• Spoznávame život zvierat

          •        Druháci sa dlho  tešili na spoločný výlet ku koňom. Koncom septembra nastal  očakávaný deň. Ráno sme sa stretli skôr, aby sme mohli ísť vlakom o ôsmej do Malého Čepčína. Tam nás už čakali tri krásne ustrojené koníky Sibylka, Terezka a Lara. Všetkým hneď učarovali. Pozorne a trpezlivo sme počúvali, čo majú radi a ako sa k nim správať.  Prezreli sme si aj prostredie , v ktorom žijú. Potom sme jazdili. To bolo najkrajšie z výletu. Ak by nám to dovolil čas, niektorí by si jazdu na koni  zopakovali.

                  No čakala nás ešte cesta vlakom domov. Týmto výletom sme si potvrdili, že ak na vlastnej koži zažijeme niečo zaujímavé, vytvorí nám to skutočné spomienky, ktoré pretrvajú omnoho dlhšie, ako len nabiflené vedomosti.

             

            MĽ a ŠZ

          • Noc výskumníkov 2019

          • Aj tento rok naše triedy s prírodovednou orientáciou budú rozširovať svoje obzory.

            Tento rok navštívime Banskú Bystricu a Žilinu.

            Mottom tohtoročného festivalu je 

            „Život ako ho (ne)poznáme“

                  Jednou z hlavných úloh výskumníkov a výskumníčok je prinášať nové poznatky o živote okolo nás. Tisícky vedcov po celom svete zasvätili svoje vlastné životy, aby otvárali brány poznania našich životov, zlepšovali ich kvalitu a aj aby sme lepšie chápali svet, v ktorom žijeme.

                   Fyzici prichádzajú s novými poznatkami k fungovaniu nášho sveta, biológovia prispievajú k zlepšeniu nášho zdravia, historici nám pomáhajú pochopiť našu minulosť, sociológovia nám pomáhajú pochopiť spoločnosť, v ktorej žijeme, nanotechnológovia vyvíjajú nové materiály, ktoré používame každý deň a ani si to neuvedomujeme.

                  Napriek tomu mnohým veciam v našich životoch ešte nerozumieme, mnohé oblasti ešte čakajú na svoje objavenie a práve to je práca špičkových slovenských výskumníkov a výskumníčok, ktorých budete môcť stretnúť už na 13. ročníku Európskej noci výskumníkov. 

            Budete mať príležitosť počúvať a rozprávať sa so špičkovými svetovými a slovenskými vedcov, ktorí Vám ponúknu nové perspektívy na život.   

          • Okresné kolo v cezpoľnom behu žiakov a žiačok ZŠ

          •       Dňa 20.septembra 2019 sa na trávnatej ploche za futbalovým ihriskom Baník a v kúpeľnom parku v Turčianskych Tepliciach uskutočnilo okresné kolo v cezpoľnom behu družstiev.

             

            Umiestnenie žiakov a žiačok našej školy bolo nasledovné: 

             

            Družstvo žiačok

             

            1. miesto:      Soňa Blihárová          7.A

                                  Viktória Dominová     6. A

                                  Emma Siekelová       9. A

                                  Timea Chabadová     6. A

             

            V súťaži jednotlivcov sa Soňa Blihárová  umiestnila na 1. mieste.

             

            Družstvo chlapcov

             

            3. miesto:     Branislav Blihár.     9.C

                                 Jozef Lackovič.      9.C

                                  Róbert Porubský.  9.A

             

            Súťažiacim gratulujeme! 

             

            L.A.

             

              

          • Európsky týždeň športu 2019

          • EURÓPSKY TÝŽDEŇ ŠPORTU 23.9.2019 - 30.9.2019

            EURÓPSKY TÝŽDEŇ ŠPORTU - FINÁLE Štadión ZŠ Školská Turčianske Teplice piatok 27.9.2019 15:00 

            KATEGÓRIE: deti do 5 rokov; 6 - 7 roční žiaci; 8 - 9 r. žiaci; 10 - 11 r. žiaci; 12 - 13 r. žiaci; 14 - 15 r. žiaci; od 16 rokov po veteránov; Pod záštitou primátora mesta Turčianske Teplice.

