznávať príplatok. Z našej práce vieme, že pozornosť sa meria v minútach a disciplína v hodinách, nezdolnosť je možné merať jedine v rokoch. Sme toho jasným dôkazom - roky reformujeme, inovujeme, každý rok prináša množstvo zmien a pridáva nekonečné povinnosti...
                 Pred 368 rokmi bol Komenský pozvaný, aby reformoval školu v malej obci. Tam vzniklo dielo Škola hrou.  Je to dielo spracované scénicky, divadelne, ktoré  nabáda a vedie žiakov k aktívnej a živej činnosti. V súčasnosti je často nesprávne chápané ako učenie hrovou metódou. No pri učení by nemalo ísť o oddych a zábavu. Je to náročná práca. Učenie by podľa Komenského malo prinášať potešenie, vzdelávanie by malo byť pútavé, príťažlivé. Zaujať žiakov považoval za cieľ aj za cestu. Dnešné ponímanie reformy školstva v zmysle absolútneho zjednodušovania a nízkeho až žiadneho zaťažovania pre dobro detí je od toho, ako Komenský ponímal vzdelávanie, veľmi vzdialené. A to  nás v čase, keď nás svet túži "uzabávať" do nemoty,  trápi viac. Komenského učenie ešte v mnohých ohľadoch nebolo prekonané. Mnohé ešte nebolo dosiahnuté, hoci to nie je nedosiahnuteľné. Je pre nás večnou výzvou.  Žil v časoch, ktoré boli ešte pohnutejšie ako tie, ktoré žijeme my. Neistota, nesloboda, vysťahovalectvo ho posilnili. Nedostáva sa nám všetko, čo by sme chceli a v takej podobe, v akej by sme to chceli. Najvyššie kvality človeka pochádzajú z mierneho nedostatku.
            "Keď chceme byť múdri a s nami celý svet, učme ľudí. Učiť nie, aby sme učili, ale aby vedeli. Vedieť nie, aby vedeli, ale aby položili ruku k činu." /Komenský/ Iba položiť ruku k činu - bez vyzvania, z vlastnej vôle, bez ohľadu na to, či ma niekto vidí - iba to prináša vzlet. Ďakujem za ruky priložené k čistiacim prostriedkom a upratovacím pomôckam. Bez poriadku v prostredí by sme žiaden vzlet nemali. Ďakujem za ruky priložené k nožíkom, škrabkám, vareškám a čudám dnešnej gastronómie. S prázdnym žalúdkom by sme žiaden vzlet nemali. Ďakujem za ruky priložené k tlačidlám kotolní, za ruky zvierajúce náradie od výmyslu sveta. Bez tepla a fungujúceho vybavenia by sme žiaden vzlet nemali. Ďakujem za ruky priložené k neustálemu motivovaniu a k  posilňovaní túžby po poznať svet v jeho nekonečnej šírke, poznať jeho divy a  rozmanité spôsoby života.
            Najspravodlivejšie by kredity priznali žiaci, samozrejme po istej životnej skúsenosti.  Spomenuli by si, koľkokrát a v akých situáciách im to, čo dostali v škole pomohlo a umožnilo priložiť ruku k činu. Trpezlivosť učiteľa,  rodiča, vedúceho zamestnanca a každého človeka, ktorý sa dostáva do kontaktu s deťmi, ale aj s dospelými, je jeho najvyššou cnosťou, lebo je najviac skúšaná.  "
            Každý deň sa nás deti stovkami rôznych spôsobov pýtajú: Vidíš ma, počuješ ma, záleží ti na mne? Ich správanie je často len odrazom našich odpovedí."
            /L.R. Knost/

                 Želám každému silu prekonať náročné okamihy, možnosť zažiť úsmevné a sviatočné chvíle, žiakov, ktorí túžia priložiť ruku k činu, rodičov, ktorí chcú spolupracovať, spolupracovníkov, ktorí dokážu obohacovať.
            1. septembra uplynie 60 rokov od chvíle, kedy sa začalo vyučovať v našej škole. Želám každému vzlet z toho, že priloží ruku k činu, aby sme si toto významné výročie dôstojne pripomenuli.
                Okrem Jána Amosa Komenského ma k napísaniu týchto riadkov inšpiroval Amor Towles a jeho kniha Gentleman v Moskve. Hneď po nej budem čítať Pravidlá zdvorilosti od toho istého autora. Budem pri tom myslieť pri každej z 352 stránok - hoci viem, že je to čistá utópia -  na to, koľko problémov by sme nemali, keby takéto pravidlá ľudia rešpektovali. Bez vyzvania, z vlastnej vôle, bez ohľadu na to, či ma niekto vidí...

