• Zapoj sa do Expedície Fenomény sveta Peniaze s Bačom!

          • Ahojte,

            viem že v tejto dobe zarezávate v ONLINE svete našej školy a nie vždy sa Vám chce. Máte veľa úloh a tie sú nekonečné. Za tie dva mesiace sa Vám už isto podarilo nájsť si svoju vlastnú cestu ako ich zvládať.

                   Napriek tomu by som Vám chcel ponúknuť trochu iný ONLINE svet, v ktorom Vaša námaha a snaha bude odmenená vecnými odmenami. Zároveň môžete pomôcť aj svojej škole zlepšiť vybavenie, aby ste sa mohli vrátiť do modernejšej školy.

             

                     Expedícia Fenomény sveta Peniaze je online súťaž, v rámci ktorej žiaci sledujú vzdelávacie videá a riešia vedomostné kvízy zamerané na oblasť financií. Vďaka tomu hrajú o ceny pre seba aj pre svoju školu.

                    Súťaž je určená pre všetkých žiakov 2. stupňa základných škôl a prvých štyroch ročníkov osemročných gymnázií vo veku 10 až 15 rokov.

            Súťaž prebieha v období od 21. 5. 2020 do 25. 6. 2020.

                    V termíne od 21. 5. 2020 budú každý týždeň zverejnené dve súťažné kolá. V každom kole zbierajú žiaci body za vyriešené vedomostné kvízy. Extra body môžu získať aj za to, že do súťaže pozvú svojich spolužiakov či kamarátov. Žiak nemusí absolvovať všetky kolá. Do žrebovania o ceny budú zaradení všetci žiaci, ktorí získajú viac ako 30% bodov za všetky súťažné kolá.

            Žiaci hrajú o 200 tričiek od Baču, 1 x AirPods Pro, 1 x iWatch series 5 Nike+, 1 x iPhone 11 Pro a 1 x MacBook Air.

                    Školy môžu získať balíky vzdelávacích materiálov Fenomény sveta Peniaze na rozvoj finančnej gramotnosti a finančné granty od Tatra banky. Hlavnou cenou je finančný grant vo výške 10 000 EUR a 5 balíkov vzdelávacích materiálov Fenomény sveta Peniaze. Hlavnú cenu získa škola, ktorej žiaci spolu pozbierajú najviac bodov.

            PRIHLÁSENIE ŽIAKA:

                   Žiakom vytvára účet na portáli FenomenySveta.sk zákonný zástupca prostredníctvom vlastného účtu.

            Návod: https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=3moa5ZPAfxM&feature=emb_logo

            PRIHLÁSENIE RODIČA:

                Rodič sa registruje na portál sám. Portál ponúka možnosť vytvoriť si nový účet alebo sa prihlásiť prostredníctvom prihlasovacích údajov, ktoré rodič používa na portáli Kozmix.sk.

             

                    Aby sa výsledky VAŠE výsledky spojili s NAŠOU školou a naša škola mohla súťažiť spolu s Vami, je potrebné zadať po registrácii kód školy vo svojom profile :

             

            KÓD ŠKOLY – WZFBDWUS

             

            https://www.fenomenysveta.sk/expedicie

          • Naši bývalí a úspešní (9.) - spisovateľka

          • Adriana Krištofíková

                  Do našej školy prišla ako šiestačka v školskom roku 1979/80, maturovala v školskom roku 1985/1986 v teplickom gymnáziu. V roku 1991 ukončila vysokoškolské štúdium slovenského a ruského jazyka a literatúry na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Následne pokračovala v štúdiu anglického jazyka a literatúry na Filologickej fakulte Univerzity M. Bela v Banskej Bystrici a vo Veľkej Británii, kde v r. 2004 získala štatút kvalifikovaného učiteľa.  Odkiaľ to všetko viem? Päť rokov vysokoškolského štúdia na Filozofickej fakulte v Bratislave sme prežili blízko seba – v internáte na „Mlynoch“ aj na akademickej pôde a spoločne sme odchádzali do učiteľskej praxe, mimochodom Adriana ju začínala na Strednej pedagogickej škole v našom meste. No jej život sa neskôr ubral aj iným smerom.