            HÝBAŤ SA MÔŽE KAŽDÝ… TEŠÍME SA NA VÁS! www.tyzdensportu.sk

          • Príhovor riaditeľky školy na začiatku školského roka 2019/2020

          • Vážení prítomní - pán primátor, hostia, kolegovia - spolupracovníci, rodičia a žiaci, priaznivci školy!


                        Po dvoch mesiacoch odlúčenia sa vraciame vďační za to, že sme mali možnosť odpočívať. Za chvíle, v ktorých sa tempo života spomalilo a mohli sme si uvedomiť mnohé veci a súvislosti, vnímať svet, prírodu a svojich najbližších, získať nové sily do práce a k neseniu zodpovednosti.
                        Školský rok 2019/2020 je rokom, v ktorom posledným - deviatym ročníkom - zavŕšime inovované vzdelávacie programy, ktoré vstúpili do platnosti v roku 2015. Uzatvárame tak jeden zo životných kruhov. Milí deviataci - boli ste prvými, ktorí s nimi v piatom ročníku začínali. Dnes ste tými, s ktorými ich ako poslednými overíme. Milí piataci - boli ste prvými, ktorí s nimi v prvom ročníku začínali. Dnes prechádzate na ďalší stupeň vzdelávania. Milí prváci - vy prichádzate k nám, keď overujeme to, na čom sme štyri roky usilovne pracovali. Všetkých žiakov, ktorí prišli dnes do školy prvýkrát, srdečne medzi nami  vítame. Personálne posilnia pedagogický zbor traja noví pedagogickí zamestnanci. Pani učiteľka Ivona Ihlárová - vyučujúca matematiky, fyziky a informatiky. Pani Soňa Považanová a pán Maroš Moskáľ - asistenti učiteľa.
                        Šesťdesiat rokov. Je to veľa či málo? Skúmala som, čo sa udeje za šesťdesiat rokov, kto má v tomto roku jubileum okrem našej školy.
                        "
            Radostné bolo v Turčianskych Tepliciach aj prvé septembrové ráno roku 1959. V tento deň sa pre žiakov celého okolia otvorila brána novej, modernej Dvanásťročnej strednej školy Slovenského národného povstania, ktorej vnútorné zariadenie a celkové riešenie patrí medzi najmodernejšie v našom štáte."
                        Tak hovorí citát zo stránky Turčianske Teplice v dobových fotografiách. Hneď ma oslovil nesúlad v gramatickom čase - brána sa otvorila, no škola patrí medzi najmodernejšie. Patrí či nepatrí, s tým nám pomôžu aj naši hostia - prví prváci školy. Z rozhovorov s nimi viem, že majú mnoho skúseností. Niekoľkí pracovali v školstve na rôznych pozíciách. A je pozoruhodné, že máme dnes medzi sebou dcéru prvého riaditeľa školy pána Jozefa Ďurisa pani Elenu Nemčičovú. Prvý deň v škole patrí prvákom, preto tých súčasných sme posilnili tými úplne prvými.
                        Počas rokov 2019 a 2020 si pripomenieme mnoho okrúhlych výročí. 75. výročie vypuknutia SNP aj
            konca 2. svetovej vojny.
            V roku 2019 oslavuje 100. výročie od založenia Univerzita  Komenského v Bratislave. Ako jediná slovenská vysoká škola sa pravidelne umiestňuje v celosvetových rebríčkoch najlepších univerzít sveta. Aj preto som hrdá, že patrím k jej absolventom. A hrdá som aj na svoje dve predchádzajúce školy. Slovenské národné divadlo, jedna z najvýznamnejších kultúrnych inštitúcií Slovenska, začalo písať svoje dejiny roku 1920. V roku 1959, v rodnom dome vo francúzskom Bretónsku, si pán Yves Rocher zariadil svoje prvé laboratórium zamerané na využitie rastlín v kozmetike. V roku 1959 boli do topoľčianskej zvernice dovezené  zubry z Tatranskej Lomnice. Za šesť desaťročí svojej existencie dokáže múzeum zhromaždiť vo svojich depozitároch viac ako 60 000 zbierkových predmetov. Máme teda dostatok súputníkov na svojej ceste za vysokými cieľmi a máme sa o čo snažiť, ak chceme, aby v tej vete o našej škole ostal prítomný čas - patrí k najmodernejším. Nehovorím iba o materiálnych investíciách, ak tvrdím, že je potrebné, aby každý z nás do našej školy investoval.
                        Borovica  vysadená v záhrade výšku 20 metrov  dosiahne zhruba za 18 až 60 rokov v závislosti od kvality  pôdy a závlahy - našej starostlivosti. Hliníková plechovka sa v prírode - kde by v žiadnom prípade nemala po výletníkoch ostať - rozloží až za 60 rokov. Čomu sa chceme venovať my? Budeme vysádzať alebo odpadom  znižovať kvalitu pôdy? Aby sme sa pevne ukotvili vo svojich životoch, aj v tých školských, je potrebné myslieť na šesť dôležitých vecí. Miesto, na ktorom sa nachádzame, to čo máme pod sebou. Moja lavica, stolička pri nej, moja trieda, šatňa - to všetko mi je zapožičané, aby po mne ich mohli používať ďalší. Ak dokážem s vecami správne zaobchádzať na malom mieste, budem to vedieť aj na omnoho väčšom mieste, akým je naša Zem. Za sebou máme svoju rodinu. Znamená podporu. Smiem ich mať za chrbtom, pretože im dôverujem. Po pravej ruke, ktorá je pre väčšinu dominantnou,  je pracovný kolektív. Aj napriek hierarchii, ktorá je potrebná pre organizovanie práce, v konečnom dôsledku sú si všetci