• PRÍSPEVOK PRE ZRPŠ 2022/2023 - návod

          • Návod ako poukázať príspevok na ZRPŠ na školský rok 2022/2023

                   Dobrý deň, posielame Vám pokyny od Rady rodičov pri Spojenej škole, ako poukázať dobrovoľný príspevok na ZRPŠ:

            IBAN : SK9202000000003762719859

            Suma: 20,- eur 

                        + 10,- eur pre ŠKD ZŠ Školská - iba pre deti ŠKD

            VS : dátum prevodu ( ddmmrr)       ŠS : xxrrrr

                    ( kde xx bude : 03 ZŠ Školská 04 ŠKD Školská a rrrr bude školský rok 2223 )

            NASLEDOVNE

              032223 ZŠ Školská    /   042223 ŠKD ZŠ Školská

            Informácia pre prijímateľa :

            meno a priezvisko žiaka, trieda

            Príspevok je vhodné poukázať do 30.11.2022

            Ďakujeme.

          • Veselý Halloween pre mladších spolužiakov

          •  

                  Pani vychovávateľky nás oslovili, či by sme im nechceli pomôcť s halloweenskym karnevalom pre deti. Keďže väčšina z nás chodila do nášho ŠKD, radi sme súhlasili. Stretli sme sa veselá partia deviatakov a ôsmakov. Najskôr sme vymysleli vtipné a zaujímavé súťaže, všetko k tomu pripravili a mohlo sa ísť na to.

                  27.10, deň pred prázdninami, sme sa všetci vystrojili do svojich masiek, pripravili telocvičňu, hudbu a mohla sa začať zábava. Deti súťažili na 6 stanovištiach, kde na chodúľoch obiehali tekvice, zahrali si tekvicové kolky, stáčali WC papier s kužeľom, zrážali loptičkou plastové poháre. Svoj hmat precvičili v čarovnej krabici a presnosť hodom gaštanov do vedra. Bola to veľká zábava. Pre tých malých, ale aj nás „veľkých“. Každé oddelenie dostalo sladkú odmenu. Potom sa spustila hudba a hrali sme rôzne tanečné súťaže a hry. Strávili sme príjemné popoludnie s mladšími spolužiakmi, zasúťažili a zatancovali si a zistili, aké ťažké je zabaviť 130 detí.                                             

                                                                                                                                                         Žiaci 9.A, 9.C a 8.B, 8.D

          • Exkurzia do Múzea holokaustu v Seredi

          •     Dňa 18.10.2022 sme sa my, žiaci 9. ročníka,  zúčastnili na exkurzii v Múzeu holokaustu v Seredi. Ráno sme sa všetci stretli pred školou a všetci sme s veľkou zvedavosťou a so záujmom naučiť sa niečo nové, vyrazili. Keď sme po celkom dlhej ceste prišli do cieľa,  hneď sme vstúpili do areálu, ktorý kedysi slúžil ako koncentračný tábor. Všetci sme so zvedavosťou, ale i s mrazom po chrbte behali po areáli a predstavovali sme si,  že tadiaľto, kade my teraz kráčame, chodili kedysi neviní ľudia a trpeli. Keď sme vošli do prvej budovy, vypočuli sme si prednášku o živote Židov, detí a celkovo ľudí počas holokaustu. Dozvedeli sme sa, že mnohí to nemali ľahké a bolo to niečo strašné,  čo by sa nemalo už nikdy zopakovať. Následne sme sa presúvali po 5 barakoch, v ktorých boli uložené rôzne zaujímavé veci -  dobové dokumenty, pamätná tabuľa, oblečenie a obuv ľudí. Videli sme aj miestnosti, v ktorých kedysi pracovali a spali. Nevieme si ani predstaviť, ako sa dá v takých hrozných podmienkach žiť. Témou  expozícií boli tábory, strediská a getá na území Slovenska. Medzitým, ako sme prechádzali baraky, sme sa zastavili  aj pri dobytčom voze, ktorým kedysi deportovali Židov, ale aj iných nevinných ľudí do koncentračného tábora Auschwitz. Bola tam i zaujímavá pamätná miestnosť, v ktorej si môže návštevník vypočuť mená deportovaných, ale môže aj vložiť svoje pocity a priania na papier.