            /SI/

          • Blahoželáme k oceneniu

          • Pri príležitosti Dňa učiteľov ocenil primátor Mesta Turčianske Teplice Mgr. Igor Hus pedagogických zamestnancov našej školy:

            Božena Frličková

            Za celoživotnú prácu s deťmi predškolského veku  a inovatívny prístup k procesu výchovy a vzdelávania. Pani učiteľka Božena Frličková svoje bohaté pedagogické skúsenosti, zručnosti a poznatky dokázala tvorivo transformovať do svojej pedagogickej práce  a  ako cvičná učiteľka ich po mnohé roky odovzdávala adeptkám učiteľského povolania. Posledných päť rokov toto „know - how“ sprostredkovávala aj svojim kolegyniam ako vedúca metodického združenia. Jej odborný a profesionálny prístup k deťom sa podpísal na správnom utváraní detských osobností, ktoré prešli „jej rukami“.

            Viera Majzlanová

            Za systematické formovanie samostatnosti žiakov a ich vzťahu k prírode. Ak v škole chýba pani učiteľka Majzlanová, v jej triede nie je problémom zastupovať. Žiaci vedia, že do školy prichádzajú, aby si odniesli poznanie, a keď zastupujúci vojde do triedy, nájde žiakov pracovať – jednoducho sami pokračujú tam, kde s pani učiteľkou minule skončili.

            Iveta Vrabcová

            Za tvorivosť pri výchove a vzdelávaní detí a žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, za ich zmyslovú, hodnotovú stimuláciu. Pani učiteľka Vrabcová „šije“ vyučovanie na mieru každému žiakovi. Ak sa Ján Amos Komenský z pedagogického neba pozerá do špeciálnej triedy, robí tak s úľubou, pretože vidí naplnenie svojich zásad v praxi moderného sveta.

            Zuzana Felcanová

            Za motiváciu príkladom, láskavý prístup k žiakom a za formovanie umeleckých zručností žiakov. Každá hodina s pani učiteľkou Felcanovou je malým umeleckým dielom. Praktickou ukážkou poznania individualít a ich rešpektovania. Povzbudenie a pochvala pre iných patria nielen k jej pedagogickému majstrovstvu, ale k celému jej životu. Dokáže oceniť každý výtvor, hoci tento zďaleka nedostihuje to, čo dokáže vytvoriť ona sama.

            Boris Hnila

            Za vytrvalé vnášanie inovácií do života školy, za prácu v oblasti informatizácie. Nadšenie pre veci nové a pre veci, ktoré dokážu uľahčiť život charakterizujú pána učiteľa Hnilu. Nehľadá ich len pre seba, ale pre všetkých, ktorí k školskému životu patria – pre kolegov, rodičov aj žiakov. Svoje nadšenie prenáša v poslednom období na žiakov pri zostavovaní Legorobotov, kde podporuje rovesnícke učenie a prácu v skupinách.

             

            Blahoželáme svojim kolegom a do ďalšej práce im želáme mnoho nápadov pretavených do praxe!

            Ingrid Straková

          • Oznam

          • Vo štvrtok 28.3.2019 sa z prevádzkových dôvodov vyučovanie končí nasledovne:

            4. vyučovacia hodina o 10:35 hod.

            5. vyučovacia hodina o 11:15 hod.

            6. vyučovacia hodina o 11:50 hod.

            Činnosť ŠKD sa skracuje do 11:50 hod.

                                                                                                                                                                                      

          • OK CHEMICKEJ OLYMPIÁDY


          •      V piatok 22. marca sa uskutočnilo OK CHO. Súťaž pozostávala z dvoch častí: teoretickej a praktickej. Teoretická časť bola tento školský rok zameraná na kovy, ich vlastnosti a zlúčeniny. Samozrejme nechýbali chemické výpočty. Praktická časť bola veľmi zaujímavá, ale aj náročná. Chemickou reakciou modrej skalice a hliníka „ukrytého v alobale“ vyrábali súťažiaci ušľachtilý kov-meď. Dôležité bolo nielen množstvo, ale aj čistota výťažku reakcie. Žiaci museli ovládať techniku zahrievania, filtrácie, pipetovania aj dekantácie.