rovní. Rovní v práve byť inšpirátorom, inovátorom, transformátorom, realizátorom. Pamätať si, že tvárou v tvár je čestná pozícia na rozhovor. Aj na ten nepríjemný. Po ľavej ruke, ktorá vedie od srdca, sú priatelia. Pred sebou máme cieľ. On predstavuje ideálnu podobu. Preto môžeme byť hrdí, ak sa mu dokážeme približovať. Mnohé nedosiahneme, ale vyrovnať sa s prehrou, prežiť sklamanie bez zatrpknutia, chvíle beznádeje a hľadanie nových ciest,  je takisto obohacujúce. Nad nami sú veci prevyšujúce človeka. Tie, pred ktorými by sa mal v pokore skláňať. Pre vzdelávaciu inštitúciu by tu mali mať miesto myšlienky a dielo Jána Amosa Komenského realizované v praxi. No aj každý počin vykonaný pre reprezentáciu školy. Povedal mi bývalý deviatak, že si uvedomuje, koľko významných výročí pripadá na roky, v ktorých on si začína budovať svoje miesto v živote. Povedal, že je pre neho česť, ak pri takýchto príležitostiach reprezentuje školu s tým, na čo sa pripravil so svojimi  vyučujúcimi. Tých šesť vecí je okolo nás. Prestupujú do nás v rôznych pomeroch a intenzitách celý náš život. Ich zlepšovaním zlepšujeme to, čo je v nás.
                        Všetky som ich postrehla, keď som pozývala našich hostí. Komunikovali sme prostredníctvom technológii, no aj priamym osobným kontaktom. Cítila som, milí prváci - absolventi našej školy, že ste pevnou súčasťou vašich rodín, v ktorých požívate úctu, že stále budujete miesta pod vami v podobe usporiadaných domovov, že máte kolegiálne vzťahy na svojich pracoviskách, že ste mali počas školy priateľské vzťahy a sledujete svojich spolužiakov aj keď žijú inde, že smerujete stále k niečomu pred sebou, ste milí a priateľskí a máte nám čo ponúknuť. A že si jasne uvedomujete, koľko z toho vám poskytla škola a ľudia v nej pracujúci.
                         V škole sa za 60 rokov 6,6 krát  celkom zmení žiacky kolektív. 1,5 krát sa celkom zmení pedagogický kolektív. Zo školy odídu do života tri generácie. Škoda, že nemôžem pridať aj to čo platilo, že do šesťdesiatky sa dostaneme na dôchodok. Ak s vedomosťami získanými v škole, milí žiaci, nadobudnete zručnosti v dôležitých šiestich oblastiach, modernou bude nielen škola, ale prostredníctvom vás aj svet, v ktorom žijeme. Modus je v preklade spôsob. Spôsobom by nemalo byť niečo krátkodobé vo forme výstrelku. Moderný znamená zodpovedajúci potrebám doby. A tá kladie na nás privysoké nároky, s ktorými vám chceme pomôcť sa vysporiadať. Ja mám tú česť byť pri jubileu školy tretíkrát. Prvýkrát to bolo štyridsiate výročie. Nastupovala som ako učiteľka. Dostala som za úlohu podieľať sa na príprave jedálne na recepciu. Pod láskavým dohľadom najstarších kolegýň vystrašená po návrate
            z materskej dovolenky som skladala obrúsky. Viem, že ma chceli otypovať, čo sa vo mne skrýva pre školu, no dialo sa to veľmi príjemným a taktným spôsobom. Naučila som sa pri nich nielen nové spôsoby prestierania, ale omnoho cennejšie veci. Neskôr som dostala na starosť učebňu s Legom. Kľúč som odložila na určené miesto. No pri strese, ktorý je v našich životoch v dôležitých chvíľach, ho tam nikto nehľadal. Bola z toho nepríjemnosť. Myslela som si, že pri päťdesiatom výročí sa mi neujde žiadna úloha. Ušla sa. Moderovala som program v kultúrnom dome. Myslela som si, že šesťdesiate výročie riešiť nebudem, lebo budem mať vek, v ktorom sa rieši spomínaný odchod do dôchodku. Som ale tu, aby som vám oznámila, že kolegovia premysleli školský rok tak, aby sa niesol v znamení nášho šesťdesiateho výročia. O vizuálnu stránku materiálov sa postarali pani učiteľka Felcanová a pán učiteľ Šebesta. Záležitosti s tlačou má na starosti pán učiteľ Cvik. Pán učiteľ Hnila so žiakom Šimonom Peselom z IX.A majú za sebou náročnú prácu s fotografiami, z ktorých zostavili kalendár, ktorý bude darčekom pre hostí školy. Do konca roka sa dozviete o ďalších aktivitách aj o tom, kto sa o ne postaral. Pretože každá práca vykonaná s láskou pre náš školský kolektív má nesmiernu cenu. Pretože Vaši vyučujúci vás nielen vzdelávajú, no aj vychovávajú, aby ste našli cestu sebavzdelávania, sebavýchovy, sebarealizácie, pretože bez vlastného pričinenia o vzdelanie a výchovu by ste sa vzdelanými ľuďmi nestali.
                        Viem, že za oknami v šatniach sú pani upratovačky, pán údržbár, pán školník aj pani kuchárky. Im by malo v tomto čase patriť najčestnejšie miesto. Pracovali tvrdo a v strese, či stihneme pripraviť všetko tak, aby ste boli v čistom a podnetnom prostredí. Na záver prosba: Prosím žiakov a hlavne rodičov a starých rodičov, no aj našich hostí,, aby sa pozreli, aké predmety týkajúce sa školy v minulosti majú doma a zapožičali nám ich.
                        Želám všetkým príjemný a úspešný jubilejný školský rok 2019/2020 v našej škole.