                 Celkovo bola návšteva  múzea veľmi náučná, zaujímavá,  ale smutná. Sme radi, že sme sa mohli na exkurzii zúčastniť. Po tomto všetkom sme všetci s kopou nových informácií aj s ponaučením odchádzali domov. S ponaučením,  že každý jeden z nás by si mal vážiť to,  že máme slobodu a jeden druhého,  pretože v minulosti v dobe holokaustu to bolo inak. 

                                                                                       Za všetkých deviatakov 

              Sofia Daubnerová, 9.A

          • Halloween 2022

          • Sprievod masiek a súťaž o najkrajšiu masku.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

            27.10. sa na našej škole uskutočnila súťaž o najlepšiu halloweensku masku. Ráno sme si trocha privstali, aby sme všetko poriadne pripravili. Dokopy sa zaregistrovalo vyše 280 žiakov a učiteľov z 1. aj 2. stupňa. Kostými boli veľmi kreatívne a bolo ťažké vybrať najlepšie 4žiacke a 2 učiteľské. Súťažilo sa počas celého dňa okrem 6. vyučovacej hodiny, kedy sme vyhlásili výsledky v telocvični. Prvý stupeň mal vyhodnotenie cez 4. vyučovaciu hodinu. Všetci sme si to parádne užili a dúfam, že aj keď budúci rok tu už nebudeme, zachová sa táto akcia ešte dlhé roky.
                   

            Deň pred jesennými prázdninami,  čiže 27.10.2022 ŠTVRTOK, žiaci, ktorí majú záujem, ráno prídu do školy v maskách. Kto by nechcel cestovať do školy v maske, môže sa prezliecť v šatni.


                  Vo vestibule bude registračné stredisko, kde budú sedieť žiačky 9.B - Nika, Vaness Š., Saša R., Aďa H. a Nela P., ktoré budú zapisovať tých žiakov, ktorí sa chcú súťaže zúčastniť / zapisovať meno, priezvisko, triedu a dáme Vám číslo, pod ktorým budete súťažiť o najkrajšiu masku.

            Tí, ktorí nechcú súťažiť, ale len prísť v maske, sa nemusia registrovať.

            UPOZORŇUJEME, že UČIŤ sa bude NORMÁLNE,  len s tým, že cez prestávky budú chodiť jednotlivé ročníky po škole a prezentovať svoj kostým - sprievod bude prechádzať po chodbách a VY si budete môcť obzrieť masky a vybrať svojho favorita.

            1. - 4. ročník bude prebiehať samostatne

            po 2. hodine - 5. a 6. ročník

            po 3. hodine - 7. ročník

            po 4. hodine - 8. a 9. ročník

            (...rozdelenie sa môže zmeniť, podľa počtu žiakov, ktorí prídu v maskách...)

                 HLASOVAŤ za svojho favorita budete v priebehu celého dňa až do konca 5. prestávky. Vybrať budete  môcť max.  1 KOSTÝM.

            +BONUS - najlepší učiteľský kostým - čím pozývame zapojiť sa aj všetkých zamestnancov školy.

            Podmienky na masku:

            ● treba mať celotelový kostým, neplatí len pokrytie tváre,
            ● treba sa zaregistrovať od 7:25 do maximálne 8:00 hod.,

            TRI najlepšie kostýmy/masky odmeníme. 

            VŠETKÝCH SRDEČNE POZÝVAME.

            9.B

          • ŠKOLSKÉ KOLO OSJL PREZENČNE I ONLINE 

          •  

                 13. 10. 2022 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo olympiády zo slovenského jazyka  literatúry, na ktorej sa zúčastnilo dvadsať žiakov z ôsmeho a deviateho ročníka.    