            Chlapci z 9. A triedy dominovali v konkurencii žiakov z okresu a získali prvé tri miesta v nasledovnom poradí:

            1. miesto Tomáš Peiger     96 bodov zo 100
            2. miesto  Šimon Mendel    89 bodov
            3. miesto Tobiáš Plavecký  86 bodov

            Úspešný riešiteľ bol aj Šimon Pesel, žiak 8.A triedy. Keďže táto súťaž je určená hlavne žiakom deviateho ročníka, stojí jeho výkon určite za pozornosť.                      

                                                                                                                                                             CE

          • Tretie miesto v krajskom kole dejepisnej olympiády

          •        Dňa 21. marca 2019 sa už tradične v priestoroch Gymnázia V. P. Tótha v Martine konalo krajské kolo dejepisnej olympiády. V tomto roku sa nosnou témou pre 8. a 9. ročník stali udalosti Pražskej jari z roku 1968. V mojej kategórii sa ďalšie otázky vedomostného testu týkali dejín 20. storočia, kým moji spolužiaci Emma Siekelová a Dominik Požeský z VIII. A sa museli popasovať aj so staršími témami z 19. storočia. Obidve naše kategórie mali rovnaké testy z regionálnej histórie.  Na riešenie obidvoch častí sme mali 90 minút.  Ako sme predpokladali, otázky boli ťažké. Zameriavali sa na podrobnosti našich dejín, preverili naše znalosti a všeobecný prehľad.

                 Moje pocity po vypracovaní testu boli zmiešané, pretože som pomaly zisťoval chyby, ktoré som urobil a spočiatku to nevyzeralo nádejne. Po dlhom čakaní som sa dozvedel výsledky, ktoré mi však vyčarili úsmev na tvári. V mojej kategórii som sa umiestnil na 3. mieste. Veľmi sa tomu teším. Z olympiády si odnášame všetci traja nové skúsenosti i poznanie, že stále je na čom pracovať.  :-)

            Šimon Mendel, IX. A

          • Kniha - priateľ prváčika

          •        Mesiac  marec sa tradične nesie v znamení knihy. Aj naši najmenší čitatelia – žiaci 1.A a 1.B triedy už pomaly, ale o to s väčšou radosťou spoznávajú knihy, ktoré sú otvorenými dverami do čarovného sveta. Takýto čarovný svet kníh mali naši prváčikovia možnosť vidieť aj pri návšteve Mestskej knižnice v Turčianskych Tepliciach v dňoch 18. a 19. marca. Tety knihovníčky ich voviedli do príbehu narodenia knihy a jej putovania až ku čitateľovi. Smelý zajko v Afrike im zas pripomenul, že sa blížia sviatky jari, a tak šup, šup pripraviť si milé jarné dekorácie. Odmenou pre žiakov boli rozkošní zajkovia, ktorí si našli miesto medzi výzdobou v triede.

                  Putovanie za múdrosťou v knihách malo svoje pokračovanie. Aké? Pre našich usilovných prvákov veľmi zaujímavé a doposiaľ nepoznané. 20. marca im ich veľkí spolužiaci zo 6.A a 6.D triedy pripravili otvorenú hodinu literatúry v učebni, kde tíško čakajú na svojich čitateľov knihy zo školskej knižnice. A ako sa pripravili na čitateľov, ktorí ešte nespoznali všetky písmenká? Pútavou prezentáciou o spisovateľovi Antonovi Marecovi ich vtiahli do príbehu báje „Ako vznikli tatranské plesá“. To, či naši prváci pozorne počúvali si žiaci 6. ročníka overili v krátkom kvíze. Prváci zabodovali, lebo aj keď všetkému až tak nerozumeli, tipovanie im išlo na jednotku. Mali predsa na výber z troch možností. Ale šiestaci sa na nich veľmi zodpovedne pripravili, a tak ich ešte čakala krížovka. Pri jej riešení bolo tiež potrebné sústredenie, správne čítanie a písanie. Po takejto ťažkej práci našich prvákov čakalo prekvapenie v podobe maľovaniek slovenských hradov a zámkov. Ani oni sa však nedali zahanbiť a starším spolužiakom podarovali malé knižočky, ktoré vyrobili. V závere hodiny si malí i veľkí žiaci zarecitovali básničky a zaspievali.