                 Adriana, si autorkou 10 románov zo súčasnosti, inšpirovaných skutočnými udalosťami a medzinárodnou komunitou. Príbehom  dominujú zložité medziľudské a partnerské vzťahy. Tvoje romány vyšli v preklade do českého a poľského jazyka, napísala si aj rozprávku pre deti,  jeden román si preložila z poľštiny do slovenčiny. Romány Srdce má vlastnú hlavu a Obete noci získali ocenenie v čitateľskej súťaži Kniha Turca (2015 a 2016). Kedy si prvýkrát pocítila nutkanie klásť svoje vnútro na papier a čím je pre Teba literárna tvorba? Ako si vnímala ocenenie v čase, keď si ho získala a ako Ťa ovplyvnilo?

                 Písať som začala na konci základnej školy a držalo ma to do zrelej dospelosti. Pred desiatimi rokmi, keď vzrástol na našom knižnom trhu záujem o pôvodnú románovú tvorbu, som povzbudená mamou (Mária Benáková, ktorá ako učiteľka na ZDŠ v Dubovom prispievala do rôznych novín a časopisov), poslala jednu zo svojich rozsiahlejších poviedok do vydavateľstva. Odpoveď, aby som ju dopísala do románovej podoby a potom ide do tlače, ma nesmierne potešila. Tak vznikol môj prvý román Život (nie) je román, ktorý sa držal desať týždňov medzi TOP 50 knihami na Martinuse. Povzbudená úspechom som veľmi rýchlo napísala môj druhý román Ako chutí voda, ten sa zase dočkal priaznivej recenzie v Literárnej revue. A do zaujímavej tretice zo začiatkov mojej literárnej činnosti ma oslovil časopis Emma, aby som im napísala román k časopisu. Skrátila som už dopísaný rukopis a pod názvom Nočný chat a ranný fresh vyšiel v roku 2013 pribalený k októbrovému vydaniu časopisu Emma. Tento román vyšiel onedlho celý pod názvom Keď utiecť, tak s tebou a v r. 2019 opäť v reedícii. A potom sa to už rozbehlo, každý rok do mojej knižnej rodinky pribudne nové dielko. Samozrejme sa veľmi teším z mojich prekladov do češtiny (Posledná hra, Keď utiecť, tak s tebou) a poľštiny (Sny na mieru), o tom sníva každý autor. Ocenenia v čitateľskej ankete Kniha Turca v r 2015 a 2016 si veľmi vážim. Veď pre autora sú čitatelia najdôležitejší. Na druhej strane si uvedomujem voči nim zodpovednosť. Kým rukopis vyšlem do sveta, strávim nad ním veľa dní a nocí. Editujem, dopisujem, prepisujem. Na písaní je tiež fascinujúce aj to, že hoci mám v hlave akúsi osnovu, ako sa majú dej a postavy vyvíjať, veľakrát si začne príbeh žiť vlastným životom, a som prekvapená, čo mi vyrastá pod rukami. Neskôr, keď je kniha na pultoch kníhkupectiev, držím jej palce, ako keby to bolo moje dieťa, ktoré má pred skúškou.  V podstate píšem, aj keď nepíšem. Premýšľam o názvoch, postavách a zápletkách, hľadám námety. Hoci sa inšpirujem životom iných ľudí, tie cudzie príbehy prechádzajú mojou hlavou i srdcom.

                Tvoja kariéra učiteľky bola prerušovaná častým pobytom v zahraničí. Si sa manželkou veľvyslanca SR. Čo zanechalo v Tebe najsilnejšie dojmy v krajinách, v ktorých si pôsobila?

                 Áno, vždy sa rada vrátim k svojej učiteľskej profesii, väčšinou vyučujem anglický jazyk. Toto náročné kreatívne povolanie plné života dokáže človeka napĺňať. My učitelia vieme, o čom to je,  a aké sú jeho plusy i mínusy...