             

            V Turčianskych Tepliciach 2. septembra 2019                           Mgr. Ingrid Straková

                                                                                                                    riaditeľka školy

             

          • Príhovor primátora Mesta Turčianske Teplice k začiatku školského roka 2019/2020

          • Vážení prítomní!

            Myslím, že tento rok si leto presne naplánovalo, kedy má skončiť. Bol to posledný prázdninový týždeň. Dnes sa škola začala tak trošku smutne - s dažďom. Žiaci tejto školy však dostali počas prázdnin pekný darček. Bežeckú dráhu pre všetkých športuchtivých nadšencov. Spojila sa škola s Nadáciou Kia Motors Slovakia a s Mestom Turčianske Teplice. Výsledok môžete vidieť von na ihrisku.
                            Tento školský rok sa bude niesť v znamení spolupráce škôl. Radnica pomohla vytvoriť nové, lepšie podmienky pre deti, žiakov, učiteľov a rodičov. Centrum voľného času získa ďalšie priestory pre svoju činnosť, čo umožní ponúkať viac zaujímavých aktivít pre žiakov. Do priestorov školy na Horných Rakovciach sa nasťahuje po určitých stavebných úpravách aj mestská knižnica. Bude oveľa bližšie k tým, ktorí ju využívajú, teda k deťom. Zároveň bude umiestnená na prízemí, takže k nej bude ľahší fyzický prístup. V novom školskom roku sa teším na všetky aktivity, ktoré žiaci a učitelia našich škôl robia spolu s mestom. Či už je to vianočný koncert, program ku Dňu matiek a Dňom mesta.
                            Pred sto rokmi školy na Slovensku ešte len začínali vyučovať v slovenskom jazyku. V jednej miestnosti sa po dedinách tlačili deti vo veku sedem až dvanásť rokov. Učiteľ musel zvládnuť za jeden deň učivo pre viacero ročníkov. Zvládli to, síce v ťažkých podmienkach ale s chuťou naučiť svojich žiakov všetko potrebné pre život. Po sto rokoch sú krajšie školy, triedy, ihriská. Učíte sa oveľa viac informácií, ktoré spoločnosť a veda medzitým priniesla. Nezmenila sa ale chuť učiteľov odovzdať a sprostredkovať vám vzdelanie.
            Prajem učiteľom a zamestnancom škôl, deťom, žiakom a rodičom
            úspešný nový školský rok 2019/2020!