                Olympiáda mala 3 časti. V tej prvej si žiaci overili svoje čitateľské zručnosti a vedomosti z jazyka a literatúry v online teste. Písomná časť pokračovala transformáciou, v ktorej bolo úlohou žiakov za určený čas napísať krátku správu. K dispozícii mali plagát z plánovanej akcie, a tak mali z oznamu vytvoriť správu. Kým pani učiteľky hodnotili túto úlohu, súťažiaci sa pripravovali na ústnu časť, ktorej sa obávali najviac. Museli napísať uvítací príhovor k festivalu Ľudia a hory a následne ho predniesť pred porotou.                                                         Mnohí mali trému, no aj napriek obavám to všetci zvládli a vyslúžili si za to úsmevy pani učiteliek, ktoré nás po celý čas povzbudzovali a napokon aj hodnotili.  

                Hoci sme si na oficiálnu výsledkovú listinu museli chvíľu počkať, tie neoficiálne výsledky sme sa dozvedeli hneď, keďže získané body porota priebežne zapisovala do online tabuľky. Z dvadsiatich účastníkov školského kola bolo 12 úspešných riešiteľov (úspešný riešiteľ musel získať min. 40 bodov z možných 55).

                     O tretie miesto sa podelili Nina Svitačová z 8. A a Ján Žúbor z 9.C.

            Na druhom mieste sa umiestnila Nina Gírethová z 9.A.

                 Najviac bodov (52/55) mala Nelly Lučanová z 9. A, čím sa stala víťazkou školského kola a našu školu bude v novembri reprezentovať na okresnom kole.  

                 Je skvelé, koľko šikovných žiakov sa i tento rok zapojilo do OSJL, a veríme, že si odniesli veľa nových skúseností.

            Nina Gírethová a Nelly Lučanová, IX.A

          • Prevencia SPJ na našej škole

          •    V spolupráci s výchovnou poradkyňou, školským podporným tímom, CPPPaP, policajným zborom v Martine a inými organizáciami naša škola každoročne pripravuje aktivity zamerané na sociálno patologické javy spoločnosti (SPJ). Aktivity sú zamerané na prevenciu SPJ žiakov. Konajú sa besedy, prednášky, športové aktivity, kultúrne podujatia s tematikou SPJ v škole a spoločnosti.

            V mesiacoch september a október sme uskutočnili niekoľko aktivít.

               Žiaci ôsmeho ročníka sa spolu s triednymi učiteľmi zúčastnili divadelného predstavenia CYBER CYRANO o kyberšikane, s ktorým sa predstavilo Bábkové divadlo na Rázcestí z Banskej Bystrice. Žiaci si pozreli príbeh o troch teenegeroch, o tom, ako môžu používatelia sociálnych sietí zneužiť svoje profily na manipuláciu ľudí.

            „(Ne)Bezpečne na internete“ bol názov preventívnej aktivity, ktorú sme uskutočnili v spolupráci s Centrom pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie Martin (CPPPaP) pre žiakov 6. ročníka. Sociálne pedagogičky poskytli žiakom prehľad hlavných ohrození vo virtuálnom priestore a spôsob ako sa pred nimi chrániť. Deťom poskytli informácie ako sa nestať obeťou nástrah internetu.

            Podobná akcia s názvom Môj virtuálny priateľ sa uskutočnila v triedach 5.A a 5.B, ktorej cieľom bolo eliminovať riziká virtuálneho prostredia cez zážitkové aktivity. Naučiť sa v online komunikácii rozlišovať nevinné a rizikové otázky. Oboznámiť deti so skrytým úmyslom kybergroomera. Osvojiť si dôležitosť chrániť informácie o sebe, čo môžu deti robiť v prípade zneužívania na internete.

            Podobné akcie čakajú na našich žiakov počas celého roka. Budeme Vás o nich informovať v najbližšom období.

                                                                                  Mária Šuhajová, koordinátor PPDZ

          • Čoskoro nastane čiastočné zatmenie Slnka. Ako a kedy ho pozorovať?

          • 25.10.2022

            O niekoľko dní budeme svedkami zriedkavého javu. Mesiac na pár minút zakryje Slnko a dôjde k čiastočnému zatmeniu Slnka. Aj u nás ho budeme môcť pozorovať, samozrejme, v závislosti od počasia. 