                   Čo sa týka našich zahraničných vyslaní - strávili sme po štyri roky vo Viedni, v Londýne, Rige a vo Varšave. Rakúsko mi navždy zostane spojené s eleganciou jemu vlastnou. Blízkosť k domovu bola veľkou výhodou a žiadne sociálne kontakty so Slovenskom nebolo treba prerušiť. Skutočné vyslanie v zahraničí, so všetkými negatívami, ako smútok za domovom, blízkymi a priateľmi, teda celkové vytrhnutie z koreňov, som prežívala až vo Veľkej Británii. Londýn je pre mňa hlavné mesto celého sveta. Okrem zdokonalenia sa angličtine, ma asi najviac oslovil pocit vnútornej slobody, povestné „YOU CAN“. Riga a Lotyšsko, ako aj Litva a Estónsko, boli pre mňa veľkou neznámou. O to viac som bola očarená pôvabom a životnou úrovňou štátov Pobaltia. V mojom románe Srdce má vlastnú hlavu som Rigu opísala ako miesto, kde sa dá dotknúť oblohy. Noci na severe sú v lete dlhé a z oblohy visia nízke ružové oblaky ako chumáče cukrovej vaty... Najčerstvejšie spomienky mám na Varšavu, odkiaľ sme sa nedávno vrátili. Pracovala som tam ako Prezidentka Asociácie partnerov veľvyslancov (SHOM) a organizátorka charitatívnych podujatí, najmä predvianočného bazára. Zároveň som mala pod palcom aj náš slovenský stánok. Bolo to pre mňa obohacujúce obdobie.Poľsko je veľmi rôznorodá krajina, geograficky aj mentálne, a blízka je nám aj svojou kultúrou. No čím ďalej od našich spoločných hraníc, tým väčšie sú medzi nami rozdiely. Tento fakt bol pre mňa novinkou, pretože to susedstvo zvádza k presvedčeniu, že sme niečo ako súrodenci :-).

            Aký je Tvoj vzťah k našej vlasti – ku Slovensku a nášmu jazyku?

                 Až ďaleko od domova si človek uvedomí, ako veľmi na ňom lipne. Vždy som sa snažila v rámci svojich kompetencií reprezentovať Slovensko čo najlepšie. V miestnej či medzinárodnej komunite. Organizovala či spoluorganizovala som rôzne podujatia, ktoré súviseli s prezentáciou SR. Naša vlasť je vnímaná ako dynamická krajina s ambíciami a budúcnosťou, Slováci sa vedia v zahraničí presadiť a majú povesť srdečných a schopných ľudí.

                So slovenským jazykom, ktorý je mojou srdcovou záležitosťou od študentských čias, som intenzívne pracovala najmä v Poľsku.  V r. 2016 som dostala ponuku besedovať o slovenskom jazyku a literatúre so študentami slovenčiny na katedrách slovakistiky na univerzitách vo Varšave, Katoviciach a v Krakove. V spomínanej asociácii SHOM som založila a dva roky viedla medzinárodný knižný klub, ktorý som pravidelne zásobovala preloženými dielami slovenských autorov. Venovala som sa aj prekladaniu z poľštiny do slovenčiny – (román s vojnovou tematikou od poľskej autorky Reny Spiegelovej Renin denník vyšiel v SR v r. 2019). Takisto som spolupracovala  aj s Slovenským inštitútom vo Varšave, ktorý sa stará o šírenie našej kultúry a jazyka v Poľsku. Zaujímavou skúsenosťou bolo pre mňa aj napísanie rozprávky pre deti, ktorá vyšla pod názvom Stratený slon, dvojjazyčne – v slovenčina a poľštine, v zborníku medzinárodných rozprávok Bajki medzykulturowe, a bola spojená s tvorivým workshopom s druhákmi jednej varšavskej základnej školy. Na začiatku sme sa rozprávali o Slovensku a jeho zvykoch, potom sa čítala rozprávka, ku ktorej deti kreslili ilustrácie. Bolo úžasné vidieť, aké detaily si všímajú deti v texte. Napríklad – opísala som scénu, ako slon navštívil zajaca v lese, a keďže sa nezmestil do zajačieho brlôžka, musel prespať vonku, prikrytý károvanou dekou v zajačej veľkosti. Skoro na všetkých obrázkoch bola práve táto dečka s drobnými farebnými kockami, ktorá slonovi zakrývala tretinu chrbta :-).  