                  Bol to super deň, skonštatovali naši najmenší školskí „Čítajkovia“. Ďakujeme vám, šiestaci, veľa sme sa od vás dozvedeli! Ale hlavne ďakujeme p. učiteľke Ivke  Kolenovej za jej  profesionálnu  a tvorivú prípravu na tento deň.                                                                 

             

                                                                                                                                                   ŠZ a MĽ

          • Svetový deň vody

          • Témou Svetového dňa vody v roku 2019 na základe rozhodnutia Organizácie spojených národov je

             LEAVING NO ONE BEHIND Nenechať nikoho bokom

                   Voda je kolískou života na našej planéte, bez nej by život nemohol existovať. Má pre človeka nesmierny význam, s vodou sa stretáva od svojho narodenia až do posledného dňa svojho života.

                  Význam vody pre človeka a jeho životné prostredie bol všestranne a výstižne definovaný v 12 bodoch Európskej charty o vode, ktorá bola vyhlásená Európskou radou 6.5.1968 v Štrasburgu:

            1. Bez vody niet života. Je hodnotou, ktorá je pre akúkoľvek ľudskú činnosť nenahraditeľná.

            2. Zásoby sladkej vody nie sú nevyčerpateľné. Treba ich chrániť, rozumne s nimi nakladať o podľa možnosti rozmnožovať.

            3. Znečisťovanie vody je škodlivé pre človeka i ostatné živé tvory, ktoré od nej závisia.

            4. Kvalitu vody treba udržiavať na takej úrovni, aby ju bolo možné použiť na požadované účely a najmä aby spĺňalo príslušné zdravotnícke normy.

            5. Použitá voda po navrátení do spoločného zdroja nesmie mať nepriaznivý vplyv na možnosť jeho ďalšieho využívania na verejné alebo súkromné účely.

            6. Zásadný význam pre zachovanie vodných zdrojov má udržiavanie primeraného rastlinného krytu pôdy, predovšetkým lesných porastov.

            7. Vodné zdroje musia byť sledované o vyhodnocované.

            8. V záujme zosúladenia krátkodobých o dlhodobých cieľov je potrebné, aby príslušné úrody vypracúvali plány racionálneho hospodárenia s vodnými zdrojmi.

            9. Ochrana vody si vyžaduje zintenzívnenie vedeckého výskumu, výchovy odborníkov a informovanie verejnosti.

            10. Voda je spoločným dedičstvom, ktorého hodnotu musia uznávať všetci. Každý je povinný využívať vodu starostlivo a hospodárne.

            11. Hospodárenie s vodnými zdrojmi by malo byť organizované podľa prirodzených povodí, nie podľa politických alebo administratívnych celkov.

            12. Voda nepozná hranice: ako spoločný zdroj si vyžaduje medzinárodnú spoluprácu.

          • Krajské kolo olympiády z biológie

          • Dňa 20.3.2019 sa uskutočnilo Krajské kolo biologickej olympiády v Žiline na Gymnáziu Varšavská cesta 1.

                   Olympiáda sa skladala s teoretickej a praktickej časti. Na prvú časť sme mali 50 minút, v ktorej sme skúmali pokožku muškátového listu po ponorení do rôznych roztokov. V druhej teoretickej časti sme sa popasovali s náročným testom všeobecných vedomostí, na ktorý sme mali 60 minút.

            Obaja sme boli úspešní riešitelia a odnášame si zo Žiliny nové poznatky a vedomosti hlavne o pokožke muškátového listu.

                  Takisto by sme chceli poďakovať našej skvelej pani učiteľke a zároveň psychickej podpore Mgr. Dane Hromadovej za čas a nervy, ktoré nám venovala.

            Emma Siekelová a Šimon Pesel, žiaci 8.A 😊

          • Projekt hlasného čítania 1.-4. ročník

          • Vážení rodičia

             Kto sa chce stať vzdelaným, musí nad zlato vážiť si knihy.