            V utorok 25. októbra sa Slnko, Mesiac a Zem dostanú na jednu priamku a nastane zatmenie Slnka.

            Úkaz bude viditeľný v Európe a v niektorých častiach Ázie a Afriky. Najpozoruhodnejšie výhľady budú v Rusku a v blízkosti severného pólu.

            Kedy nastane zatmenie? 

                   Zatmenie Slnka na Slovensku sa začne 25. októbra 2022 približne o 11.15 h. Maximálna fáza čiastočného zatmenia nastane v Bratislave o 12:21 h, v Košiciach o 12:26 h.

                  Slnko nadobudne tvar polmesiaca s rôznou „hrúbkou“ podľa miesta pozorovania. V Bratislave napríklad Mesiac zakryje 42 % slnečného disku, v Košiciach 48 % a v Humennom takmer 50 %.

                   Ak sa rozhodnete pozorovať čiastočné zatmenie Slnka, myslite na ochranu očí. Je vhodné použiť špeciálne okuliare, ktoré ochránia vaše oči pred možným poškodením.

            Čo je zatmenie Slnka

                  Zatmenie Slnka nastáva, keď sa Mesiac na svojej dráhe okolo Zeme dostane medzi Zem a Slnko. V tomto prípade sú tri telesá usporiadané v priamke poradí: Slnko, Mesiac a Zem. Keď sa celé Slnko skryje za Mesiac, nastane úplné zatmenie Slnka.

              Špeciálnym prípadom zatmenia je prstencovité zatmenie. Nastáva, keď sa Mesiac nachádza v najvzdialenejších bodoch svojej eliptickej dráhy okolo Zeme. Jeho tieň nedosahuje na Zem a okolo tmavého Mesiaca vidíme prstenec jasnej slnečnej fotosféry.

                  Ak je Slnko zakryté len čiastočne, hovoríme o čiastočnom zatmení. Práve tento typ zatmenia budeme môcť pozorovať koncom tohto mesiaca, a preto si tento jedinečný zážitok nenechajte ujsť.   

             

            Zdroj: iMeteo.sk

          • iBobor 2022

          • Medzinárodná informatická súťaž

            Súťaží sa po jednotlivých kategóriách a prebieha v termíne 7. - 11. novembra 2022.

             

            • 7. - 11. novembra 2022 prebieha SÚŤAŽ:
              • pondelok 8. novembra od 8:00 do 16:00 Kadeti (8. a 9. ročník ZŠ, tercia, kvarta).
              • utorok 9. novembra od 8:00 do 16:00 Seniori (3., 4. a 5. ročník SŠ, septima, oktáva), Drobci (2. a 3. ročník ZŠ) a Nevidiaci SŠ (stredné školy, kvinta až oktáva),
              • streda 10. novembra od 8:00 do 16:00 Benjamíni (6. a 7. ročník ZŠ, prima, sekunda) a Nevidiaci ZŠ (druhý stupeň základných škôl, príma až kvarta),
              • štvrtok 11. novembra od 8:00 do 16:00 Juniori (1. a 2. ročník SŠ, kvinta, sexta),
              • piatok 12. novembra od 8:00 do 16:00 Bobríci (4. a 5. ročník ZŠ),

            Tento rok sa bude súťažiť cez edupage stránku našej školy a preto je potrebné, aby žiaci vedeli svoje prihlasovacie údaje.

            Súťaže sa zúčastnia žiaci 2. - 9. ročníka ZŠ. 

            Všetkým držíme palce a veríme, že našu školu budú reprezentovať úspešne. Ďakujeme.

          • Európsky týždeň športu 2022

          • 1.10 - 15.10 2022

            Spomedzi  403 v škole prítomných žiakov, 357 žiakov sa akcie aktívne zúčastnilo. Spolu sme tak v pondelok odbehli (aj odkráčali) cca 78,5 km. Všetkým účastníkom (aj tým rýchlejším, aj tým pomalším) ďakujeme za reprezentáciu svojich tried.