             

            Tvoja kniha bola preložená do poľštiny. Získala si počas pobytu v Poľsku také jazykové zručnosti, že by si dokázala zhodnotiť úroveň prekladu?

                  Môj román Sny na mieru bol vlani preložený profesorkou slovenčiny a slovenského prekladu na Varšavskej univerzite Joannou Gosczcyńskou a vyšiel vlani pod názvom Labirynt do Szczęścia. Myslím si, že si vydavateľ nemohol vybrať lepšiu prekladateľku. Bola som s ňou v  kontakte a niektoré slovné spojenia a obrazné pomenovania sme osobne konzultovali.

                    Vážim si, že aj keď žiješ taký bohatý život a dosiahla si úspech, ostala si skromná a pracovitá. Ďakujem Ti za to, že každé stretnutie s Tebou je pre mňa prílevom energie a  optimizmu, tak ako to bolo počas piatich rokov na vysokej škole. Želám Tebe aj Tvojim blízkym zdravie, aby si dokázala a vládala byť inšpiráciou svojim žiakom aj čitateľom.

                    Ďakujem za Tvoje uznanlivé slová, veľmi si to vážim. Na školské časy v Turčianskych Tepliciach mám krásne spomienky. Boli to bezstarostné roky detstva a mladosti po boku milujúcich rodičov, veselých kamarátov, doplnené hodinami klavíra a koncertovaním v kúpeľoch, v lone prekrásnej prírody Turca. Do nášho mesta sa vždy rada vraciam a budem sa tešiť na naše stretnutie. Prajem Tebe, žiakom a pedagógom veľa síl, zdravia, pokoja a inšpirácií, ktoré sú všade okolo nás.

                                                                                                                           Ďakujem za rozhovor. 

                                                                                                                                                     Ingrid Straková

             

             

             

          •    Naši bývalí a úspešní (8.)  -  hudobníčka, členka filharmónie

          •  

                 Po chodbách našej školy sa 5 rokov prechádzala krehká, milá a vždy usmiata blondínka. Na hodinách vzorná, ochotná, vždy pripravená, a pritom okrem školy venovala dlhé roky svojim husličkám. Niet sa čomu diviť, narodila sa do hudobníckej hodiny. Prešlo presne 10 rokov, čo sme sa rozlúčili. Poďme sa teda Alžbetky Stračinovej opýtať, aké to bolo, kým sa zo žiačky ZUŠ stala husľová virtuózka - v súčasnosti členka Brnenskej filharmónie.

                 Áno, je to už desať rokov, ale keď sa obzriem späť, vidím dlhú a rozmanitú cestu, ktorá ma doviedla tam, kde som teraz. Takže ten čas sa mi zdá adekvátny k tomu, čím som si prešla. Asi až sa človek postaví na vlastné nohy, cíti viac zodpovednosti a má viacej starostí, začne čas ubiehať rýchlejšie.

            Rýchlo to ubehlo, Betka, však? 10 rokov od ukončenia ZŠ. Spomenieš si niekedy?

                            Na základnú školu si, samozrejme, čas od času spomeniem, hlavne na matematiku, pretože na umeleckých školách sa tento predmet nezvykne vyučovať. To, čo som sa teda v tejto oblasti dozvedela v základnej škole je jediné, čo mám, a bohužiaľ, aj to sa už zredukovalo na základné počty. Našťastie honorár za koncerty si ešte dokážem spočítať, ale s výpočtom daní je to už horšie.

            Kam viedli Tvoje kroky po ukončení 9. ročníka základnej školy?