            (Ján  Ámos Komenský)

            Metodické združenie 1. stupňa realizuje  v týždni od 25.3. do 29.3. projekt hlasného čítania.

            Žiaci čítajú spolu s rodičmi 30 minút každý deň. Rodič svojim podpisom potvrdí počet prečítaných strán.

            Prosíme rodičov o spoluprácu.

             

            Ďakujeme.

          • Úspešné obvodné kolo v prednese poézie a prózy

          •  

                 15. marec  patril  opäť najlepším v umeleckom prednese. Potvrdilo sa, že v tejto oblasti máme silné zázemie. Naše najstaršie recitátorky, deviatačky,  boli  niekoľko rokov vzorom pre mladších. Dá sa povedať, že odovzdali svoje majstrovstvo štafetovo ďalším nasledovníkov. Veríme preto, že  aj v ďalších rokoch neutíchne záujem o súťaže v prednese.  Naši najlepší recitátori si zmerali sily v obvodom kole prednesu poézie a prózy, ktoré sa konalo pod záštitou Turčianskeho kultúrneho strediska v priestoroch Mestského úradu v Turčianskych Tepliciach. V konkurencii takmer štyridsiatich súťažiacich získali naše žiačky popredné umiestnenia a 5 našich recitátoriek postupuje do krajského kola súťaže.

            Tu sú výsledné umiestnenia v obvodnom kole :

             I.kategória (1.-4. ročník):

            POÉZIA

            2.miesto  : Terézia Ondríková, IV.A

            PRÓZA

            1.miesto : Alexandra Šuhajová, IV.A, postupuje do KK

            II. kategória (5. – 6. ročník)

                           - v prednese poézie:

            1. miesto: Janka Kovalčíková (VI.A), postupuje do KK

            2. miesto: Adela Prokšová (VI. A)

                           - v prednese prózy:

            2. miesto: Viktória Šišková (V. A)

            3. miesto: Miroslava Habiňáková (VI. A)

            III. kategória (7. – 9. ročník)

                          - v prednese poézie:

            1. miesto: Nina Michalíková (IX. A), postupuje do KK

            2. miesto s postupom do KK : Emma Siekelová (VIII. A)

            - v prednese prózy:

            1. miesto: Nikola Pálešová (IX. A), postupuje do KK

            2. miesto:  Katarína Košová (IX. B)

            Ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme veľa úspechov v krajskom kole Vajanského Martin 2019, ktoré sa bude konať začiatkom mája v Turčianskej galérii/SKD v Martine, bližší termín a miesto nám pracovníčka TKS v Martine ešte spresní.

                                                             VH

             

          • KRAJSKÉ KOLO Šaliansky Maťko 2019

          • 22. február sa stal  pre naše dievčatá skvelým dňom.

             V Žiline sa konalo krajské kolo v prednese povesti .

             V 2. kategórii  získala  3. miesto  Timka Chabadová z V.A

             a v 3. kategórii si Janka Kovalčíková zo VI.A  odniesla čestné uznanie. Spomeniem aj tretieho zástupcu za náš okres, ktorý získal v 1. kategórii 2. miesto - Jurko Abrman zo Skleného. Tým sa potvrdilo, že porota v okresnom kole odviedla dobrú prácu. Dievčatá, ešte raz  Vám srdečne blahoželáme!

                                                                                         MM                                         

                           

          • Dospelí HLASUJTE : Obnova hokejového zázemia

          • Hokejový klub Medokýš Turčianske Teplice

             

                 Zámerom projektu je obnova hokejového zázemia v priestoroch objektu verejného klziska v meste Turčianske Teplice. Finančné prostriedky by boli použité na rekonštrukciu spŕch nachádzajúcich sa v šatniach domácich, ako aj hosťujúcich mužstiev. Realizácia predmetného projektu by prispela ku skvalitneniu prostredia stávajúcich hráčov hokeja a bola by jedným z čiastkových krokov smerujúcich ku rekonštrukcii priestorov hokejového zázemia v Turčianskych Tepliciach a tým aj k celkovej propagácii tohto športu v hornom Turci.

            Hlasovania sa môžu zúčastniť len osoby nad 18 rokov!

            Ďakujeme