            Bola to akcia s výbornou atmosférou a už teraz sa tešíme na ďalšie podobné podujatia.

             

            KDE: atletická dráha ZŠ Školská,

            KEDY: počas vyučovania v čase od 9:00 - 13:00 hod.,

                        - presný termín sa prispôsobí počasiu, 

            AKO: všetci žiaci z každej triedy odbehnú alebo odkráčajú formou štafety jeden okruh (cca 220 metrov).

            Aktivita bude prebiehať tak, že za každú triedu absolvuje každý jeden žiak (jednotlivo) jeden okruh (220m) na školskom ovále, pričom jednotlivé časy spočítame a spriemerujeme. Chôdzou môžu podporiť akciu aj od TV oslobodení žiaci. V prípade dobrovoľnej neúčasti žiaka, ktorý na vyučovaní bol prítomný, ale nechcel triede pomôť, sa triede zhorší priemer. 

             

            TRIEDNY VÝKON = PRIEMER

          • Európska noc výskumníkov

          •        Tento rok sa festival vedy uskutočnil 30.9.2022. Po dvoch online ročníkoch sa podujatie uskutočnilo vo fyzickej podobe. Organizátori opäť pripravili bohatý a pestrý program, ktorý oslovil všetky vekové kategórie. Program v Žiline zaujal aj žiakov našej školy. Prostredníctvom pokusov a interaktívnych ukážok zistili, že za všetkými javmi okolo nás a dejmi v prírode sú vedecké vysvetlenia a princípy. Veríme, že aj toto podujatie prispeje k výberu Vášho budúceho štúdia.

            IP

          • ZBER PAPIERA a GAŠTANOV

          • 3.10.2022 do 21.10.2022

            ZBER PAPIERA a GAŠTANOV

            sa uskutoční od 

            3.10.2022 do 21.10.2022,

             v čase od 7:30 - 8:00 hod.

            pondelok - piatok

            a iba v STREDU aj od 15:00 - 17:00 hod.

            Papier a gaštany treba priniesť za budovu školy na školský dvor.

          • Hľadáme Učiteľa Slovenska 2022

          •      Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o zdieľanie výzvy na vašej škole, s vašimi učiteľmi, žiakmi, rodičmi a širším školským prostredím na zapojenie sa všetkých aktívnych pedagógov do ceny Učiteľ Slovenska 2022. 

                 Už piaty rok hľadáme inšpiratívne príbehy a ukážky dobrej praxe medzi tými, na ktorých stojí každá dobrá škola kdekoľvek na Slovensku

                 Cieľom nášho projektu je zmena pohľadu, akým spoločnosť nazerá na učiteľov, motivácia k výkonu učiteľskej profesie a prinášanie pozitívnych príkladov z radov pedagógov. 

            Potrebujeme aj vašu pomoc.

            Budeme veľmi vďační za:

            • Vaše nominácie výnimočných učiteliek a  učiteľov vo vašom okolí.
            • Akúkoľvek formu zdieľania či informovania medzi žiakov, rodičov a širokú verejnosť, aby aj oni mohli touto formou poďakovať pedagógom.

            Ďakujeme, že nám pomáhate posilniť učiteľský status v našej spoločnosti. 

            Nominácie sú možné do 6.11.2022 na tomto linku https://ucitelslovenska.sk/zapoj-sa/nominuj/ .

            Učitelia sa sami môžu prihlasovať do 27.11.2022 tu https://ucitelslovenska.sk/zapoj-sa/prihlas-sa/ .

            Posielame Vám letáčik na vytlačenie či preposlanie ďalej, ako aj vizuál k použitiu na zdieľanie na vašich sociálnych sieťach.

            Stiahnuť si ich môžete TU https://www.uschovna.cz/sk/zasilka/DAR4Y3567SCGWKYM-U6V/ .

            Tešíme sa na množstvo inšpiratívnych pedagogičiek a pedagógov, ktorých vďaka Vám spoznáme.

             

             

            Kontaktná osoba:

            Marcela Reisz

            koordinátor projektu Učiteľ Slovenska

            reisz@zivica.sk / + 421911912222