                            U mňa moja cesta po ZŠ bola celkom jasná. Objavila som, že mám talent na hudbu a bola som ochotná tomu odovzdať všetok čas štúdia. Nastúpila som teda na Konzervatórium J. L. Bellu v Banskej Bystrici, kde som aj zmaturovala. Potom som zatúžila po zmene a novom prostredí, tak som sa rozhodla, že piaty a šiesty ročník konzervatória doštudujem v Brne. Na konci tohto štúdia sa mi otvorili dve cesty. Jednou z nich bolo štúdium na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne a druhou konkurz do symfonického orchestra Filharmonie Brno. Rozhodla som sa chopiť oboch šancí a zúčastnila som sa i konkurzu i prijímacích skúšok a oboje sa podarilo. A tak som od roku 2015 členkou tohto orchestru, a zároveň ukončujem posledný rok svojho vysokoškolského štúdia.

                 Bola si úspešná vo všetkom, čoho si sa dotkla, bavili ťa takmer všetky predmety. Kedy si začala cítiť, že husličky dostanú prednosť?        

               S om veľmi rada, že to vyzeralo tak, že ma všetko baví, ale nebolo tomu úplne tak. Každý má nadanie na niečo iné, a tak aj u mňa, niektoré predmety išli samé, ale na niektoré som sa naozaj musela dôkladne pripravovať a stálo to nejakú námahu.                                                                                            Hoci som od malička hrala na husle, predsa v istom veku, asi v nejakom siedmom ročníku, prišla moja kríza a začala som premýšľať, či umenie je moja cesta. Napokon som sa rozhodla, že určite chcem hrať a od ôsmeho ročníka som sa naozaj intenzívne začala pripravovať na prijímacie skúšky.

                  Tvoje rozhodnutie bolo určite správne. Si veľmi úspešná a vďaka tvojej snahe a talentu si už videla takmer celý svet. Kde všade si koncertovala?

                            Vďaka orchestru som mohla navštíviť rôzne krajiny sveta. Najďalej som koncertovala v Japonsku, Číne a Mexiku.  Ďalšie miesta sú už len v rámci Európskej únie, a to Francúzsko, Taliansko, Nemecko, Rakúsko a Poľsko. V budúcej sezóne máme naplánované cesty do Kórei a Anglicka.

               Máš nejaké rady pre našich ôsmakov a deviatakov, ktorí robia práve teraz dôležité kroky ovplyvňujúce ich budúcnosť?

                            Myslím, že by títo žiaci mali viacej poznávať samých seba a objavovať, aké sú ich talenty a schopnosti. Či už ide o umelecké nadanie, rozumové schopnosti alebo manuálnu zručnosť. Keď človek spozná, v čom by mohol byť dobrý alebo čo ho baví, je oveľa väčšia pravdepodobnosť, že prežije plodné študentské obdobie a nájde svoje miesto, kde sa môže v budúcnosti realizovať.

            A na záver... Čo by si odkázala pedagógom a žiakom našej školy?

                            Z vlastnej skúsenosti viem, že žiaci v školskom veku, len veľmi málo vedia oceniť náročnú a dôležitú prácu pedagógov. A preto chcem využiť túto príležitosť, aby som vyjadrila moju vďaku všetkým učiteľom, ktorí ma na mojej ceste touto školou sprevádzali. Uchovávam vaše rady v pamäti a snažím sa ich zúročiť v živote tým, že sa usilujem byť múdrym a zodpovedným človekom.                      Žiakom by som chcela popriať, aby boli trpezliví a dôslední v tomto období vzdelávania a poznávania samých seba a aby tak našli svoju cestu, ktorá ich bude napĺňať.

                  Betke ďakujeme za rozhovor a jej bývalej triednej p. uč. Gabike Chvojkovej  za sprostredkovanie.