             

             

            V Turčianskych Tepliciach, 2. septembra 2019                                                   Mgr. Igor Hus

                                                                                                                          primátor Mesta Turčianske Teplice

          • Príhovor členky Rady rodičov k začiatku školského roka 2019/2020

          • Vážený pán primátor, vážená pani riaditeľka, vážení hostia, vážený pedagogický i nepedagogický zbor, milí rodičia a milí žiaci!

             

                        Naskytla sa mi príležitosť prihovoriť sa vám v mene Rady rodičov školy na tomto zhromaždení na začiatku školského roka 2019/2020.

                        Keď som tu stála medzi vami na konci školského roka, vaša radosť a nadšenie zo začínajúcich prázdnin bola neprehliadnuteľná. Všetci ste sa tešili na zaslúžený odpočinok po dobre vykonanej práci.
                        Dnes sa tu stretávame po dvoch mesiacoch plní dojmov a zážitkov a opálená pokožka nám bude ešte chvíľu pripomínať krásne prázdninové okamihy. Ale nastal čas  a vy sa musíte vrátiť do školských lavíc.
                        Ja vidím i dnes radosť na vašich tvárach, že sa opäť stretávate so svojimi spolužiakmi, so svojimi vyučujúcimi. Tešíte sa na všetko to nové, čo vás v tomto školskom roku opäť čaká. Vidím radosť na tvárach malých prváčikov, ktorí plní očakávania dnes prekračovali po prvýkrát prah tejto školy. I veľkí deviataci sa určite tešia, že sa dočkali toho výsostného postavenia byť najstaršími žiakmi tejto školy. Verím, že všetci sa tešia hoci opäť o rok starší na všetky tie maličkosti, ktoré robia život v škole zaujímavým a pestrým. K tomu by som vám chcela zaželať, aby i tento rok bol pre vás úspešný, aby ste sa vo vedomostiach posunuli opäť o krôčik  ďalej, aby ste v školských laviciach zažívali len pekné chvíle. Pani učiteľkám a pánom učiteľom  želám nekonečné more trpezlivosti, láskavosti, vytrvalosti a fantázie ako tie naše deti zaujať. Na záver vám všetkým želám veľa zdravia, aby bolo čo najmenej vymeškaných hodín a nám rodičom pevné nervy pri podpisovaní žiackych knižiek.
            Všetkým vám želám veľa šťastia v novom školskom roku 2019/2020!

             

             

             

            V Turčianskych Tepliciach, 2. septembra 2019                                            Ing. Laura Porubská

                                                                                                                                Rada rodičov pri ZŠ Školská

          • List od prváka zo školského roku 1959/1960

          • Vážená pani riaditeľka,

            veľmi pekne Vám ďakujem za pozvánku na otvorenie školského roku 2019/2020. Žiaľ nemôžem sa zúčastniť, čo mi je veľmi ľúto. Veľmi rád by som aspoň na chvíľu vošiel  do priestoru školy, kde som pred šesťdesiatimi rokmi vstúpil prvý raz ako prváčik a kde som už 51 rokov nebol. Ako rodený Tepličan ľutujem o to viac.  Zaželajte, prosím, aj v mojom mene učiteľskému zboru slušných, vnímavých a poslušných žiakov a žiakom, najmä prváčikom, trpezlivé, múdre a láskavé učiteľky, mená ktorých, tak ako ja tej svojej, si budú aj po šesťdesiatich rokoch pamätať a s láskou i vďakou na ne spomínať.  
            Želám Vám i všetkým Vašim kolegom zdravie, pevné nervy a srdcia plné lásky pri plnení Vášho poslania.

            Vladimír Petrovič, prvák - absolvent