             

                                                                                                                                                  (úprava V. Hnilová)

            Betkino husľové umenie si môžete sprostredkovať  práve teraz 

            na https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=CPfiEHLyRuQ&feature=youtu.be

             

             

             

             

          • Podporte záchranu ojedinelej pamiatky: Mauzólea hrobky rodiny Rakovských v Rakove

          • Obec Rakovo, Rakovo 8, 038 42 Príbovce

                    Hrobka z roku 1906 je poslednou existujúcou stavebnou pamiatkou spojenou s významným zemianskym rodom Rakovských, ktorý prispel z hospodárskemu, kultúrnemu a spoločenskému rozvoju Turca.

                   Mauzóleum vďaka špecifickému monumentálnemu architektonickému konceptu a charakteru stavby patrí k ojedinelým stavebným pamiatkam na Slovensku.

                  Objekt bol do roku 2008 v havarijnom stave, hrozil mu zánik. Až iniciatíva obce naštartovala proces záchrany mauzólea. Záchranné práce po etapách realizujú, naďalej je však v kritickom stave štuková výzdoba a interiér mauzólea.

                 Záchrana objektu mauzólea sa dostala do finálového výberu aktuálneho ročníka grantového programu Nadácie VÚB Poklady Slovenska. Projekt bol vybraný spomedzi 545 nominácií, ako jediná národná kultúrna pamiatka zo Žilinského samosprávneho kraja.

            Podporte, prosím, záchranu Mauzólea rodiny Rakovských v hlasovaní. 

             

            https://www.nadaciavub.sk/poklady/

             

            Národná kultúrna pamiatka: Mauzóleum hrobka rodiny Rakovských

            Miesto: Rakovo, okres Martin

            Vlastník: Obec Rakovo

            Kontakt: Patrik Antal, starosta obce, obec@rakovo.sk , www.rakovo.sk , 0911 228 993

             

            Info:

            www.facebook.com/mauzoleumrakovskych

            www.rakovo.sk

            www.nadaciavub.sk

          • ZÁPIS DETÍ DO MATERSKEJ ŠKOLY

          •  ZŠ s MŠ DOLNÁ ŠTUBŇA

                ZŠ s MŠ DOLNÁ ŠTUBŇA   SNP 80/1 TURČIANSKE TEPLICE

             

                     ZÁPIS DETÍ DO MATERSKEJ ŠKOLY

                   pre školský rok 2020/2021

                     sa uskutoční od 04.05. - 18.05. 2020

                       Žiadosť o prijatie dieťaťa do MŠ  si môžete vyzdvihnúť a odovzdať

            spolu s kópiou rodného listu v MŠ:

             

                dňa 04.05.2020 /pondelok/ od 10:30 do 11:30 hod.

                   

                dňa 18.05.2020 /pondelok/ od 15:00 do  16:00 hod.

             

                s dôrazom na dodržiavanie  hygienicko-epidemiologických opatrení,

                                 BEZ OSOBNEJ PRÍTOMNOSTI DETÍ!

             

                          alebo cez internet :

                       http://dolnastubnams.weebly.com/

                       e - mail :  ms.dolnastubna@gmail.com

                

                                   Pri podaní žiadosti o prijatie dieťaťa do MŠ

                            sa nebude vyžadovať potvrdenie o zdravotnom stave.

                                    Dieťa bude prijaté iba na adaptačný pobyt

                                          (tento stav sa bude riešiť dodatočne)    

                           Ponúkame:

             Modernú, otvorenú a tvorivú materskú školu,

             ktorá ctí ľudové tradície

             Celostný osobnostný rozvoj dieťaťa

             Prácu s modernými digitálnymi technológiami

             Zdravý životný štýl 

             Plavecký kurz

             Výučbu anglického jazyka

             Výtvarný krúžok

             Dramatický krúžok

             Hudobno – pohybový krúžok /Mažoretky/

             Jazykové kráľovstvo

             Turistický krúžok

             Dostatok príležitostí na realizovanie výchovno – vzdelávacej  činnosti v prírodnom prostredí

             

                      Kritériá prijatia:

            Prednostne sa prijímajú 5 – 6 ročné deti

            Deti s odloženou školskou dochádzkou

            Súrodenci už prijatých detí

             

                      Kontakt: 0901 709 276

                                                                       Ďakujeme